Vrijwilligerswerk

Leuk dat je er bent!

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: zonder de inzet van onze vrijwilligers zouden we lang niet alles kunnen doen wat we willen doen én zouden onze dieren een stuk slechter af zijn! Het leuke is dat er bij ons van alles te doen is, van het schoon boenen van de hondenhokken tot het knutselen van speeltjes voor de konijnen of het met de hand voeren van een kat.

Waarom vrijwilligerswerk?

Er zijn tal van redenen waarom iemand vrijwilligerswerk doet: van het vergaren van nieuwe competenties, het opdoen van sociale contacten tot het verhogen van je ‘karmapunten’J. Als je het aan onze vrijwilligers vraagt, is de meest genoemde reden om hier te werken iets te willen betekenen voor onze dieren. Dieren kunnen zichzelf niet verdedigen, ze kunnen niet opkomen voor hun rechten, dus dat moeten wij doen. Onze ambitie hier bij DOA is om de aan ons toevertrouwde dieren de best mogelijke zorg te geven. En we willen natuurlijk dat ze zo snel mogelijk een fijn baasje krijgen. Fijne bijkomstigheid is dat het dankbaar werk is. Je ziet en hoort letterlijk hoe blij onze dieren zijn als je er geweest bent. Jouw aanwezigheid maakt echt het verschil!

 

 

Zo ziet je dag er ongeveer uit wanneer je aan de slag gaat bij DOA op de honden/katten/konijnen afdeling:

Bekijk de video!

Video: Henry Draaijer / Muziek: Andrew Applepie - I'm so

Bekijk de video!

Video DoggyDayCare

Bekijk de video!

Video: Henry Draaijer / Muziek: About That Oldie - Vibe Tracks

Bekijk de video!

Video: Henry Draaijer / Muziek: Ikson - Verge

 Wat kun je van ons verwachten?

Allereerst zijn we natuurlijk ontzettend blij, want zonder mensen zoals jij redden we het niet. Waar kom je terecht? We zijn een professionele organisatie met een groot hart voor dieren. Je kunt rekenen op heel veel leuk, bijzonder, belangrijk en soms ook grappig werk, op goede begeleiding en natuurlijk op eeuwige dankbaarheid van onze viervoeters.

Helaas kennen we geen onkosten- en/of reisvergoeding. We worden immers geacht 'onze eigen broek op te houden', en moeten daarom goed nadenken over elke cent die we uitgeven. We bieden wel met regelmaat interessante workshops en lezingen aan om je kennis te vergroten. Sommige van die bijeenkomsten zal je verplicht moeten bijwonen om de dieren om je heen te begrijpen en je werk goed te kunnen doen.

 

 • Gratis leuke (en leerzame!) workshops

We willen graag dat iedereen die bij ons werkt binnen een half jaar de verplichte basis workshop hond/kat/konijn volgt.  Voor alle workshops en lezingen kun je je aanmelden via het online roostersysteem.

 • Inloopspreekuur 

Ma-vr 11:30-12:30 op het kantoor van Thomas en Faye.

 • Mogelijkheid tot doorgroeien 

Als je graag meer wilt en kunt, zijn er altijd mogelijkheden om ‘door te groeien’. Denk daarbij an andere afdelingen, het inwerken van nieuwe vrijwilligers of het coördineren van werkzaamheden.

 • Persoonlijk begeleiding

Wil je graag iets kwijt? Voor vragen, twijfels, problemen en doorgroeiwensen kun je terecht bij coördinatoren Thomas en Faye.

 • Professioneel online roostersysteem
 • Vrijwilligers t-shirt
 • Vrijwilligersmiddagen, -borrel, zomer bbq
 • Whatsapp-groep
 • Evaluatiemomenten
 • Werken bij DOA is leuk! Je maakt het verschil!

IederZijnWerk

Heb je wat meer ondersteuning nodig of ben je bijvoorbeeld aan het herstellen van een burn out? Dan kun je ook de hulp inroepen van IederZijnWerk. Kijk voor meer informatie op hun website; daar kun je je ook opgeven voor vrijwilligerswerk bij DOA. 

Klik hier voor meer informatie

 

 

Wat verwachten wij van jou?

Om te beginnen geldt voor al onze vrijwilligers dat ze 18 jaar of ouder moeten zijn. Dat heeft alles met veiligheid te maken. 

Voor diezelfde veiligheid is het belangrijk dat je óf de Nederlandse óf de Engelse taal beheerst. Al onze instructies zijn namelijk in het Nederlands en/of Engels geschreven.

Zoals eerder gezegd kan het zijn dat we je vragen om bepaalde workshops te volgen om goed te snappen wat onze dieren nodig hebben.

Omdat we echt investeren in onze vrijwilligers, verwachten we ook dat ze ons enige tijd trouw blijven. Als je wilt starten is het belangrijk dat je minimaal 12 weken beschikbaar bent en minimaal 1 dienst (4 uur) per week aanwezig bent.

ENGLISH:

To begin with, all of our volunteers must be 18 or older. That has everything to do with safety.
For the same safety reasons it is important that you master either Dutch or English language. All our instructions are written in Dutch and / or English.
As mentioned before, we may ask you to follow certain workshops to understand the needs of our animals.
Because we really invest in our volunteers, we also expect them to remain loyal to us for some time.  If you want to start it is important that you are available for at least 12 weeks and that you are present for at least 1 shift (4 hours) per week.

 

Wat voor vrijwilligerswerk kan ik doen?

De mogelijkheden zijn heel divers. Je kunt kiezen uit meer of minder fysieke werkzaamheden; allemaal even belangrijk en nuttig. Kijk hieronder voor een beschrijving van de verschillende vacatures. 

! TIP: check van te voren je reistijd naar onze locatie: Ookmeerweg 271 Amsterdam Osdorp

 

Let op: Niet alle vacatures staan altijd open! Houd deze site in de gaten voor het actuele aanbod.

Vacatures

Lid Dierenwelzijnsraad

Voel je je sterk betrokken bij dierenwelzijn? Lijkt het jou leuk om samen met een team de raad verder op te bouwen en te ontwikkelen? Dan zoeken wij jou!

De vacature

Bij de omzetting van Vereniging naar Stichting in 2016 is de Dierenwelzijnsraad (DWR) door DOA ingesteld als zijnde een statutair onafhankelijk orgaan. De DWR heeft de taak het dierenwelzijn binnen de organisatie te bewaken en de Directie en Raad van Toezicht op dit thema te adviseren. Gevraagd en ongevraagd moeten wij als officiële criticasters door de organisatie lopen om mogelijke verbeterpunten te signaleren en te bespreken. Vergaderingen vinden vooralsnog 2 maandelijks plaats (en waar nodig eens per maand).

De raad is nog in de opbouwfase. Wij zoeken nog leden om samen de DWR verder te ontwikkelen. Geschikte kandidaten zijn sterk betrokken bij dierenwelzijn en hebben er ook ervaring mee. Kennis en/of ervaring op het gebied van beleidsontwikkeling is zeer gewenst, ervaring met vrijwilligerswerk binnen een goededoelenorganisatie is een pré.

Ook als je medewerker of vrijwilliger bij DOA bent, kun je op deze vacature reageren, op voorwaarde dat je volwaardig lid wordt van de raad en de daarbij horende taken op je neemt. Als lid van de DWR ben je ook donateur van DOA. Directie- en stafleden en leden van de Raad van Toezicht zijn uitgesloten van sollicitatie.

Wij vergaderen eens per 2 maanden op de 2e woensdag van de maand vanaf 16:00 uur bij DOA (en tijdens corona digitaal). We verwachten van je dat je voldoende tijd kunt/wilt besteden om met regelmaat DOA te bezoeken en lopende actiepunten op te pakken.

Reageren

Belangstellenden kunnen hun motivatiebrief en CV sturen naar Margot van Neijenhoff (secretaris): margot.van.neijenhoff@gmail.com.

Voor vragen kun je contact opnemen met waarnemend voorzitter Annet de Waart Telnr. 06-514 695 58.

Schoonmaker hondenkennels

Ben jij niet bang om je handen flink uit de mouwen te steken? Hou je van boenen? En krijg jij een glimlach op je gezicht als je harde werk beloond wordt door kwispelende honden? Dan is dit absoluut iets voor jou!

Aan de slag

Onze honden wonen in een kennel. En die wordt meestal in de loop van een dag ontzettend vies. Het is dan ook echt nodig om elke dag goed schoon te maken. Dat vereist best wat doorzettingsvermogen en spierkracht. Maar het is ook een kick als je klaar bent, alles superschoon is en de honden kwispelend weer hun verblijf betreden. Als je het leuk vindt, kun je het schoonmaken aanvullen met TLC oftewel Tender-Loving-Care. Ga lekker knuffelen met een hond, ballen gooien of maak een flinke wandeling om je dag goed af te sluiten.

Wat doe je op een dag?

 • Je schrobt de kennels helemaal schoon, binnen en buiten
 • Je verschoont de kussens en dekens
 • Je legt een lekker botje of speeltje klaar
 • Je knuffelt, speelt, traint of wandelt met een hond (extra)
 • Het schoonmaakwerk vindt 's ochtends plaats, zeven dagen per week.

Lijkt het je wel wat?

Wil je je ook één (of meerdere) ochtend(en) in de week inzetten voor onze honden?

[MINIMALE INZET IS 1 OCHTEND PER WEEK]

Vul dan dit formulier in en we nemen contact met je op!

 

Schoonmaker katten- en konijnenkennels

Ben jij niet bang om je handen flink uit de mouwen te steken? Hou je van efficiënt boenen? En krijg jij een glimlach op je gezicht als je harde werk beloond wordt door tevreden katten en konijnen in een schoon verblijf? Dan is dit absoluut iets voor jou! 

Aan de slag

Onze katten hebben ieder een eigen hok en lopen daarnaast los in de kennel. Onze konijnen hebben ook een eigen hok en hebben tevens een ren tot hun beschikking. Hun verblijven worden in de loop van de dag ontzettend vies, vooral de konijnen kunnen er wat van! Het is dan ook echt nodig om elke dag goed schoon te maken. Dat vereist best wat doorzettingsvermogen en het is niet geschikt voor mensen met een zwakke rug. Maar het is ook een kick als je klaar bent, alles superschoon is. Tijdens het schoonmaken is het zeker ook de bedoeling om de dieren van een fijne portie aandacht te voorzien. Dat vinden de dieren bijna nog fijner dan een schoon hok! 

Lijkt het je wel wat?

Wil je je ook één (of meerdere) ochtend(en) in de week inzetten voor onze katten en konijnen?

[MINIMALE INZET IS 1 OCHTEND PER WEEK]

Vul dan dit formulier in en we nemen contact met je op!

Diverse administratie

Wat ga je doen?

Administratief werk! En dat is nogal breed, de functies lopen uiteen dus vraag ernaar op de informatiebijeenkomst.

Het varieert van de vrijwilligers aanmeldformulieren bellen en verwerken op DOA's uitzendbureau tot het kwalificeren van leads in ons CRM systeem. Gegevens checken, dubbel checken en doorzetten, een nauwkeurige klus! Maar ook dieradministratie bij de katten- en konijnenafdeling. 

 

Wat zoeken wij? 

 • Vrolijk en positief mens.
 • Natuurlijk gek op dieren 🙂
 • Ervaring met administratie. 
 • Basiskennis van computersystemen en office (we werken met een CRM systeem en Microsoft 365).
 • Goede beheersing van de Nederlandse taal.
 • Houdt van samenwerken, durft te vragen maar wil ook zelfstandig lekker aan de slag.
 • Houdt van een geconcentreerd en precies klusje!
 • Voornemens je voor langere tijd als vrijwilliger te binden aan DOA

 

Welke tijden/dagen? In overleg maar wel tijdens kantooruren. 

Lijkt dit je wat? Vul dan dit formulier in en we nemen contact met je op!

Allround vrijwilliger balie

Houd je naast van dieren ook van mensen? Vind je het leuk om service te verlenen? En ben je een vrolijk en behulpzaam mens? Dan is vrijwilliger bij de balie wat voor jou! Je ondersteunt het vaste balieteam, denk dan aan werkzaamheden als gastvrouw, het in- en uitchecken voor pension, en administratieve taken.

Je bent klantvriendelijk, zelfstandig, stressbestendig; je kunt met een computer overweg en je bent een echte aanpakker.

 Je maakt deel uit van een leuk team en je draagt jouw steentje bij aan onze missie: alleen nog maar gelukkige huisdieren in én om Amsterdam!

WERKTIJDEN 

Van maandag tot en met zaterdag van 10:00 tot 15:30 uur.

Voorkeur voor de hele dag; evt. een dagdeel van 10:00 uur tot 13.00 uur of van 13.00 uur tot 15.30 uur

 

HOE KOM JE IN AANMERKING? 

Vul dan dit formulier in en we nemen contact met je op!

Pleegouder hond

Sommige honden kwijnen letterlijk weg als je ze in een hokje stopt. Ze hebben gewoon meer persoonlijke aandacht nodig dan we ze in het asiel kunnen geven. Voor deze dieren zoeken we tijdelijke pleeggezinnen waar ze in een fijne omgeving mogen wachten op hun definitieve baasje. Iets voor jou?

Aan de slag

Veel honden vinden het heel fijn bij ons; maar een hond snakt toch vooral naar menselijke aandacht en training. Dat kunnen we hem in het asiel natuurlijk maar beperkt geven. Daarom is het voor sommige honden beter als ze in een pleeggezin kunnen wachten op een definitief baasje. Uiteraard neemt DOA alle medische verzorging, voer en andere benodigdheden voor z'n rekening.

Wat heeft een pleegouder in huis?

 • Minimaal een jaar beschikbaar voor het opvangen van meerdere honden (niet tegelijk)
 • Liefde, tijd, aandacht en geduld
 • Er moet praktisch altijd iemand thuis zijn
 • Ervaring met het opvoeden en trainen van honden is een must
 • Geen kinderen jonger dan 8 jaar

Denk je dat je geschikt bent als pleegouder hond?

Stuur dan een mail naar honden@doamsterdam.nl en we nemen contact met je op.

Wasman /-vrouw

Is wassen je lust en je leven? Dan willen we jou graag hebben! We hebben dagelijks bergen was. Vooral kleedjes en handdoeken van onze lieve poezebeesten. Die moeten dus gewassen, gedroogd, gevouwen en opgeborgen worden. Geen moeilijk klusje, wel eentje waar het ons vaak voor aan tijd ontbreekt. Het zou super zijn als we op vaste tijden/dagen op je zouden mogen rekenen! En uiteraard is er tussendoor tijd voor een knuffel met poezen en katers!

Lijkt het je wel wat?

Wil je bij ons vrijwilligerswerk doen? 

Vul dan dit formulier in en we nemen contact met je op!

Ik heb me aangemeld, hoe verder?

Je wilt je aanmelden of hebt je inmiddels aangemeld als vrijwilliger bij DOA? Super! Hoe gaat het nu verder in z’n werk? Dit is wat je kunt verwachten:

 

 • Ga naar de vacature en vul het online formulier in
 • Je wordt uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst op donderdagmiddag (bijwonen is verplicht) CHECK OOK JE SPAMBOX!
 • Tijdens de bijeenkomst krijg je: een presentatie, rondleiding en een korte intake
 • Voor sommige afdelingen plannen we nog een los intakegesprek met je in
 • Besluit je bij ons te starten? 
 • Dan ontvang je: contract, shirt, steeksleutel, naambadge, uitgebreide rondleiding en word je ingewerkt
 • Nu kun je écht beginnen (na 2 keer inwerken kun je zelfstandig aan de slag)
 • Je roostert zelf je diensten in via het online roostersysteem
 • Na 1 en 3 maand(en) heb je een evaluatiemoment
 • Als je wilt doorgroeien kun je dit aangeven. Doorgroeimogelijkheden zijn altijd bespreekbaar!
Even voorstellen...

Faye

Hoi! Ik ben Faye, 33 jaar en coördinator vrijwilligers bij DOA sinds mei 2018. Samen met mijn collega Thomas zorg ik voor de werving&selectie, het organiseren en het structureren van de vrijwilligers binnen onze organisatie. Een ontzettend leuke baan! En er is best wat te doen met zo een grote, groeiende groep vrijwilligers.

Graag verwelkom ik je binnenkort bij DOA!

Even voorstellen...

Thomas

Hoi! Mijn naam is Thomas. Ik ben 37 jaar, ik heb 2 konijnen en ik ben sinds 2007 werkzaam bij DOA. Ik heb een lange tijd op de hondenafdeling gewerkt als teamleider en ben nu samen met mijn collega Faye verantwoordelijk voor alles rondom vrijwilligers. Ook ben ik verantwoordelijk voor de technische dienst. Ik ben erg blij dat ik onderdeel mag zijn van deze mooie organisatie. Samen met de vrijwilligers zorgen wij ervoor dat onze doelen behaald worden!