Zo krijg je het allerleukste huisgenootje

Goed gesocialiseerde dieren zijn vaak de makkelijkste en leukste huisgenootjes. Als een dier niet goed is gesocialiseerd, is een dier angstiger en liggen gedragsproblemen sneller op de loer. Goede socialisatie is dus essentieel. Maar wat is het eigenlijk?

Socialisatie? Wat is dat?

Een goed gesocialiseerd dier is vaak een makkelijk huisgenootje. Socialisatie betekent: het dier leren relaties aan te gaan met mensen en andere dieren, op een neutrale of positieve manier. Dat gebeurt vooral bij de fokker of in het nestje thuis. Daar kunnen de kleintjes wennen aan aanraking, leren dat mensen leuk zijn en dieren- en mensentaal leren begrijpen. De eerste 12 weken van een dierenleven is de socialisatiefase; dat is de gevoelige periode waarin een babydier zonder angst openstaat voor nieuwe indrukken en heel snel nieuwe dingen leert. 

Na afloop van de socialisatiefase wordt dit moeilijker: dan gaan dieren instinctief eerder angstig of afwachtend op nieuwe prikkels reageren. Eigenlijk helpen wij (en het moederdier en andere dieren) het dier de wereld om zich heen te begrijpen en grenzen te leren. Als dat goed gebeurt, hebben jij en je dier daar een leven lang plezier van.  

De ‘high five’ van socialisatie

1. Zorg dat je samen met je huisdier genoeg tijd doorbrengt. Je neemt je huisdier als gezelschapsdier, dus geef het gezelschap! Gericht aandacht geven is meer dan alleen samen zijn. Investeer tijd in je dier en leer het alles wat het nodig heeft om een geweldig huisgenootje te kunnen zijn.

2. Laat je dier van jongs af aan (vanaf 3 weken) kennis maken met mensen en andere (eigen) dieren. Elke ontmoeting zit vol kleine nieuwe ervaringen waardoor een dier verspreid over tijd nieuwe dingen leert. Kies de dieren zorgvuldig uit zodat ze de goede dingen leren en je babydier niet ziek maken.

3. Leer je dier alles waar het later in het leven mee te maken krijgt: oefen met naar de dierenarts gaan, het geven van pilletjes, in de bek en oren kijken en borstelen en kammen. Zo leert je dier dat naar de dierenarts gaan niet eng en dat een pilletje krijgen geen drama is.

4. Voor de socialisatie van kittens en konijnen is het heel belangrijk dat er een (vriendelijk) soortgenootje aanwezig is in huis om mee op te groeien. Daarom plaatst DOA kittens en konijnen vaak met zijn tweeën, zodat ze elkaar blijven socialiseren. Ze hebben elkaar echt nodig om te spelen, voor gezelschap en om elkaar grenzen te leren. Ga met een puppy naar een puppycursus bij een goede hondenschool.

5. Socialisatie gaat om leren op een positieve manier, zodat je dier opgroeit zonder stress en op jou en zichzelf leert vertrouwen. Als een dier iets doet wat niet mag, kun je gedrag ombuigen zonder te straffen. Niet iedereen weet hoe dat moet:  het internet is meestal niet de beste raadgever, contacteer een professional als je echt ergens mee zit. Met een paar simpele tips ben je vaak al geholpen.