Heb je het afgelopen jaar een hond aangeschaft en ga je binnenkort weer naar kantoor? Denk nu alvast na over een oplossing.

Veel mensen hebben in het afgelopen jaar een hond in huis genomen. De vraag naar zowel pups als adoptiehonden was groter dan ooit tevoren. Nu de coronabeperkingen langzaam afnemen rijst de vraag: ‘Wie gaat er op deze honden passen als de kersverse hondenbaasjes straks weer naar kantoor of theater gaan?’ Er is veel onwetendheid en mensen zijn zich er niet van bewust dat je je hond niet zo maar alleen thuis kan achterlaten, zeker niet meerdere dagen in de week. 

Zonder de juiste voorbereiding is de kans groot dat veel honden alleen thuis komen te zitten met alle gevolgen van dien. Van een hond die veel blaft, spullen sloopt of nog erger: daardoor misschien in het asiel belandt. 

Een oplossing bestaat soms uit meerdere delen 

Waar kan een hondenbaasje aan denken wanneer hij of zij weer naar kantoor moet en nu een hond in huis heeft? Er zijn verschillende mogelijkheden, waarvan soms meerdere naast elkaar kunnen worden toegepast. Denk aan: 

  • Een dagopvang voor je hond, net als een crèche voor kinderen. Bij de Doggy Day Care van DOA kunnen honden de hele dag spelen met (enkele) soortgenootjes om aan het eind van de dag moe maar voldaan weer naar huis te gaan. Voor meer informatie, kijk hier
  • Het koppelen aan een oudere die het hondje kan verzorgen, samen wandelt en knuffelt; dit kan via Stichting OOPOEH. Voor meer informatie, klik hier 
  • Een hondenuitlaatservice; kijk goed wat voor dienstverlening wordt aangeboden (waar bijvoorbeeld niet te veel honden in één keer worden vervoerd of uitgelaten) en waar de honden ook goed worden gematcht. 
  • Eigen netwerk: vraag na bij vrienden en familie of iemand het leuk vindt en de mogelijkheden heeft om een dag(deel) voor jouw viervoeter te zorgen. 
  • Bespreek met je werk of het mogelijk is dat je hond een dag(deel) mee mag naar kantoor. 

Zorgvuldig opbouwen

DOA heeft een enorme stijging in adoptie gezien het afgelopen jaar. Wij hadden niet altijd het hondje waar iemand naar op zoek was waardoor veel mensen uitweken naar fokkers, een hondje uit het buitenland of Marktplaats. DOA wil deze nieuwe eigenaren er graag van bewust maken dat ze hun hond niet zo maar alleen thuis kunnen laten. Renée Krommedijk, (hondenverzorger bij DOA): “ Een hond is enorm op zijn baasje gericht. Het alleen zijn moet vaak stap voor stap worden opgebouwd. Door de lockdown waren nieuwe baasjes veel thuis met hun huisdier; dat is natuurlijk fantastisch. Maar dat betekent dat het wennen nu nog zorgvuldiger moet worden opgebouwd. Het is goed om daar nu al mee te beginnen!’. 

Gun je hond de tijd om te wennen 

DOA roept kersverse baasjes op om op tijd te beginnen met het zoeken naar een oppas of uitlaatservice voor hun hond en dit niet uit te stellen tot het laatste moment. Wij willen graag benadrukken dat het voor de honden belangrijk is om de tijd te krijgen om te kunnen wennen aan hun nieuwe oppasadres of uitlaatservice.

 

* DOA en STICHTING OOPOEH vragen samen aandacht voor deze kwestie via een gezamenlijk persbericht.