Vrijwilligerswerk

Leuk dat je er bent!

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: zonder de inzet van onze vrijwilligers zouden we lang niet alles kunnen doen wat we willen doen én zouden onze dieren een stuk slechter af zijn! Het leuke is dat er bij ons van alles te doen is, van het schoon boenen van de hondenhokken tot het knutselen van speeltjes voor de konijnen of het met de hand voeren van een kat.

Let op: Niet alle vacatures staan altijd open! Houd deze site in de gaten voor het actuele aanbod.

Vacatures

Wegens grote drukte kan het langer duren voordat jij een bericht van ons ontvangt. Ook worden onze bijeenkomsten niet, minder frequent of in kleinere groepen georganiseerd. Wij doen ons best om jouw aanmelding zo snel mogelijk op te volgen!

Schoonmaker konijnenkennels

Ben jij niet bang om je handen flink uit de mouwen te steken? Hou je van efficiënt boenen? En krijg jij een glimlach op je gezicht als je harde werk beloond wordt door tevreden konijnen in een schoon verblijf? Dan is dit absoluut iets voor jou! 

Aan de slag

Onze konijnen hebben een eigen hok en hebben tevens een ren tot hun beschikking. Hun verblijven worden in de loop van de dag ontzettend vies, zeker de konijnen kunnen er wat van! Het is dan ook echt nodig om elke dag goed schoon te maken. Dat vereist best wat doorzettingsvermogen en het is niet geschikt voor mensen met een zwakke rug. Maar het is ook een kick als je klaar bent, alles superschoon is. Tijdens het schoonmaken is het zeker ook de bedoeling om de dieren van een fijne portie aandacht te voorzien. Dat vinden de dieren bijna nog fijner dan een schoon hok! 

Lijkt het je wel wat?

Wil je je ook minimaal één (of meerdere) ochtend(en) in de week inzetten voor onze konijnen? En ben jij in ieder geval een half jaar beschikbaar?

Vul dan dit formulier in en we nemen contact met je op!

Pleegouder konijn

Ben jij helemaal dol op konijnen? Heb je de ruimte om ze rond te laten rennen en tijdelijk op te vangen? En geeft het jou een super voldaan gevoel om ze daarna over te dragen aan een nieuwe familie? Lees dan snel verder!

Aan de slag

Veel konijnen in het asiel ervaren hun verblijf als stressvol. Het geblaf van de honden, de geuren van de andere konijnen en de vaak beperkte ruimte zorgen ervoor dat ze continu overprikkeld worden. De meeste konijnen leren hier mee om te gaan, maar sommige konijnen raken zo gestrest, dat ze er ziek van worden. Vooral moeders met lampreien kunnen in deze omgeving niet goed gedijen. Voor deze konijnen zoeken we pleeggezinnen, waar ze in alle rust en met meer ruimte kunnen herstellen, zodat ze daarna klaar zijn voor koppeling en adoptie.

Wat heeft een pleegouder in huis?

 • Liefde, tijd, aandacht en geduld
 • Er moet elke dag iemand aanwezig zijn om voer/medicatie te geven (1 keer 's ochtends, 1 keer 's avonds)
 • Ervaring met konijnen is een pré
 • Ruimte om een ren neer te zetten
 • Eigen vervoer (dit kan niet vergoed worden vanuit DOA)

Wat kan een pleegouder van ons verwachten?

 • Alle benodigde materialen
 • Voer, medicatie en verdere medische zorg van DOA
 • Contactpersoon en Pleeggezinnen app voor alle vragen en problemen

Lijkt het je wel wat?

Wil je bij ons vrijwilligerswerk doen? 

Vul dan dit formulier in en we nemen contact met je op!

Konijnen koppelaar

Wat ga je doen?

De meeste asielkonijnen vinden een nieuw huisje via een koppeling: er komt een baasje langs met een konijn dat een nieuw maatje zoekt of we koppelen twee asielkonijnen aan elkaar om als stel naar een nieuw baasje te gaan. Dit koppelen gebeurt door een team van ervaren vrijwilligers en DOA-medewerkers.

Jij wordt een van deze koppelaars! Je komt een of meerdere keren per week langs om konijnen met elkaar te laten daten. Je maakt een geschikte neutrale ren, laat de konijnen kennis maken, je schat in of twee konijnen met elkaar matchen, je zorgt dat de date goed verloopt en stimuleert positief contact tussen de konijnen. Je brengt kort verslag uit over de voortgang, inclusief wat beeldmateriaal, waar een andere koppelaar (of jijzelf) de volgende dag mee verder kan en dat DOA kan gebruiken voor een update aan het potentiële baasje.

Wat zoeken wij?

- Vrolijk en positief mens. En natuurlijk gek op konijnen 🙂

- Ervaring met konijnen koppelen is een pré

- Kennis van konijnen en konijnentaal

- Houdt van samenwerken, durft te vragen maar wil ook zelfstandig lekker aan de slag

- Minimaal 12 weken beschikbaar voor minimaal 4 uur per week, liefst verspreid over meerdere dagen per week

Welke tijden/dagen: Elke dag mogelijk, werktijden variëren tussen 9:00-16:00

Meld je aan via dit formulier

Pleegouder kat

Sommige katten kunnen niet tegen hokjes en al helemaal niet tegen andere katten in hun buurt. En sommige katten hebben gewoon meer aandacht en zorg nodig dan we ze in het asiel kunnen geven. Voor deze dieren zoeken we tijdelijke gastgezinnen waar ze in een fijne omgeving mogen wachten op hun definitieve baasje. Iets voor jou? Lees snel verder!

Aan de slag

Sommige katten gedijen niet in het asiel. Sowieso zijn katten over het algemeen geen groepsdieren; vaak kunnen ze prima zonder de aanwezigheid van soortgenoten. In het asiel ervaren deze katten dan ook veel extra stress. Daarnaast zijn er katten die langdurige medische behandeling nodig hebben. Voor al deze katten geldt dat een verblijf in een gastgezin veel fijner en gezelliger is dan in het asiel. Voel je er iets voor om een van onze katten tijdelijk in huis te nemen? Net zo lang tot hij of zij hersteld is of een baasje gevonden heeft? Uiteraard zorgt DOA voor de medische zorg, voor voer en andere benodigdheden.

Wat heeft een pleegouder in huis?

 • Liefde
 • Aandacht
 • Tijd
 • Genoeg ruimte
 • Begrip voor de behoeftes van een kat
 • Ervaring met zieke en/of gewonde katten is een pré

Lijkt het je wel wat?

Wil je bij ons vrijwilligerswerk doen? 

Vul dan dit formulier in en we nemen contact met je op!

Pleegouder voor kittens

Wil jij de tijdelijke mama of papa worden van kittens die een moeilijke start in het leven hebben gehad? Die veel liefde nodig hebben en nog van alles moeten leren? Vind je het leuk om kittens te verzorgen tot ze gezond en stevig op hun eigen pootjes kunnen staan? En ben je bereid daar tijd voor te maken? Lees dan snel verder!

De kittens: prachtig én veeleisend werk!
Ieder jaar krijgen we van mei tot november een groot aantal kittens binnen. Vaak wordt een moederpoes met een nestje bij ons gebracht, soms zijn het kittens zonder mamma. Vaak zijn ze gezond en redelijk aan mensen gewend maar soms zijn ze ook bang of boos, of hebben ze medische verzorging nodig. 

Kittens moeten in die eerste kwetsbare weken van hun leven van alles leren. Het verzorgen en socialiseren van kittens is behalve heel leuk ook een hele verantwoordelijkheid. Want de socialisatieperiode is een belangrijke, zo niet de belangrijkste, periode in het leven van een kat. 

Allemaal redenen om kittens en hun moeders zo snel mogelijk bij een pleeggezin te plaatsen.

Het pleeggezin
Als pleegouder heb je liefde voor katten nodig, en genoeg tijd. Er zijn daarnaast ook praktische vereisten:
- Omdat je bij medische problemen snel naar onze dierenarts moet reizen, is het noodzakelijk dat je maximaal 30 minuten bij ons vandaan woont en de beschikking hebt over een auto. Hou er rekening mee dat je een aantal keren onze kant op moet komen met het nestje.
 - Voor een goede pleegperiode is het verder belangrijk dat je in huis een afsluitbare ruimte van minimaal 10 m2 hebt, waar het nestje apart van eventuele andere huisdieren kan verblijven.

Vanzelfsprekend draagt DOA de kosten van medische verzorging, voer en andere benodigdheden.

Heb je veel ervaring met katten en ben je voor minimaal een jaar regelmatig beschikbaar, vul dan dit formulier in en we nemen contact met je op!

Pleegouder hond

Sommige honden kwijnen letterlijk weg als je ze in een hokje stopt. Ze hebben gewoon meer persoonlijke aandacht nodig dan we ze in het asiel kunnen geven. Voor deze dieren zoeken we tijdelijke pleeggezinnen waar ze in een fijne omgeving mogen wachten op hun definitieve baasje. Iets voor jou?

Aan de slag

Veel honden vinden het heel fijn bij ons; maar een hond snakt toch vooral naar menselijke aandacht en training. Dat kunnen we hem in het asiel natuurlijk maar beperkt geven. Daarom is het voor sommige honden beter als ze in een pleeggezin kunnen wachten op een definitief baasje. Uiteraard neemt DOA alle medische verzorging, voer en andere benodigdheden voor z'n rekening.

Wat heeft een pleegouder in huis?

 • Minimaal een jaar beschikbaar voor het opvangen van meerdere honden (niet tegelijk)
 • Liefde, tijd, aandacht en geduld
 • Er moet praktisch altijd iemand thuis zijn
 • Ervaring met het opvoeden en trainen van honden is een must
 • Geen kinderen jonger dan 8 jaar

Denk je dat je geschikt bent als pleegouder hond?

Vul dan dit formulier in en we nemen contact met je op!

Schoonmaker hondenkennels

Ben jij niet bang om je handen flink uit de mouwen te steken? Hou je van boenen? En krijg jij een glimlach op je gezicht als je harde werk beloond wordt door kwispelende honden? Dan is dit absoluut iets voor jou!

Aan de slag

Onze honden wonen in een kennel. En die wordt meestal in de loop van een dag ontzettend vies. Het is dan ook echt nodig om elke dag goed schoon te maken. Dat vereist best wat doorzettingsvermogen en spierkracht. Maar het is ook een kick als je klaar bent, alles superschoon is en de honden kwispelend weer hun verblijf betreden. Als je het leuk vindt, kun je het schoonmaken aanvullen met TLC oftewel Tender-Loving-Care. Ga lekker knuffelen met een hond, ballen gooien of maak een flinke wandeling om je dag goed af te sluiten.

Wat doe je op een dag?

 • Je schrobt de kennels helemaal schoon, binnen en buiten
 • Je verschoont de kussens en dekens
 • Je legt een lekker botje of speeltje klaar
 • Je knuffelt, speelt, traint of wandelt met een hond (extra)
 • Het schoonmaakwerk vindt 's ochtends plaats, zeven dagen per week.
 • Je bent minimaal één ochtend per week beschikbaar, idealiter een vaste dag in de week 
 • Met name voor de zomerperiode hebben wij extra handen nodig!

Lijkt het je wel wat?

Wil en kan jij je minimaal één (of meerdere) ochtend(en) in de week inzetten voor onze honden? En ben jij minimaal een half jaar beschikbaar?

Vul dan dit formulier in en we nemen contact met je op!

 

Dieradministratiehond

Wat ga je doen?

Met zoveel dieren in huis komt ook best wat administratie kijken. Je gaat de dierverzorgers van het hondenteam daarbij helpen. Je gaat zorgen dat alle informatie klopt in onze systemen en mail beantwoorden. Uiteraard word je begeleid door een DOA medewerker.

Wat zoeken wij? 
 • Vrolijk en positief mens. En natuurlijk gek op dieren 🙂
 • Ervaring met administratie. 
 • Basiskennis van office programma's en computersystemen (niet bang voor een CRM systeem).
 • Goede beheersing van de Nederlandse taal en beheersing van Engelse taal is een pré.
 • Houdt van samenwerken, durft te vragen maar wil ook zelfstandig lekker aan de slag.
 • Minimaal 12 weken beschikbaar voor minimaal 4 uur per week.

 

Welke tijden/dagen: Elke dag mogelijk, werktijden zijn van 10:00-16:00 (in overleg).
Waar is de werkplek? Bij DOA op het hondenkantoor
Vul dit formulier in om je aan te melden
Receptionist(e)

Houd je naast van dieren ook van mensen? Vind je het leuk om service te verlenen? En ben je een vrolijk en behulpzaam mens? Dan is vrijwilliger bij de balie wat voor jou! Je ondersteunt het vaste balieteam, denk dan aan werkzaamheden als gastvrouw, het in- en uitchecken voor pension, en administratieve taken.

Je bent klantvriendelijk, zelfstandig, stressbestendig; je kunt met een computer overweg en je bent een echte aanpakker.

Je maakt deel uit van een leuk team en je draagt jouw steentje bij aan onze missie: alleen nog maar gelukkige huisdieren in én om Amsterdam!

WERKTIJDEN 

Van maandag tot en met zaterdag van 10:00 tot 15:30 uur.

Voorkeur voor de hele dag; evt. een dagdeel van 10:00 uur tot 13.00 uur of van 13.00 uur tot 15.30 uur minimaal 1 dag(deel) per week voor een half jaar. 

HOE KOM JE IN AANMERKING? 

Vul dan dit formulier in en we nemen contact met je op!

Chauffeur gezocht!

Het komt regelmatig voor dat onze dieren naar een gespecialiseerd ziekenhuis moeten, donaties uit dierenwinkels moeten worden gehaald of collectebussen opgehaald en weggebracht moeten worden. Daarom zoeken wij vrijwilligers mét een auto, die van dieren houden en affiniteit hebben met DOA. 😉

Je werkt op oproepbasis en hebt goed contact met het receptieteam. 

Wij zorgen natuurlijk voor een km-vergoeding. 

Ben jij graag de hort op en lijkt het jou leuk om ons te helpen in en rondom Amsterdam? 

Vul dan dit formulier in en we nemen contact met je op!

Telefonist Vrijwilligersbureau

TAAKOMSCHRIJVING 

Jij gaat onze vrijwilligers proactief bellen om te polsen hoe het met ze gaat, of wij wat voor ze kunnen betekenen en ze zo actief/verbonden te houden met DOA. Hierin krijg jij ook volkomen de ruimte om mee te denken met het proces en onze vrijwilligers! 

WAT VOOR KENNIS OF VAARDIGHEDEN ZIJN NODIG? 

Je bent vriendelijk, spreekt Engels, zelfstandig, stressbestendig en je hebt een prettige/enthousiaste telefoonstem.

WAT KRIJG JE ER VOOR TERUG? 

Veel waardering van je collega's en indirect natuurlijk ook van de dieren. Goede begeleiding, ruimte om mee te denken, een open en fijne werkomgeving, regelmatig gezellige events en leerzame lezingen.

WAT IS DE MEERWAARDE VAN DIT VRIJWILLIGERSWERK? 

Je maakt deel uit van een team vrijwilligers vóór vrijwilligers. Jij draagt je steentje bij aan onze missie: alleen nog maar gelukkige huisdieren in én rondom Amsterdam!

WERKTIJDEN 

Dag(delen) beschikbaar: Maandag t/m vrijdag van 10.00 - 13:00 of 13:00 - 16.00. Minimaal 1 dag(deel) per week voor een half jaar.

Ben jij geïnteresseerd? Mail dan direct naar s.kovaliov@doamsterdam.nl en dan neem ik zo snel mogelijk contact met jou op. 

Telefonist(e)

TAAKOMSCHRIJVING 

De telefoon opnemen en klantvragen beantwoorden. Kan indien gewenst in combinatie met administratie.

WAT VOOR KENNIS OF VAARDIGHEDEN ZIJN NODIG? 

Je bent klantvriendelijk, spreekt Engels, zelfstandig, stressbestendig en je hebt een prettige telefoonstem.

WAT VOOR SCHOLING KRIJG JE AANGEBODEN? 

Je wordt ingewerkt en begeleid door vaste medewerkers.

WAT KRIJG JE ER VOOR TERUG? 

Veel waardering van je collega's en indirect natuurlijk ook van de dieren. Goede begeleiding, ruimte om mee te denken, een open en fijne werkomgeving, regelmatig gezellige events en leerzame lezingen.

WAT IS DE MEERWAARDE VAN DIT VRIJWILLIGERSWERK? 

Je maakt deel uit van een team. Jij draagt je steentje bij aan onze missie: alleen nog maar gelukkige huisdieren in én rondom Amsterdam!

WERKTIJDEN 

Dag(delen) beschikbaar: dinsdagochtend, woensdagochtend, donderdagmiddag van 10.00-16.00 of een dagdeel (10.00-12.00 of 14.00-16.00) Minimaal 1 dag(deel) per week voor een half jaar. 

HOE KOM JE IN AANMERKING? 

Vul het aanmeldformulier hier in.

Kynologisch instructeur

Ben jij kynologisch instructeur met enige leservaring? En lijkt het je leuk om trainingen te geven met asielhonden aan onze vrijwilligers? Krijg je energie van werken met dier en mens? Dan is dit absoluut iets voor jou!

DOA heeft een bijzondere training ontwikkeld waardoor onze asielhonden sneller een baasje vinden!Voor deze honden hebben wij een training opgezet waardoor ze beter leren op mensen te reageren. Sommige honden zijn bang of slecht gesocialiseerd; met extra trainingen met onze vrijwilligers, krijgen zij weer vertrouwen en kunnen zij beter hun goede kant laten zien wanneer een mogelijk nieuw baasje komt kijken! De vrijwilligers ontwikkelen betere vaardigheden om met honden om te gaan en lastig(ere) honden te kunnen trainen en begeleiden.  

De lessen zullen gegeven worden door gediplomeerde Kynologische Instructeurs (jij dus!) en alle vrijwilligers/ verzorgers/ stagiaires en andere medewerkers kunnen mee doen tijdens deze training. De training zal 8 weken duren (1 theorie les en kennismaking met de instructeur) en 7 praktijklessen, en beginnen in september. De lessen bestaan uit simpele, kleine maar belangrijke oefeningen om een hond beter op te voeden en daardoor beter plaatsbaar te maken. Als een hond geplaatst wordt gedurende de training kan de hond samen met zijn nieuwe baas in de training blijven. Kan dat niet of wil men niet dan kan de vrijwilliger een andere hond krijgen die dan in de les instroomt. 

Tijdens de lessen word er aandacht besteed aan verschillende praktische zaken die de vrijwilligers helpen om meer honden te helpen, en het helpt de asielhond doordat hij meer leert, bijvoorbeeld dat hij gaat luisteren naar zijn naam, en netjes aan een slappe lijn leert lopen. Tevens zal er tijdens de lessen altijd naar de hond én de vrijwilliger worden gekeken om te bekijken welke stappen zij samen kunnen maken! 

De basis inzet die nodig is, is vanaf september minimaal 1 (les)uur per week, voor 8 weken lang. Heb je na oktober interesse om je hiervoor in te zetten, dan kun je dat ook aan ons laten weten. Geef je op door te mailen naar m.meijer@doamsterdam.nl. 

Mobiele nazorg

Houd je van mensen? Maak je makkelijk contact en ga je graag op pad? Misschien vind je het dan leuk om voor ons op nazorgbezoek te gaan? Als nazorgvrijwilliger ofwel mobiele praatpaal bezoek je mensen die één of meerdere van onze dieren hebben geadopteerd en je kijkt of iedereen happy is! Leuk? Lees dan snel verder!

Aan de slag

Als mobiele nazorgvrijwilliger ga je op bezoek bij trotse nieuwe baasjes. Mensen die in jouw postcodegebied wonen en die kort geleden één of meerdere van onze dieren hebben geadopteerd. Je maakt een praatje en je kijkt of iedereen happy is. Met lastige vragen of problemen kun je terecht bij je coördinator. Een bezoek duurt meestal ongeveer een half uur. Elke zes weken kom je met je collega's uit andere gebieden bij elkaar om bij te praten over wat je bent tegengekomen. Om dit werk te kunnen doen, moet je goed met mensen kunnen omgaan en je moet enige kennis hebben van honden/katten/konijnen. Omdat je ook vaak bij mensen komt, die geen Nederlands spreken, is het handig als je ook de Engelse taal goed beheerst. We werken met verschillende MS-office apps dus enige handigheid daarin is nodig.

Wat doe je als mobiele nazorg vrijwilliger?

 • Je spreekt af bij nieuwe baasjes thuis om te kijken hoe het gaat
 • Je vult een online formulier in met je bevindingen, we werken met MS-office apps
 • Je verwijst voor moeilijke problemen/vragen door naar je coördinator

Lijkt het je wel wat?

Op het moment hebben we nazorgvrijwilligers nodig voor de volgende regio's:

 • Slotermeer
 • Zuid-Oost
 • Oud-West
 • Oost
 • Noord
 • Zuid
 • Buitenveldert
 • Amstelveen 

Lijkt het je wel wat om ons gezellige nazorgteam te komen versterken? 

Vul dan dit formulier in en we nemen contact met je op!

 

Telefonische nazorg

Ben jij niet bang om de telefoon op te pakken? En vind je het leuk om met mensen te kletsen over het wel en wee van hun huisdieren? Dan is dit echt iets voor jou! Je belt met trotse nieuwe baasjes van asieldieren om te kijken of er nog vragen zijn.


Aan de slag
We besteden heel veel zorg aan het vinden van een goed thuis voor onze dieren. Als we eenmaal een baasje gevonden hebben, willen we ook zeker weten dat alles goed gaat. Daarom bellen onze telefonische praatpalen nog eventjes na met eigenaren die een asieldier hebben geadopteerd. Je kan dit vrijwilligerswerk, na het inwerken, gewoon vanuit huis doen! Het is wel nodig dat je behalve met een telefoon ook met een computer en MS-office apps overweg kunt.

Je informeert bij het nieuwe baasje hoe het gaat met de nieuwe huisgenoot, of er vragen of problemen zijn. Omdat veel van onze baasjes geen Nederlands spreken, is het een pré als je je mondeling goed in het Engels kunt uitdrukken. Dit vrijwilligerswerk kan zeven dagen per week tijdens kantooruren en in de vroege avond gedaan worden. Het heeft de voorkeur dat je dit werk 1 dagdeel per week doet. Een dagdeel per twee weken is ook mogelijk.

Wat doe je als telefonische praatpaal?

 • Vooral bellen, bellen, bellen
 • Uitvissen hoe het gaat met baas en dier
 • Bevindingen noteren in online formulieren, we werken met MS-office apps
 • Je coördinator inseinen als de eigenaar hulp nodig heeft met zijn dier

Lijkt het je wel wat?

Lijkt het je wel wat om ons gezellige nazorgteam te komen versterken? 

Vul dan dit formulier in en we nemen contact met je op!

Wasman /-vrouw

Is wassen je lust en je leven? Dan willen we jou graag hebben! We hebben dagelijks bergen was. Vooral kleedjes en handdoeken van onze lieve poezebeesten. Die moeten dus gewassen, gedroogd, gevouwen en opgeborgen worden. Geen moeilijk klusje, wel eentje waar het ons vaak voor aan tijd ontbreekt. Het zou super zijn als we op vaste tijden/dagen op je zouden mogen rekenen, met voorkeur voor het weekend. En uiteraard is er tussendoor tijd voor een knuffel met poezen en katers!

Lijkt het je wel wat?

Wil je bij ons vrijwilligerswerk doen? En ben jij minimaal één keer per week voor een half jaar beschikbaar?

Vul dan dit formulier in en we nemen contact met je op!

Lid van Raad van Toezicht met profiel dierenwelzijn

Om deze rol optimaal uit te kunnen oefenen, beschik je over kennis en ervaring op het gebied van dierenwelzijn. Je hebt een afgeronde opleiding diergeneeskunde en bent actief in het werkveld. Bij voorkeur op het vlak van gezelschapsdieren. Ook als je nog geen bestuurlijke ervaring of ervaring als toezichthouder hebt, maar wel enthousiast bent en je herkent in het onderstaande profiel, nodigen we je nadrukkelijk uit om te solliciteren.

De Raad van Toezicht

Omdat DOA zich in een meerjarig veranderproces bevindt, heeft zij behoefte aan een sterke Raad van Toezicht met brede expertise die kan optreden als toezichthouder en klankbord voor directeur en management team.

De RvT van DOA bestaat uit zes leden, ieder met een eigen vakgebied. De zittende leden hebben een achtergrond in dierenwelzijn, ICT/innovatie, juridische zaken, vastgoed/facilitair, financiën en fondsenwerving/communicatie en vullen elkaar zo aan op de verschillende expertisegebieden. We zijn collectief verantwoordelijk voor het beleid en elk lid wordt geacht de hoofdlijnen van het totale beleid te beoordelen. Onze samenwerking en teamspirit zijn uitstekend, we combineren serieus werken met het nodige plezier.

Binnen onze RvT is er een positie vrijgekomen Lid van de Raad van Toezicht met aandachtsgebied Dierenwelzijn.

Vanuit jouw aandachtsgebied zul je actief betrokken worden bij de drie pijlers van onze missie: hoogwaardige opvang van dieren, een zo kort mogelijk verblijf in het asiel (snelle uitstroom) en het helpen van eigenaren een dier te behouden (verminderde instroom).

Je zal bij diverse plannen en projecten vanuit je toezichthoudende rol betrokken zijn die deze pijlers ondersteunen. Denk aan het optimaliseren van een zo stress vrij mogelijke huisvesting met bijbehorende inrichting en verrijking. Het ontwikkelen van nieuwe trainings- en behandeltechnieken die zorgen voor de juiste individuele aandacht en training voor bijvoorbeeld getraumatiseerde dieren of dieren met gedragsproblemen. Informatievoorziening naar eigenaren en methoden om dierwelzijn zo objectief mogelijk te meten. Dit alles zoveel mogelijk op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Ook zal je periodiek overleggen met de nieuw op te zetten Dierwelzijnsraad van DOA.

Algemene Eisen Lidmaatschap Raad Van Toezicht DOA (profiel)

 • Oog voor maatschappelijke ontwikkelingen, besluitvaardigheid, slagvaardigheid en kritische houding;
 • Bestuurlijke en organisatorische ervaring en strategisch denkvermogen;
 • Affiniteit met dierenwelzijn (in het bijzonder voor honden en katten) en met de doelstelling, missie en kernwaarden van DOA.
 • Uitstekende sociale en communicatieve vaardigheden;
 • Open, mensgericht, collegiaal en sociaal ingesteld; een teamspeler
 • De juiste balans tussen persoonlijke betrokkenheid en bestuurlijke afstand
 • Het vermogen en de attitude om de bestuurder met raad en als klankbord terzijde te staan en om het beleid van de stichting en het functioneren van de bestuurder te toetsen
 • Het vermogen om advies en toezicht in teamverband uit te kunnen oefenen
 • In staat om op inspirerende wijze, gericht op samenwerking en verbinding, een aandeel te leveren in de raad én met behoud van de relatie kritische kanttekeningen te plaatsen
 • Voldoende beschikbaarheid en bereikbaarheid tijdens de zittingsperiode
 • Bereidheid om te participeren in een commissie van de Raad

Vergaderfrequentie

De Raad van Toezicht van DOA vergadert tenminste vijf keer per jaar en indien nodig vaker. Daarnaast vinden er periodiek vergaderingen plaats van de commissies van de Raad.

We zijn op zoek naar een kandidaat die voldoende tijd beschikbaar heeft voor een goede invulling van deze (onbezoldigde) nevenfunctie (gemiddeld ca. 1 dag per maand).

Aan de slag

Hebben we je enthousiast weten te maken en wil je meer weten? Neem dan contact op met Gijs Pelser (voorzitter RvT) via g.pelser@doamsterdam.nl.

Meer info over DOA vind je ook hier: Onze missie & Onze organisatie 

Waarom vrijwilligerswerk?

Er zijn tal van redenen waarom iemand vrijwilligerswerk doet: van het vergaren van nieuwe competenties, het opdoen van sociale contacten tot het verhogen van je ‘karmapunten’. Als je het aan onze vrijwilligers vraagt, is de meest genoemde reden om hier te werken iets te willen betekenen voor onze dieren. Dieren kunnen zichzelf niet verdedigen, ze kunnen niet opkomen voor hun rechten, dus dat moeten wij doen. Onze ambitie hier bij DOA is om de aan ons toevertrouwde dieren de best mogelijke zorg te geven. En we willen natuurlijk dat ze zo snel mogelijk een fijn baasje krijgen. Fijne bijkomstigheid is dat het dankbaar werk is. Je ziet en hoort letterlijk hoe blij onze dieren zijn als je er geweest bent. Jouw aanwezigheid maakt echt het verschil!

 

 

Zo ziet je dag er ongeveer uit wanneer je aan de slag gaat bij DOA op de honden/katten/konijnen afdeling:

Bekijk de video!

Video: Henry Draaijer / Muziek: Andrew Applepie - I'm so

Bekijk de video!

Video DoggyDayCare

Bekijk de video!

Video: Henry Draaijer / Muziek: About That Oldie - Vibe Tracks

Bekijk de video!

Video: Henry Draaijer / Muziek: Ikson - Verge

 Wat kun je van ons verwachten?

Allereerst zijn we natuurlijk ontzettend blij, want zonder mensen zoals jij redden we het niet. Waar kom je terecht? We zijn een professionele organisatie met een groot hart voor dieren. Je kunt rekenen op heel veel leuk, bijzonder, belangrijk en soms ook grappig werk, op goede begeleiding en natuurlijk op eeuwige dankbaarheid van onze viervoeters.

Helaas kennen we geen onkosten- en/of reisvergoeding. We worden immers geacht 'onze eigen broek op te houden', en moeten daarom goed nadenken over elke cent die we uitgeven. We bieden wel met regelmaat interessante workshops en lezingen aan om je kennis te vergroten. Sommige van die bijeenkomsten zal je verplicht moeten bijwonen om de dieren om je heen te begrijpen en je werk goed te kunnen doen.

 

IederZijnWerk

Heb je wat meer ondersteuning nodig of ben je bijvoorbeeld aan het herstellen van een burn out? Dan kun je ook de hulp inroepen van IederZijnWerk. Kijk voor meer informatie op hun website; daar kun je je ook opgeven voor vrijwilligerswerk bij DOA. 

Klik hier voor meer informatie

 

 

Wat verwachten wij van jou?

Om te beginnen geldt voor al onze vrijwilligers dat ze 18 jaar of ouder moeten zijn. Dat heeft alles met veiligheid te maken. 

Voor diezelfde veiligheid is het belangrijk dat je óf de Nederlandse óf de Engelse taal beheerst. Al onze instructies zijn namelijk in het Nederlands en/of Engels geschreven.

Zoals eerder gezegd kan het zijn dat we je vragen om bepaalde workshops te volgen om goed te snappen wat onze dieren nodig hebben.

Omdat we echt investeren in onze vrijwilligers, verwachten we ook dat ze ons enige tijd trouw blijven. Als je wilt starten is het belangrijk dat je minimaal 6 maanden beschikbaar bent en minimaal 1 dienst (4 uur) per week aanwezig bent.

ENGLISH:

To begin with, all of our volunteers must be 18 or older. That has everything to do with safety.
For the same safety reasons it is important that you master either Dutch or English language. All our instructions are written in Dutch and / or English.
As mentioned before, we may ask you to follow certain workshops to understand the needs of our animals.
Because we really invest in our volunteers, we also expect them to remain loyal to us for some time.  If you want to start it is important that you are available for at least 6 months and that you are present for at least 1 shift (4 hours) per week.

 

Ik heb me aangemeld, hoe verder?

Je wilt je aanmelden of hebt je inmiddels aangemeld als vrijwilliger bij DOA? Super! Hoe gaat het nu verder in z’n werk? Dit is wat je kunt verwachten:

 

 • Ga naar de vacature en vul het online formulier in
 • Je wordt gebeld voor een eerste korte intake
 • We plannen jouw aanwezigheid op de informatiebijeenkomst op donderdagmiddag (bijwonen is verplicht, enkel indien de Covid-19 maatregelen dit toelaten) CHECK OOK JE SPAMBOX!
 • Tijdens de bijeenkomst krijg je: een presentatie, rondleiding en een tweede intake
 • Indien de bijeenkomst niet kan plaats vinden door de Covid-19 maatregelen, worden er een-op-een gesprekken op locatie of digitaal gehouden.
 • Voor sommige afdelingen of bij Covid-19 maatregelen, plannen we nog een los intakegesprek met je in
 • Besluit je bij ons te starten? 
 • Dan ontvang je: contract, shirt, steeksleutel, naambadge, uitgebreide rondleiding en word je ingewerkt
 • Nu kun je écht beginnen (na 2 keer inwerken kun je zelfstandig aan de slag)
 • Je roostert zelf je diensten in via het online roostersysteem
 • Na 1 en 3 maand(en) heb je een evaluatiemoment
 • Als je wilt doorgroeien kun je dit aangeven. Doorgroeimogelijkheden zijn altijd bespreekbaar!
Even voorstellen...

Stanislav (Stas) Kovaliov

Hoi! Mijn naam is Stanislav, maar afgekort noemt iedereen mij Stas. Ik ben sinds januari 2022 werkzaam bij DOA als Teamleider Vrijwilligers en ben het centrale aanspreekpunt voor onze 319 vrijwilligers.

Ik hou van dieren en zie binnen DOA een mooie uitdaging om de vrijwilliger centraal(er) te stellen. Het welzijn van de (asiel)dieren valt en staat namelijk met/door de mens. Zogezegd is de vrijwilliger onmisbaar voor onze organisatie en gezamenlijk met het grote team van 319 vrijwilligers (en alle medewerkers!) zorgen wij ervoor dat onze doelen behaald worden!  

Zelf heb ik samen met mijn vrouw een Tibetaanse Spaniël. Een kleine hond met enorm veel energie en ben ik blij met een inspirerende werkgever als DOA die dieren een tweede kans geeft!