Buitenbeentje Pelikaan

Een verhaal om in te lijsten

FIV-kater Pelikaan heeft een huis! In april kregen we zwerfkater Pelikaan binnen. Vernoemd naar de straat in Amsterdam-Noord waar hij was gevonden door de Dierenambulance. Na een medische check bleek dat Pelikaan een FIV-kat is. Hij draagt het FIV-virus wat verwant is aan het HIV-virus dat bij mensen Aids veroorzaakt. FIV wordt daarom ook wel kattenaids genoemd.

FIV is niet besmettelijk voor mensen, maar FIV-katten kunnen het virus wel op andere katten overdragen. Bijvoorbeeld via bloedcontact bij een heftig gevecht. Pelikaan kreeg daarom direct een privékennel waar hij niet in contact kon komen met andere asielkatten. Hij bleek een lieve goedzak die helemaal niet agressief was naar andere katten toe, maar we konden het risico op een knokpartij natuurlijk niet nemen. 

In sommige asiels worden FIV-katten ingeslapen. Pelikaan is echter pas vijf jaar jong en heeft nog geen ziekteverschijnselen. Dus wilden we hem een kans geven. Hij kwam daarom in ons Buitenbeentjes-programma voor zieke dieren en dieren met gedragsproblemen. Wie Pelikaan zou adopteren, zou de rest van zijn kattenleven gratis medische consulten en medicatie met korting van de DOA-dierenarts krijgen. We hebben al eerder een FIV-kater, Klaas, bij een lief baasje geplaatst, en met Klaas gaat het, nu bijna een jaar later, nog steeds prima. 

De zomer begon en de kennels raakten langzaam vol. Pelikaan verhuisde vaak. Soms had hij het rijk alleen. Andere keren moesten we hem opsluiten in een hokje zodat de andere asielkatten ook vrij konden spelen. Dat vond ie maar niks natuurlijk, maar hij klaagde niet. Ondertussen stonden we voor de uitdaging om een baasje voor Pelikaan vinden. Iemand die deze jonge kater een mooi leven kon geven, met de wetenschap dat hij een deel daarvan ziek zou zijn. FIV tast het immuunsysteem aan waardoor de kat gevoelig wordt voor allerlei infecties. Tandvleesontstekingen en oogontstekingen zijn bekende verschijnselen.

En Pelikaan had geluk! Op een dag kwam er een jonge dokter die viel voor Pelikaans stoere uiterlijk en zachte karakter. Als arts was hij wel wat gewend en hij schrok dan ook niet van de FIV-diagnose. Pelikaan mocht mee en woont nu heerlijk in een groot appartement zonder andere katten. We hopen natuurlijk dat Pelikaan nog jarenlang gezond blijft en lekker mag genieten van een leven als huiskat. En als hij ooit ziek wordt, is de DOA-dierenarts er voor hem. We wensen Pelikaan en zijn baas een mooie toekomst samen.  

Terug naar het overzicht

Deel dit succesverhaal met je vrienden