Vrijwilligerswerk

Leuk dat je er bent!

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: zonder de inzet van onze vrijwilligers zouden we lang niet alles kunnen doen wat we willen doen én zouden onze dieren een stuk slechter af zijn! Het leuke is dat er bij ons van alles te doen is, van het schoon boenen van de hondenhokken tot het knutselen van speeltjes voor de konijnen of het met de hand voeren van een kat.

Waarom vrijwilligerswerk?

Er zijn tal van redenen waarom iemand vrijwilligerswerk doet: van het vergaren van nieuwe competenties, het opdoen van sociale contacten tot het verhogen van je ‘karmapunten’. Als je het aan onze vrijwilligers vraagt, is de meest genoemde reden om hier te werken iets te willen betekenen voor onze dieren. Dieren kunnen zichzelf niet verdedigen, ze kunnen niet opkomen voor hun rechten, dus dat moeten wij doen. Onze ambitie hier bij DOA is om de aan ons toevertrouwde dieren de best mogelijke zorg te geven. En we willen natuurlijk dat ze zo snel mogelijk een fijn baasje krijgen. Fijne bijkomstigheid is dat het dankbaar werk is. Je ziet en hoort letterlijk hoe blij onze dieren zijn als je er geweest bent. Jouw aanwezigheid maakt echt het verschil!

 

 

Zo ziet je dag er ongeveer uit wanneer je aan de slag gaat bij DOA op de honden/katten/konijnen afdeling:

Bekijk de video!

Video: Henry Draaijer / Muziek: Andrew Applepie - I'm so

Bekijk de video!

Video DoggyDayCare

Bekijk de video!

Video: Henry Draaijer / Muziek: About That Oldie - Vibe Tracks

Bekijk de video!

Video: Henry Draaijer / Muziek: Ikson - Verge

 Wat kun je van ons verwachten?

Allereerst zijn we natuurlijk ontzettend blij, want zonder mensen zoals jij redden we het niet. Waar kom je terecht? We zijn een professionele organisatie met een groot hart voor dieren. Je kunt rekenen op heel veel leuk, bijzonder, belangrijk en soms ook grappig werk, op goede begeleiding en natuurlijk op eeuwige dankbaarheid van onze viervoeters.

Helaas kennen we geen onkosten- en/of reisvergoeding. We worden immers geacht 'onze eigen broek op te houden', en moeten daarom goed nadenken over elke cent die we uitgeven. We bieden wel met regelmaat interessante workshops en lezingen aan om je kennis te vergroten. Sommige van die bijeenkomsten zal je verplicht moeten bijwonen om de dieren om je heen te begrijpen en je werk goed te kunnen doen.

 

 • Gratis leuke (en leerzame!) workshops

We willen graag dat iedereen die bij ons werkt binnen een half jaar de verplichte basis workshop hond/kat/konijn volgt.  Voor alle workshops en lezingen kun je je aanmelden via het online roostersysteem.

 • Inloopspreekuur 

Ma-vr 11:30-12:30 op het kantoor van Thomas en Faye.

 • Mogelijkheid tot doorgroeien 

Als je graag meer wilt en kunt, zijn er altijd mogelijkheden om ‘door te groeien’. Denk daarbij an andere afdelingen, het inwerken van nieuwe vrijwilligers of het coördineren van werkzaamheden.

 • Persoonlijk begeleiding

Wil je graag iets kwijt? Voor vragen, twijfels, problemen en doorgroeiwensen kun je terecht bij coördinatoren Thomas en Faye.

 • Professioneel online roostersysteem
 • Vrijwilligers t-shirt
 • Vrijwilligersmiddagen, -borrel, zomer bbq
 • Whatsapp-groep
 • Evaluatiemomenten
 • Werken bij DOA is leuk! Je maakt het verschil!

IederZijnWerk

Heb je wat meer ondersteuning nodig of ben je bijvoorbeeld aan het herstellen van een burn out? Dan kun je ook de hulp inroepen van IederZijnWerk. Kijk voor meer informatie op hun website; daar kun je je ook opgeven voor vrijwilligerswerk bij DOA. 

Klik hier voor meer informatie

 

 

Wat verwachten wij van jou?

Om te beginnen geldt voor al onze vrijwilligers dat ze 18 jaar of ouder moeten zijn. Dat heeft alles met veiligheid te maken. 

Voor diezelfde veiligheid is het belangrijk dat je óf de Nederlandse óf de Engelse taal beheerst. Al onze instructies zijn namelijk in het Nederlands en/of Engels geschreven.

Zoals eerder gezegd kan het zijn dat we je vragen om bepaalde workshops te volgen om goed te snappen wat onze dieren nodig hebben.

Omdat we echt investeren in onze vrijwilligers, verwachten we ook dat ze ons enige tijd trouw blijven. Als je wilt starten is het belangrijk dat je minimaal 12 weken beschikbaar bent en minimaal 1 dienst (4 uur) per week aanwezig bent.

ENGLISH:

To begin with, all of our volunteers must be 18 or older. That has everything to do with safety.
For the same safety reasons it is important that you master either Dutch or English language. All our instructions are written in Dutch and / or English.
As mentioned before, we may ask you to follow certain workshops to understand the needs of our animals.
Because we really invest in our volunteers, we also expect them to remain loyal to us for some time.  If you want to start it is important that you are available for at least 12 weeks and that you are present for at least 1 shift (4 hours) per week.

 

Wat voor vrijwilligerswerk kan ik doen?

De mogelijkheden zijn heel divers. Je kunt kiezen uit meer of minder fysieke werkzaamheden; allemaal even belangrijk en nuttig. Kijk hieronder voor een beschrijving van de verschillende vacatures. 

! TIP: check van te voren je reistijd naar onze locatie: Ookmeerweg 271 Amsterdam Osdorp

 

Let op: Niet alle vacatures staan altijd open! Houd deze site in de gaten voor het actuele aanbod.

Vacatures

Wegens grote drukte en beperkende maatregelen kan het langer duren voordat jij een bericht van ons ontvangt. Ook worden onze bijeenkomsten niet, minder frequent of in kleinere groepen georganiseerd. Wij doen ons best om jouw aanmelding zo snel mogelijk op te volgen!

Schoonmaker konijnenkennels

Ben jij niet bang om je handen flink uit de mouwen te steken? Hou je van efficiënt boenen? En krijg jij een glimlach op je gezicht als je harde werk beloond wordt door tevreden konijnen in een schoon verblijf? Dan is dit absoluut iets voor jou! 

Aan de slag

Onze konijnen hebben een eigen hok en hebben tevens een ren tot hun beschikking. Hun verblijven worden in de loop van de dag ontzettend vies, zeker de konijnen kunnen er wat van! Het is dan ook echt nodig om elke dag goed schoon te maken. Dat vereist best wat doorzettingsvermogen en het is niet geschikt voor mensen met een zwakke rug. Maar het is ook een kick als je klaar bent, alles superschoon is. Tijdens het schoonmaken is het zeker ook de bedoeling om de dieren van een fijne portie aandacht te voorzien. Dat vinden de dieren bijna nog fijner dan een schoon hok! 

Lijkt het je wel wat?

Wil je je ook één (of meerdere) ochtend(en) in de week inzetten voor onze konijnen?

Vul dan dit formulier in en we nemen contact met je op!

Doggy Day Care

TAAKOMSCHRIJVING

Bij DOA hebben wij een Doggy Day Care. Hier worden de honden gebracht, wanneer de baasjes uit werken gaan of een dagje zonder de hond op stap willen/moeten. Jij zorgt er dan voor dat de honden zich thuis voelen en ze een leuke tijd hebben bij ons. Wij zoeken iemand voor de avondshift of ochtendshift. Dit houdt in dat je tussen 07:00 en 10:00 of tussen 16.00 uur en 19.15 uur beschikbaar bent om de viervoetige vriendjes aan te nemen of weer aan hun baasjes mee te geven met, indien gewenst, een leuke update over hoe de hond het heeft gehad die dag. Tussendoor maak je de kennels schoon, zodat de hondjes de volgende dag weer in een schoon kennel kunnen uitrusten van het spelen in de speelweide.

WAT VOOR KENNIS OF VAARDIGHEDEN ZIJN NODIG?

Je bent klantvriendelijk, houdt van aanpakken en je wil graag je raskennis verbreden.

WERKTIJDEN

Van maandag tot en met vrijdag. Van 07:00 tot 10:00 of van 16:00 uur tot 19:15 uur. Dag(en) in overleg. Minimaal 1x per week

Lijkt het je wel wat?

Vul dan dit formulier in en we nemen contact met je op!

Dieradministratie kat en konijn

Wat ga je doen?

Met zoveel dieren in huis komt ook best wat administratie kijken. Je gaat de dierverzorgers van het katten- en konijnenteam daarbij helpen. Je gaat zorgen dat alle informatie klopt in onze systemen en mail beantwoorden. Uiteraard word je begeleid door een DOA medewerker.

Wat zoeken wij? 
 • Vrolijk en positief mens. En natuurlijk gek op dieren 🙂
 • Ervaring met administratie. 
 • Basiskennis van office programma's en computersystemen (niet bang voor een CRM systeem).
 • Goede beheersing van de Nederlandse taal en beheersing van Engelse taal is een pré.
 • Houdt van samenwerken, durft te vragen maar wil ook zelfstandig lekker aan de slag.
 • Minimaal 12 weken beschikbaar voor minimaal 4 uur per week.

 

Welke tijden/dagen: Elke dag mogelijk, werktijden zijn van 10:00-14:00.
Waar is de werkplek? Bij DOA op katten-, en konijnenkantoor
Vul dit formulier in om je aan te melden
Allround vrijwilliger balie

Houd je naast van dieren ook van mensen? Vind je het leuk om service te verlenen? En ben je een vrolijk en behulpzaam mens? Dan is vrijwilliger bij de balie wat voor jou! Je ondersteunt het vaste balieteam, denk dan aan werkzaamheden als gastvrouw, het in- en uitchecken voor pension, en administratieve taken.

Je bent klantvriendelijk, zelfstandig, stressbestendig; je kunt met een computer overweg en je bent een echte aanpakker.

Je maakt deel uit van een leuk team en je draagt jouw steentje bij aan onze missie: alleen nog maar gelukkige huisdieren in én om Amsterdam!

WERKTIJDEN 

Van maandag tot en met zaterdag van 10:00 tot 15:30 uur.

Voorkeur voor de hele dag; evt. een dagdeel van 10:00 uur tot 13.00 uur of van 13.00 uur tot 15.30 uur

 

HOE KOM JE IN AANMERKING? 

Vul dan dit formulier in en we nemen contact met je op!

Chauffeur gezocht!

Het komt regelmatig voor dat onze dieren naar een gespecialiseerd ziekenhuis moeten, donaties uit dierenwinkels moeten worden gehaald of collectebussen opgehaald en weggebracht moeten worden. Daarom zoeken wij vrijwilligers mét een auto, die van dieren houden en affiniteit hebben met DOA. 😉

Je werkt op oproepbasis en hebt goed contact met het receptieteam. 

Wij zorgen natuurlijk voor een km-vergoeding. 

Ben jij graag de hort op en lijkt het jou leuk om ons te helpen in en rondom Amsterdam? 

Vul dan dit formulier in en we nemen contact met je op!

Bijvuller katten en konijnen

Vrijwilligers met spierkracht en liefde voor dieren gezocht!

Voor het aanvullen en bevoorraden van de katten- en konijnenkennels zijn wij op zoek naar vrijwilligers die minimaal één keer per week een ochtend of middag kunnen helpen bij de bevoorrading van deze afdelingen.
Het afval kan dan mooi op de transportkarren mee terug en wordt in de desbetreffende containers geleegd.
Zo maak je een aantal rondes, met uiteraard genoeg tijd tussendoor voor een aai en knuffel bij kat en/of konijn.
Deze functie lijkt een makkie … maar is er een met veel diepgang. Je bent ook een belangrijk aanspreekpunt voor alle vrijwilligers!

Kortom: Als dit baantje je wat lijkt kan je een enorm belangrijke schakel op de werkvloer zijn.

Is dit iets voor jou? Vul dan dit formulier in en we nemen contact met je op!

Technische dienst

Heb je twee rechterhanden? Ben je behendig met boor, beitel en kwast? Heb je zin om van DOA het allermooiste asiel te maken? We hebben veel klusjes van klein tot groot die schreeuwen om een deskundige aanpak! Leuk?

Aan de slag

We zijn het grootste asiel van Nederland. Niet zo gek dus dat er altijd wel iets te doen is. Er is altijd wel ergens een kraan die lekt, een deur die klemt of een hokje dat geschilderd moet worden. En als je super handig bent en je alles kunt maken wat je ziet, dan kunnen we niet wachten tot je op de knop solliciteren drukt!

Je kunt dit werk op werkdagen doen, tijdens kantooruren.

Lijkt het je wel wat?

Wil je aan de slag? 

Vul dan dit formulier in en we nemen contact met je op!

Mobiele nazorg

Houd je van mensen? Maak je makkelijk contact en ga je graag op pad? Misschien vind je het dan leuk om voor ons op nazorgbezoek te gaan? Als nazorgvrijwilliger ofwel mobiele praatpaal bezoek je mensen die één of meerdere van onze dieren hebben geadopteerd en je kijkt of iedereen happy is! Leuk? Lees dan snel verder!

Aan de slag

Als mobiele nazorgvrijwilliger ga je op bezoek bij trotse nieuwe baasjes. Mensen die in jouw postcodegebied wonen en die kort geleden één of meerdere van onze dieren hebben geadopteerd. Je maakt een praatje en je kijkt of iedereen happy is. Met lastige vragen of problemen kun je terecht bij je coördinator. Een bezoek duurt meestal ongeveer een half uur. Elke zes weken kom je met je collega's uit andere gebieden bij elkaar om bij te praten over wat je bent tegengekomen. Om dit werk te kunnen doen, moet je goed met mensen kunnen omgaan en je moet enige kennis hebben van honden/katten/konijnen. Omdat je ook vaak bij mensen komt, die geen Nederlands spreken, is het handig als je ook de Engelse taal goed beheerst. We werken met verschillende MS-office apps dus enige handigheid daarin is nodig.

Wat doe je als mobiele nazorg vrijwilliger?

 • Je spreekt af bij nieuwe baasjes thuis om te kijken hoe het gaat
 • Je vult een online formulier in met je bevindingen, we werken met MS-office apps
 • Je verwijst voor moeilijke problemen/vragen door naar je coördinator

Lijkt het je wel wat?

Op het moment hebben we nazorgvrijwilligers nodig voor de volgende regio's:

 • Slotermeer
 • Zuid-Oost
 • Oud-West
 • Oost
 • Noord
 • Zuid
 • Buitenveldert
 • Amstelveen 

Lijkt het je wel wat om ons gezellige nazorgteam te komen versterken? 

Vul dan dit formulier in en we nemen contact met je op!

 

Telefonische nazorg

Ben jij niet bang om de telefoon op te pakken? En vind je het leuk om met mensen te kletsen over het wel en wee van hun huisdieren? Dan is dit echt iets voor jou! Je belt met trotse nieuwe baasjes van asieldieren om te kijken of er nog vragen zijn.


Aan de slag
We besteden heel veel zorg aan het vinden van een goed thuis voor onze dieren. Als we eenmaal een baasje gevonden hebben, willen we ook zeker weten dat alles goed gaat. Daarom bellen onze telefonische praatpalen nog eventjes na met eigenaren die een asieldier hebben geadopteerd. Je kan dit vrijwilligerswerk, na het inwerken, gewoon vanuit huis doen! Het is wel nodig dat je behalve met een telefoon ook met een computer en MS-office apps overweg kunt.

Je informeert bij het nieuwe baasje hoe het gaat met de nieuwe huisgenoot, of er vragen of problemen zijn. Omdat veel van onze baasjes geen Nederlands spreken, is het een pré als je je mondeling goed in het Engels kunt uitdrukken. Dit vrijwilligerswerk kan zeven dagen per week tijdens kantooruren en in de vroege avond gedaan worden. Het heeft de voorkeur dat je dit werk 1 dagdeel per week doet. Een dagdeel per twee weken is ook mogelijk.

Wat doe je als telefonische praatpaal?

 • Vooral bellen, bellen, bellen
 • Uitvissen hoe het gaat met baas en dier
 • Bevindingen noteren in online formulieren, we werken met MS-office apps
 • Je coördinator inseinen als de eigenaar hulp nodig heeft met zijn dier

Lijkt het je wel wat?

Lijkt het je wel wat om ons gezellige nazorgteam te komen versterken? 

Vul dan dit formulier in en we nemen contact met je op!

Pleegouder kat

Sommige katten kunnen niet tegen hokjes en al helemaal niet tegen andere katten in hun buurt. En sommige katten hebben gewoon meer aandacht en zorg nodig dan we ze in het asiel kunnen geven. Voor deze dieren zoeken we tijdelijke gastgezinnen waar ze in een fijne omgeving mogen wachten op hun definitieve baasje. Iets voor jou? Lees snel verder!

Aan de slag

Sommige katten gedijen niet in het asiel. Sowieso zijn katten over het algemeen geen groepsdieren; vaak kunnen ze prima zonder de aanwezigheid van soortgenoten. In het asiel ervaren deze katten dan ook veel extra stress. Daarnaast zijn er katten die langdurige medische behandeling nodig hebben. Voor al deze katten geldt dat een verblijf in een gastgezin veel fijner en gezelliger is dan in het asiel. Voel je er iets voor om een van onze katten tijdelijk in huis te nemen? Net zo lang tot hij of zij hersteld is of een baasje gevonden heeft? Uiteraard zorgt DOA voor de medische zorg, voor voer en andere benodigdheden.

Wat heeft een pleegouder in huis?

 • Liefde
 • Aandacht
 • Tijd
 • Genoeg ruimte
 • Begrip voor de behoeftes van een kat
 • Ervaring met zieke en/of gewonde katten is een pré

Lijkt het je wel wat?

Wil je bij ons vrijwilligerswerk doen? 

Vul dan dit formulier in en we nemen contact met je op!

Pleegouder kitten

Ben jij ook helemaal gek op die kleine pluizebolletjes? Die kittens die nog van alles moeten leren maar oh zo vertederend zijn? Wil je hun tijdelijke mamma worden? Vind je het leuk om kittens op te voeden tot ze 12 weken oud zijn en echt goed en stevig op hun eigen pootjes kunnen staan? Zodat we ze daarna kunnen overdragen aan een nieuw baasje voor een lang en gelukkig leven samen? Lees dan snel verder!

Aan de slag

Ieder jaar krijgen we tijdens de zomermaanden te maken met een groot aantal kittens. Soms wordt er een moederpoes met een nestje bij ons gebracht, en soms zijn het kittens zonder mamma. Kittens moeten in die eerste weken van hun leven van alles leren. De socialisatieperiode is een belangrijke, zo niet de belangrijkste, periode in het leven van een kat. Daarom plaatsen we ze zo snel mogelijk in een gastgezin. Het socialiseren van kittens is daarom behalve heel erg leuk ook een hele verantwoordelijkheid! Omdat je bij medische problemen snel bij onze dierenarts terecht moet kunnen, is het handig als je niet verder dan 30 minuten bij ons vandaan woont. Vanzelfsprekend draagt DOA de kosten van medische verzorging, voer en andere benodigdheden.

Lijkt het je wel wat?

Wil je bij ons vrijwilligerswerk doen? 

Vul dan dit formulier in en we nemen contact met je op!

Konijnen koppelaar

Wat ga je doen?

De meeste asielkonijnen vinden een nieuw huisje via een koppeling: er komt een baasje langs met een konijn dat een nieuw maatje zoekt of we koppelen twee asielkonijnen aan elkaar om als stel naar een nieuw baasje te gaan. Dit koppelen gebeurt door een team van ervaren vrijwilligers en DOA-medewerkers.

Jij wordt een van deze koppelaars! Je komt een of meerdere keren per week langs om konijnen met elkaar te laten daten. Je maakt een geschikte neutrale ren, laat de konijnen kennis maken, je schat in of twee konijnen met elkaar matchen, je zorgt dat de date goed verloopt en stimuleert positief contact tussen de konijnen. Je brengt kort verslag uit over de voortgang, inclusief wat beeldmateriaal, waar een andere koppelaar (of jijzelf) de volgende dag mee verder kan en dat DOA kan gebruiken voor een update aan het potentiële baasje.

Wat zoeken wij?

- Vrolijk en positief mens. En natuurlijk gek op konijnen 🙂

- Ervaring met konijnen koppelen is een pré

- Kennis van konijnen en konijnentaal

- Houdt van samenwerken, durft te vragen maar wil ook zelfstandig lekker aan de slag

- Minimaal 12 weken beschikbaar voor minimaal 4 uur per week, liefst verspreid over meerdere dagen per week

Welke tijden/dagen: Elke dag mogelijk, werktijden variëren tussen 9:00-16:00

Meld je aan via dit formulier

Wasman /-vrouw

Is wassen je lust en je leven? Dan willen we jou graag hebben! We hebben dagelijks bergen was. Vooral kleedjes en handdoeken van onze lieve poezebeesten. Die moeten dus gewassen, gedroogd, gevouwen en opgeborgen worden. Geen moeilijk klusje, wel eentje waar het ons vaak voor aan tijd ontbreekt. Het zou super zijn als we op vaste tijden/dagen op je zouden mogen rekenen! En uiteraard is er tussendoor tijd voor een knuffel met poezen en katers!

Lijkt het je wel wat?

Wil je bij ons vrijwilligerswerk doen? 

Vul dan dit formulier in en we nemen contact met je op!

Ik heb me aangemeld, hoe verder?

Je wilt je aanmelden of hebt je inmiddels aangemeld als vrijwilliger bij DOA? Super! Hoe gaat het nu verder in z’n werk? Dit is wat je kunt verwachten:

 

 • Ga naar de vacature en vul het online formulier in
 • Je wordt gebeld voor een eerste korte intake
 • We plannen jouw aanwezigheid op de informatiebijeenkomst op donderdagmiddag (bijwonen is verplicht, enkel indien de Covid-19 maatregelen dit toelaten) CHECK OOK JE SPAMBOX!
 • Tijdens de bijeenkomst krijg je: een presentatie, rondleiding en een tweede intake
 • Indien de bijeenkomst niet kan plaats vinden door de Covid-19 maatregelen, worden er een-op-een gesprekken op locatie of digitaal gehouden.
 • Voor sommige afdelingen of bij Covid-19 maatregelen, plannen we nog een los intakegesprek met je in
 • Besluit je bij ons te starten? 
 • Dan ontvang je: contract, shirt, steeksleutel, naambadge, uitgebreide rondleiding en word je ingewerkt
 • Nu kun je écht beginnen (na 2 keer inwerken kun je zelfstandig aan de slag)
 • Je roostert zelf je diensten in via het online roostersysteem
 • Na 1 en 3 maand(en) heb je een evaluatiemoment
 • Als je wilt doorgroeien kun je dit aangeven. Doorgroeimogelijkheden zijn altijd bespreekbaar!
Even voorstellen...

Stanislav (Stas) Kovaliov

Hoi! Mijn naam is Stanislav, maar afgekort noemt iedereen mij Stas. Ik ben sinds januari 2022 werkzaam bij DOA als Teamleider Vrijwilligers en ben het centrale aanspreekpunt voor onze 319 vrijwilligers.

Ik hou van dieren en zie binnen DOA een mooie uitdaging om de vrijwilliger centraal(er) te stellen. Het welzijn van de (asiel)dieren valt en staat namelijk met/door de mens. Zogezegd is de vrijwilliger onmisbaar voor onze organisatie en gezamenlijk met het grote team van 319 vrijwilligers (en alle medewerkers!) zorgen wij ervoor dat onze doelen behaald worden!  

Zelf heb ik samen met mijn vrouw een Tibetaanse Spaniël. Een kleine hond met enorm veel energie en ben ik blij met een inspirerende werkgever als DOA die dieren een tweede kans geeft!