Zo krijg je het allerleukste huisgenootje

Als een hond, kat of konijn niet goed is gesocialiseerd, kan het angstig zijn of ongewenst gedrag vertonen. Soms pas na 1-2 jaar: blaffen of blazen, krabben of bijten, onzindelijk worden of achter de eigen staart aan gaan. Goede socialisatie is dus essentieel. Maar wat is dat precies? Wanneer een hond, kat of konijn bij DOA binnenkomt, kijken we niet alleen naar de medische toestand van het dier, maar ook naar het gedrag. Hoe reageert het dier op mensen en andere dieren? Wat is de persoonlijkheid van het dier en hoe zit het in zijn of haar vel? Is er iets aan de hand, dan gaan we meteen met het dier aan de slag.

Wat houdt socialisatie eigenlijk in?

Socialisatie betekent: het dier leren relaties aan te gaan met mensen en andere dieren, op een neutrale of positieve manier. Dat begint al bij de fokker of in het nestje thuis. Daar kunnen ze wennen aan aanraking, leren dat mensen leuk zijn en dieren- en mensentaal leren begrijpen. De eerst 12 weken zijn belangrijk; dan krijgen de baby’s veel prikkels en moeten ze leren hiermee om te gaan. Ook veel slapen is belangrijk, want zo worden prikkels en nieuwe indrukken verwerkt. Eigenlijk helpen wij (en het moederdier en andere dieren) het dier de wereld om zich heen te begrijpen en grenzen te leren. Als dat goed gebeurt, hebben jij en je dier daar een leven lang plezier van.  

Ook katten hebben aandacht en socialisatie nodig

Katten worden gezien als wezens die van nature mysterieus en arrogant zijn en niet zo veel van ons nodig hebben. Maar juist als een baasje denkt: ‘Ik ben de hele dag weg en mijn kat vindt het prima want die slaapt alleen maar’ moet er een alarmbelletje gaan rinkelen. Deze kat kan zich doodvervelen en kan zelfs risico lopen op een heuse depressie! Katten zijn van zichzelf levenslustige dieren die behoefte hebben aan jagen en ontdekken. Dus gezelschap, spelen en samen met je kat nieuwe dingen doen zijn veel belangrijker dan je denkt. Als katten goed gesocialiseerd zijn, zijn het hele fijne, gezellige, ondernemende en aanhankelijke dieren. 

Kittens en konijntjes hebben elkaar nodig

Voor de socialisatie van katten en konijnen is het heel belangrijk dat ze met soortgenoten opgroeien, op een neutrale of positieve manier. Daarom plaatst DOA kittens en konijnen het liefst met zijn tweeën, zodat ze elkaar blijven socialiseren en minder eenzaam zijn. Ze hebben elkaar echt nodig om te spelen, voor gezelschap en om grenzen te leren. Hoe hard kan ik bijten? Wanneer moet ik als kat mijn nagels intrekken? Konijnen zijn groepsdieren en worden eenzaam en depressief zonder maatje. Daarnaast blijft ook gerichte aandacht van het baasje belangrijk. 

Hoe belangrijk is socialisatie?

  • Katten in een appartementje zien maar weinig van de wereld. Eigenlijk zitten ze hun hele leven in quarantaine. Ze zijn meer van slag als er iets gebeurt, omdat ze minder gewend zijn. Geef een binnenkat dus iedere dag gericht aandacht en ga lekker spelen! En laat je kat wennen aan andere mensen en situaties.
  • Een konijn heeft veel meer ruimte nodig dan een hok: het moet kunnen rennen, springen en het liefst ook graven. Daarnaast zijn konijnen zindelijk en doen ze liever niet hun behoefte in hun eigen huisje. Je kunt met verplaatsbare rekjes een ‘ren’ voor je konijn maken zodat deze meer kan bewegen.
  • Een dier is het best geschikt voor de leefomgeving waarin deze is opgegroeid. Dus een puppy of kitten op een boerderij die weinig mensen ziet, is het gelukkigst in deze omgeving en minder geschikt voor een appartement.
  • Een hond die niet gewend is aan mensen, bijvoorbeeld omdat het dier in een schuur is gehouden, blijft vaak extreem angstig. Tegelijk kan een hond die mishandeld is met de juiste begeleiding weer mensen leren vertrouwen. 

De 'high five' van socialisatie

  • De eerste weken zijn van groot belang! Zorg dat je iedere dag met je puppy, kitten of lamprei knuffelt en speelt. Ga met je pup naar een hondenschool en vanaf de 9e week naar puppyles.
  • Laat je pup of kitten van jongs af aan (vanaf 3 weken) kennis maken met mensen en andere (eigen) dieren. Elke ontmoeting zit vol kleine nieuwe ervaringen waardoor een hond of kat verspreid over tijd nieuwe dingen leert. Kies de dieren zorgvuldig uit zodat ze de goede dingen leren en je pup of kitten niet ziek maken. 
  • Ook al is jouw dier samen met een ander dier, het heeft jou nodig voor aandacht en om te knuffelen en spelen. Interactie met hun baasje is nodig om zich niet te vervelen en het ook samen goed te hebben.
  • Zorg dat je samen met je huisdier genoeg tijd doorbrengt. Je neemt je huisdier als gezelschapsdier, dus geef het gezelschap! Gericht aandacht geven is meer dan alleen samen zijn. 
  • Heeft jouw dier een gedragsprobleem of zit het niet lekker in zijn of haar vel? Zoek hulp. Neem contact op met een hondenschool en/of gedragstherapeut om ander gedrag aan te leren.

 

 Het verhaal van de chihuahua pups

Ook baby's helpen?

Al die zorg en aandacht voor onze baby’s kost veel geld.  Help jij ze op weg met een gift? Dan zorgen wij dat ze een super start krijgen en helemaal opknappen, klaar voor een leven lang spelen, knuffelen en luieren. 

Ook baby's helpen?