Pleegouder Marieke

Marieke vangt al meer dan 10 jaar zwangere katten en kittens op. Dit is haar 31e nestje! De moeder is bij haar bevallen, iets wat DOA alleen aan zeer ervaren pleegouders overlaat. Het is voor de moeder veel rustiger om te bevallen bij Marieke, dan in het asiel. Ook kunnen de kittens zo wennen aan mensen en ‘huisgeluiden’ als bijvoorbeeld de stofzuiger. 

‘Moeder Wil wilde ons bij de bevalling hebben. Ze bleef maar achter ons aan lopen, dus zijn we bij haar gebleven. Ze is in de bench bevallen terwijl we haar geruststellend toespraken. 

De zorg betekent in het begin vooral: de moeder een veilig gevoel geven. Vanaf drie, vier weken gaan de kittens lopen. Dan is het zorgen voor speelgoed dat past bij hun leeftijd. 

Nog later gaan ze zelf eten en poepen ze in de bak. Dan is het eten geven, wegen om te kijken of ze goed groeien en veel poep opruimen. 

Al snel ontdekten we dat een van de kittens niet goed kon lopen. Zijn beentjes zijn okee, we denken dat hij een hersenbeschadiging heeft. Hij valt elke paar stappen om en moet zich erg concentreren om te kunnen eten en drinken. Hij heeft geen pijn, maar heeft wel een bijzonder toegewijd baasje nodig. 

Het is heel leuk, maar ook heel intensief werk. Als de poes en kittens terug gaan naar het asiel, ben ik best opgelucht. Met natuurlijk een beetje een brok in de keel!