Vrijwilligerswerk

Coronavirus

In verband met het coronavirus en een wachtlijst met aanmeldingen kunnen er momenteel geen nieuwe vrijwilligers starten en inschrijven.

We hopen op jouw begrip.

Mocht je vragen hebben, dan kun je ons benaderen via vrijwilliger@doamsterdam.nl

========================================

Because of the Coronavirus and a waiting list with applications it is currently not possible to sign up or start as a new volunteer.

We thank you for your understanding.

If you have questions you can reach us via vrijwilliger@doamsterdam.nl

Leuk dat je er bent!

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: zonder de inzet van onze vrijwilligers zouden we lang niet alles kunnen doen wat we willen doen én zouden onze dieren een stuk slechter af zijn! Het leuke is dat er bij ons van alles te doen is, van het schoon boenen van de hondenhokken tot het knutselen van speeltjes voor de konijnen of het met de hand voeren van een kat.

Waarom vrijwilligerswerk?

Er zijn tal van redenen waarom iemand vrijwilligerswerk doet: van het vergaren van nieuwe competenties, het opdoen van sociale contacten tot het verhogen van je ‘karmapunten’J. Als je het aan onze vrijwilligers vraagt, is de meest genoemde reden om hier te werken iets te willen betekenen voor onze dieren. Dieren kunnen zichzelf niet verdedigen, ze kunnen niet opkomen voor hun rechten, dus dat moeten wij doen. Onze ambitie hier bij DOA is om de aan ons toevertrouwde dieren de best mogelijke zorg te geven. En we willen natuurlijk dat ze zo snel mogelijk een fijn baasje krijgen. Fijne bijkomstigheid is dat het dankbaar werk is. Je ziet en hoort letterlijk hoe blij onze dieren zijn als je er geweest bent. Jouw aanwezigheid maakt echt het verschil!

 

 

Zo ziet je dag er ongeveer uit wanneer je aan de slag gaat bij DOA op de honden/katten/konijnen afdeling:

Bekijk de video!

Video: Henry Draaijer / Muziek: Andrew Applepie - I'm so

Bekijk de video!

Video DoggyDayCare

Bekijk de video!

Video: Henry Draaijer / Muziek: About That Oldie - Vibe Tracks

Bekijk de video!

Video: Henry Draaijer / Muziek: Ikson - Verge

 Wat kun je van ons verwachten?

Allereerst zijn we natuurlijk ontzettend blij, want zonder mensen zoals jij redden we het niet. Waar kom je terecht? We zijn een professionele organisatie met een groot hart voor dieren. Je kunt rekenen op heel veel leuk, bijzonder, belangrijk en soms ook grappig werk, op goede begeleiding en natuurlijk op eeuwige dankbaarheid van onze viervoeters.

Helaas kennen we geen onkosten- en/of reisvergoeding. We worden immers geacht 'onze eigen broek op te houden', en moeten daarom goed nadenken over elke cent die we uitgeven. We bieden wel met regelmaat interessante workshops en lezingen aan om je kennis te vergroten. Sommige van die bijeenkomsten zal je verplicht moeten bijwonen om de dieren om je heen te begrijpen en je werk goed te kunnen doen.

 

 • Gratis leuke (en leerzame!) workshops

We willen graag dat iedereen die bij ons werkt binnen een half jaar de verplichte basis workshop hond/kat/konijn volgt.  Voor alle workshops en lezingen kun je je aanmelden via het online roostersysteem.

 • Inloopspreekuur 

Ma-vr 11:30-12:30 op het kantoor van Thomas en Faye.

 • Mogelijkheid tot doorgroeien 

Als je graag meer wilt en kunt, zijn er altijd mogelijkheden om ‘door te groeien’. Denk daarbij an andere afdelingen, het inwerken van nieuwe vrijwilligers of het coördineren van werkzaamheden.

 • Persoonlijk begeleiding

Wil je graag iets kwijt? Voor vragen, twijfels, problemen en doorgroeiwensen kun je terecht bij coördinatoren Thomas en Faye.

 • Professioneel online roostersysteem
 • Vrijwilligers t-shirt
 • Vrijwilligersmiddagen, -borrel, zomer bbq
 • Whatsapp-groep
 • Evaluatiemomenten
 • Werken bij DOA is leuk! Je maakt het verschil!

IederZijnWerk

Heb je wat meer ondersteuning nodig of ben je bijvoorbeeld aan het herstellen van een burn out? Dan kun je ook de hulp inroepen van IederZijnWerk. Kijk voor meer informatie op hun website; daar kun je je ook opgeven voor vrijwilligerswerk bij DOA. 

Klik hier voor meer informatie

 

 

Wat verwachten wij van jou?

Om te beginnen geldt voor al onze vrijwilligers dat ze 18 jaar of ouder moeten zijn. Dat heeft alles met veiligheid te maken. 

Voor diezelfde veiligheid is het belangrijk dat je óf de Nederlandse óf de Engelse taal beheerst. Al onze instructies zijn namelijk in het Nederlands en/of Engels geschreven.

Zoals eerder gezegd kan het zijn dat we je vragen om bepaalde workshops te volgen om goed te snappen wat onze dieren nodig hebben.

Omdat we echt investeren in onze vrijwilligers, verwachten we ook dat ze ons enige tijd trouw blijven. Als je wilt starten is het belangrijk dat je minimaal 12 weken beschikbaar bent en minimaal 1 dienst (4 uur) per week aanwezig bent.

ENGLISH:

To begin with, all of our volunteers must be 18 or older. That has everything to do with safety.
For the same safety reasons it is important that you master either Dutch or English language. All our instructions are written in Dutch and / or English.
As mentioned before, we may ask you to follow certain workshops to understand the needs of our animals.
Because we really invest in our volunteers, we also expect them to remain loyal to us for some time.  If you want to start it is important that you are available for at least 12 weeks and that you are present for at least 1 shift (4 hours) per week.

 

Wat voor vrijwilligerswerk kan ik doen?

De mogelijkheden zijn heel divers. Je kunt kiezen uit meer of minder fysieke werkzaamheden; allemaal even belangrijk en nuttig. Kijk hieronder voor een beschrijving van de verschillende vacatures. 

! TIP: check van te voren je reistijd naar onze locatie: Ookmeerweg 271 Amsterdam Osdorp

 

Let op: Niet alle vacatures staan altijd open! Houd deze site in de gaten voor het actuele aanbod.

Vacatures

Lid Dierenwelzijnsraad

Voel je je sterk betrokken bij dierenwelzijn? Lijkt het jou leuk om samen met een team de raad verder op te bouwen en te ontwikkelen? Dan zoeken wij jou!

De vacature

Bij de omzetting van Vereniging naar Stichting in 2016 is de Dierenwelzijnsraad (DWR) door DOA ingesteld als zijnde een statutair onafhankelijk orgaan. De DWR heeft de taak het dierenwelzijn binnen de organisatie te bewaken en de Directie en Raad van Toezicht op dit thema te adviseren. Gevraagd en ongevraagd moeten wij als officiële criticasters door de organisatie lopen om mogelijke verbeterpunten te signaleren en te bespreken. Vergaderingen vinden vooralsnog 2 maandelijks plaats (en waar nodig eens per maand).

De raad is nog in de opbouwfase. Wij zoeken nog leden om samen de DWR verder te ontwikkelen. Geschikte kandidaten zijn sterk betrokken bij dierenwelzijn en hebben er ook ervaring mee. Kennis en/of ervaring op het gebied van beleidsontwikkeling is zeer gewenst, ervaring met vrijwilligerswerk binnen een goededoelenorganisatie is een pré.

Ook als je medewerker of vrijwilliger bij DOA bent, kun je op deze vacature reageren, op voorwaarde dat je volwaardig lid wordt van de raad en de daarbij horende taken op je neemt. Als lid van de DWR ben je ook donateur van DOA. Directie- en stafleden en leden van de Raad van Toezicht zijn uitgesloten van sollicitatie.

Wij vergaderen eens per 2 maanden op de 2e woensdag van de maand vanaf 16:00 uur bij DOA (en tijdens corona digitaal). We verwachten van je dat je voldoende tijd kunt/wilt besteden om met regelmaat DOA te bezoeken en lopende actiepunten op te pakken.

Reageren

Belangstellenden kunnen hun motivatiebrief en CV sturen naar Margot van Neijenhoff (secretaris): margot.van.neijenhoff@gmail.com.

Voor vragen kun je contact opnemen met waarnemend voorzitter Annet de Waart Telnr. 06-514 695 58.

Pleegouder hond

Sommige honden kwijnen letterlijk weg als je ze in een hokje stopt. Ze hebben gewoon meer persoonlijke aandacht nodig dan we ze in het asiel kunnen geven. Voor deze dieren zoeken we tijdelijke pleeggezinnen waar ze in een fijne omgeving mogen wachten op hun definitieve baasje. Iets voor jou?

Aan de slag

Veel honden vinden het heel fijn bij ons; maar een hond snakt toch vooral naar menselijke aandacht en training. Dat kunnen we hem in het asiel natuurlijk maar beperkt geven. Daarom is het voor sommige honden beter als ze in een pleeggezin kunnen wachten op een definitief baasje. Uiteraard neemt DOA alle medische verzorging, voer en andere benodigdheden voor z'n rekening.

Wat heeft een pleegouder in huis?

 • Minimaal een jaar beschikbaar voor het opvangen van meerdere honden (niet tegelijk)
 • Liefde, tijd, aandacht en geduld
 • Er moet praktisch altijd iemand thuis zijn
 • Ervaring met het opvoeden en trainen van honden is een must
 • Geen kinderen jonger dan 8 jaar

Denk je dat je geschikt bent als pleegouder hond?

Stuur dan een mail naar honden@doamsterdam.nl en we nemen contact met je op.

Ik heb me aangemeld, hoe verder?

Je wilt je aanmelden of hebt je inmiddels aangemeld als vrijwilliger bij DOA? Super! Hoe gaat het nu verder in z’n werk? Dit is wat je kunt verwachten:

 

 • Ga naar de vacature en vul het online formulier in
 • Je wordt uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst (bijwonen is verplicht) CHECK OOK JE SPAMBOX!
 • Tijdens de bijeenkomst krijg je: een presentatie, rondleiding en een korte intake
 • Voor sommige afdelingen plannen we nog een los intakegesprek met je in
 • Besluit je bij ons te starten? 
 • Dan ontvang je: contract, shirt, steeksleutel, naambadge, uitgebreide rondleiding en word je ingewerkt
 • Nu kun je écht beginnen (na 2 keer inwerken kun je zelfstandig aan de slag)
 • Je roostert zelf je diensten in via het online roostersysteem
 • Na 1 en 3 maand(en) heb je een evaluatiemoment
 • Als je wilt doorgroeien kun je dit aangeven. Doorgroeimogelijkheden zijn altijd bespreekbaar!
Even voorstellen...

Faye

Hoi! Ik ben Faye, 33 jaar en coördinator vrijwilligers bij DOA sinds mei 2018. Samen met mijn collega Thomas zorg ik voor de werving&selectie, het organiseren en het structureren van de vrijwilligers binnen onze organisatie. Een ontzettend leuke baan! En er is best wat te doen met zo een grote, groeiende groep vrijwilligers.

Graag verwelkom ik je binnenkort bij DOA!

Even voorstellen...

Thomas

Hoi! Mijn naam is Thomas. Ik ben 37 jaar, ik heb 2 konijnen en ik ben sinds 2007 werkzaam bij DOA. Ik heb een lange tijd op de hondenafdeling gewerkt als teamleider en ben nu samen met mijn collega Faye verantwoordelijk voor alles rondom vrijwilligers. Ook ben ik verantwoordelijk voor de technische dienst. Ik ben erg blij dat ik onderdeel mag zijn van deze mooie organisatie. Samen met de vrijwilligers zorgen wij ervoor dat onze doelen behaald worden!