Mijn dier is vermist - wat nu?

Een kat die te lang weg blijft, een hond die ontsnapt of een ren zonder konijn - dé nachtmerrie van iedere huisdierbezitter. Wat kun je doen als het toch gebeurt?

Let op: deze tips gelden met name voor de regio's Amsterdam en Purmerend/Waterland.

1. Check de chipregistratie

1. Check de chipregistratie

Een gevonden dier wordt bij binnenkomst altijd als eerste gecheckt op een chip. Als je dier is gechipt, kijk dan op www.chipnummer.nl of de chip goed geregistreerd staat. Je wilt niet het risico lopen dat ze je niet kunnen vinden omdat je geregistreerde contactgegevens niet meer actueel zijn. Via de chipdatabank kun je je gegevens actualiseren. Staat de chip in een buitenlandse chipdatabank geregistreerd? Meld de chip dan ook aan bij een Nederlandse chipdatabank, zoals Stichting Chip.

2. Meld je dier als vermist

2. Meld je dier als vermist

Meld je dier zo snel mogelijk als vermist op amivedi.nl en mijndieriszoek.nl. Een paar goede foto's van de vermiste huisgenoot doen vaak wonderen! Meld vermiste honden ook aan bij de dierenambulance. Vermiste dieren uit de regio Purmerend/Waterland kun je bij de Dierenambulance Purmerend melden. 

3. Gebruik social media

3. Gebruik social media

Schakel (online) hulptroepen in. Op Facebook heb je voor iedere stad wel een groep voor vermiste dieren zoals: 'Verloren gevonden en weggelopen in Amsterdam'. Ook een melding op Buurtapp of Nextdoor kan heel nuttig zijn. En denk ook aan Facebookpagina's als De Hereniging, Dogsearch en Waar is onze Angel (de laatste twee zijn alleen voor honden).

Weet je waar je vermiste kat of konijn ongeveer is, maar krijg je hem niet te pakken? De Stichting Amsterdamse Zwerfkatten heeft vangkooien te leen. Zij kunnen je ook helpen met advies.

4. Posters verspreiden in de buurt helpt!

4. Posters verspreiden in de buurt helpt!

Vermist-posters kunnen heel effectief zijn. Hang posters op lantaarnpalen en verspreid ze huis-aan-huis. Hang alleen posters op daar waar het is toegestaan en haal ze ook weer weg als je dier is gevonden. Hier kun je gemakkelijk zelf postertjes maken. Alleen nog uitprinten en verspreiden! 

5. Ga zoeken

5. Ga zoeken

Ga erop uit om je dier te zoeken.

Bij vermissing van een hond: Ga terug naar de plek waar je je hond voor het laatst hebt gezien; honden zoeken die plek namelijk vaak weer op. Laat op die plek een kledingstuk achter met de geur van thuis eraan en/of zet de auto op die plek neer.

Bij katten en konijnen: bel aan bij buurtgenoten en vraag of je mag kijken in schuren, tuinen en garages. Doorzoek de straten vooral op tijden dat het stil is buiten. Neem lekker ruikend eten mee en loop op schoenen die geen herrie maken. Voor katten kun je een geurspoor maken van gebruikt kattengrit, zodat je kat de weg naar huis weer kan vinden.

En vooral:

Houd moed

Dieren worden soms pas na weken of zelfs maanden teruggevonden. Geef niet te snel op. Blijf onze en de vermist/gevonden websites bekijken. En hopelijk vind je je maatje snel weer terug! 🙏