Warme wintertips voor honden en katten

Wij vinden het koud maar onze viervoeters ook! Wanneer het kwik daalt is het goed om extra op te letten zodat je dier goed de winter doorkomt! Er is natuurlijk niets leuker dan ravotten in de sneeuw en spelen op het ijs! Voor de dieren kan dit heel gevaarlijk zijn. Wat zijn de belangrijkste tips? Wij zetten ze voor jou op een rijtje! 

Pekel 

Wanneer de straten gepekeld worden om gladheid te voorkomen, kunnen onze geliefde viervoeters hier veel last van ondervinden. Ze gaan bijvoorbeeld bijten, likken en knagen aan hun voetzooltjes omdat de huid geïrriteerd raakt door de pekel. Als er veel zout aan hun voetjes zit, kunnen ze hier ook een zoutvergifitiging van krijgen, waardoor de dieren heel erg ziek kunnen worden. Om te voorkomen dat je dier last krijgt van zijn voetjes, kan je bijvoorbeeld de voetzooltjes insmeren met Vaseline, voordat ze buiten gaan wandelen. Bij binnenkomst zullen de voetjes afgespoeld moeten worden met lauw water om de restjes zout en Vaseline alsnog weg te spoelen. 

Sneeuw en ijs 

Wat ijs betreft: Het ijs is glad, waardoor je dier zich kan bezeren en blesseren. Daarnaast is het levensgevaarlijk als het ijs nog niet dik genoeg is en je dier zakt er doorheen. Op het ijs kunnen ze bijna geen grip krijgen om eruit te klimmen. Doordat ze dan lang in het water zijn, kunnen de dieren al snel onderkoeld raken. Als ze onder het ijs verdwijnen, is de kans op verdrinking heel erg groot.Let bij katten dus op dat je ze misschien wat meer binnenhoudt wanneer het ijs aan het vormen of ontdooien is. En bij je hond is het natuurlijk belangrijk dat je extra oplettendblijft wanneer je wandelt en er is ijs. 

Voor dieren met langere haren, is spelen in de sneeuw soms een uitdaging. Aan de lange haren kunnen namelijk sneeuwballen ontstaan! Hierdoor kan de hond of kat moeilijker bewegen, maar de sneeuwballen kunnen ook gaan trekken aan de huid. Als je dier veel sneeuwballen aan zijn vacht heeft, kan hij ook onderkoeld raken. 

Houd je dier warm 

Dit lijkt misschien heel vanzelfsprekend, maar wat kun je nou doen om ervoor te zorgen dat je dier warm blijft in de kou? Blijf bijvoorbeeld niet te lang stilstaan, maar blijf lekker in beweging. Kleinere honden met korte of dunnen vacht en kale buikjes, doe je er vaak een plezier mee om ze een jasje aan te trekken. Niet alle rassen hebben snel last van de kou. Daarom moet het baasje zijn hond goed in de gaten houden. Puppy's hebben ook extra aandacht nodig wat betreft kou. Ze zijn nog jong en hebben vaak nog niet genoeg vet en vacht om lekker warm te blijven. Ook oudere honden, kunnen hun lichaamstemperatuur moeilijker regelen. Een dier dat net bij de trimsalon is geweest kan bij kouder weer ook tijdelijk een extra laagje nodig hebben. Heeft jouw dier het koud buiten? Schroom dan niet en doe ze lekker een jasje aan. 

Help jij mee?

Mishandeld. Verwaarloosd. Op straat gedumpt, bang en uitgeput. Veel dieren die bij DOA belanden, komen uit een regelrechte nachtmerrie. Desondanks, of misschien juist daardoor, zijn het na verzorging en socialisatie de liefste, dankbaarste huisgenootjes die je je kunt voorstellen. Help jij onze dieren een tweede start te geven? 

Help jij mee