Linke soep bij mooi weer

De zomer: niet zonder gevaar

Eindelijk hebben we zomer in Nederland! Het warme weer is heerlijk, maar niet zonder gevaar voor je harige huisgenoot. Helaas zien wij door deze risico’s ieder jaar gewonde en zieke dieren bij DOA. Wat zijn deze gevaren? Wij zetten een aantal op een rijtje. Inclusief tips van wat je kunt doen om een ongeluk te voorkomen.  

 

Katten landen lang niet altijd op hun pootjes

Katten gaan graag op onderzoek uit. Ook zijn het jagers: als ze een vlinder of vogeltje zien, neemt hun instinct het over en gaan ze er zonder na te denken achteraan. Het gevolg: duizenden katten vallen in de zomer van het balkon of uit het raam. Veel mensen denken dat katten altijd op hun pootjes terechtkomen, maar dat is vaak niet het geval. En als dat wel lukt, is er vaak een pootje gebroken. Of erger. 

Denk niet dat jouw kat dit nooit zal gebeuren: wij zien veel verdrietige, verbaasde baasjes met brekebeentjes binnenkomen. 

Dit kun je doen:

Plaats een net of stuk gaas over het balkon, zodat je kat niet over de reling kan springen. Niet zo mooi? Kijk op Pinterest voor mooie voorbeelden en inspiratie.  

Ben je benieuwd naar het verhaal van een kat dat niet goed op zijn pootjes terecht kwam?

Lees hier het verhaal van Lucas

 

 

 

Het draaikiepraam: een fatale kattenklem

Draaikiepramen in de kiepstand (naar binnen gekanteld) zijn heel gevaarlijk voor katten. Ze zien een insect of vogeltje, proberen uit het raam te klimmen, zakken naar beneden en komen klem te zitten. Meestal overleeft een kat dit niet. 

Dit kun je doen:

Je kunt speciale beschermroosters plaatsen zodat je kat niet tussen het raam vast kan komen te zitten. Of je gebruikt het raam alleen in de draaistand: maak een haakje aan je raam of kozijn waardoor je kat er niet tussendoor kan. Opgelost! 

 

Maden: gruwelijke konijnenkillers

Konijnen die buiten leven of komen, zijn bij warm weer kwetsbaar voor maden (ook wel myiasis). Blauw-groene vliegen leggen eitjes in vieze vacht, pootjes of wondjes. De maden die daaruit komen, eten feitelijk het konijn op. Gruwelijk maar waar. . 

Dit kun je doen:

Zorg dus dat je konijnen en hun hok en konijn goed schoon zijn. Zie je blauw-groene vliegen bij je konijn of het hok, controleer dan of je konijn kale plekken heeft of iets in zijn vacht heeft zitten. Lusteloos gedrag kan ook een indicatie zijn. En ga direct naar de dierenarts! 

 

Wij krijgen op dit moment enorm veel konijnen die ziek of gedumpt zijn. Zoals Jupiler, dat met allerlei verwondingen bij DOA kwam. 

 Lees hier zijn verhaal

 

Je hond laten loslopen: het kan lang niet altijd

Veel hondenbezitters wonen in de Randstad en hebben geen (grote) tuin of boerderij. Dan is de verleiding groot om je hond in de buurt los te laten lopen. Maar dit kan lang niet altijd: 

  1. Op warme dagenkan in stilstaand water blauwalg ontstaanEen hond die hiervan drinkt of erin zwemt kan flink ziek worden. In Amsterdam is drinken uit of zwemmen in de gracht geen goed idee vanwege de ziekte van Weil. 
  2. Een natuurgebied kan fijn zijn om je hond los te laten. Maar je hond kanook achter wild aan gaan en een zwanger- of babydier te pakken krijgen. Ook kan het in prikkeldraad, een wildrooster of een andere benenbreker terechtkomen. 
  3. Niet alle honden die je tegenkomtvinden het gezellig als een andere hond komt snuffelen. Zij kunnen oud of angstig zijn en agressief reageren. Is een hond aangelijnd, lijn jouw hond dan ook aan en wees voorzichtig. 
  4. Ook zijn er genoeg mensen die hondenniet fijn vinden. Iedereen heeft het recht om ongestoord onze buitenruimte te gebruiken. 
  5. Honden luisteren 9 van de 10 keer, maar het blijven dieren. Een loslopende hond kan ineens de weg oversteken, een ongeluk veroorzaken of zelf onder een auto terechtkomen. 
  6. Loslopende honden kunnen in de bosjes afval, bedorven etensresten of andere ongezonde zaken opeten en daar enorm ziek van worden. 

Dit kun je doen:

Laat je hond alleen los op de daarvoor aangegeven gebieden. Houd je hond aan de lijn waar dat moet en als dat beter is voor je hond of de omgeving. Blijft alert op risicoen je zorgt dat je viervoeter weer veilig en gezond thuiskomt.

Doneer nu

Steun ons Medisch Noodfonds en red zieke of gewonde dieren 

Sommige dieren die bij ons worden gebracht zijn er zo slecht aan toe dat ze direct onze hulp nodig hebben. Gelukkig krijgen deze knokkers bij DOA direct de zorg die ze nodig hebben. Dat kan een operatie zijn, fysiotherapie, medicatie of speciale voeding. Net wat ze nodig hebben om weer helemaal op te knappen. Want DOA vindt dat elk dier een tweede kans verdient. 

Al deze ingrepen, protheses, medicatie en zorg kosten ontzettend veel geld. Daarom is er het Medisch Noodfonds. Voor al die levenslustige kanjers die nog lang niet klaar zijn met rennen, spelen, kroelen en knuffelen. Sponsor jij deze opknappertjes?  

Doneer nu