Mensenverhalen

Voor onze verzorgers zijn het drukke tijden in het babyseizoen. En wat dacht je van onze pleegouders? Voor hen is een nestje kittens dag en nacht werk. En dat allemaal vrijwillig. Lees hier de verhalen van onze helden.

Pleegouder Marieke

Marieke vangt al meer dan 10 jaar zwangere katten en kittens op. Dit is haar 31e nestje! De moeder poes is bij haar bevallen, iets wat DOA alleen aan zeer ervaren pleegouders overlaat. De zorg betekent in het begin vooral: de moeder een veilig gevoel geven. Vanaf drie, vier weken gaan de kittens lopen. Dan is het zorgen voor speelgoed dat past bij hun leeftijd. Nog later gaan ze zelf eten en poepen ze in de bak. Dan is het eten geven, wegen om te kijken of ze goed groeien en veel opruimen. Ook kunnen de kittens bij het pleeggezin wennen aan mensen en ‘huisgeluiden’ als bijvoorbeeld de stofzuiger. Marieke: 'Het is heel leuk, maar ook heel intensief werk. Als ze na al die tijd terug gaan naar het asiel, heb ik toch best een brok in de keel. Het geeft veel voldoening om gezonde, zelfverzekerde en sociale katjes af te kunnen geven die naar een nieuw huisje kunnen! 

Onze Angelique

Na een korte carrière bij de Landmacht volgde Angelique haar hart: zorgen voor dieren. En dat doet ze vol overgave. ‘Het werk in het pension ligt natuurlijk vrijwel stil, maar er komen veel verwaarloosde katten binnen. We hebben er eens 58 uit één huis gehad! En het kittenseizoen brengt veel extra werk. Ik begeleid pleeggezinnen en onderzoek ook de adoptie-aanvragen voor de gesocialiseerde kittens. Zijn mensen er echt geschikt voor, of doen ze het alleen omdat de kinderen het graag willen? De kittens verdienen het dat we kritisch kijken naar hun nieuwe baasjes.’ 

Pleegouder AnneMarie

Als bezorgde konijnenmoeder kost het zorgen voor de konijnenbaby’s soms wat uurtjes slaap. In het begin met het extra voeden en daarna goed opletten bij elk stapje in hun groei. Gaan de oogjes wel goed open? (Ja, het duurt alleen langer dan normaal) Gaat de moeder wel voeden op de nieuwe plek? (Ja gelukkig wel!) Zitten ze allemaal nog in de ren? (Meestal wel, al vond ik drie keer konijnen aan de verkeerde kant van het rekje.) Als de inenting en groei maar goed gaan (Ja, gaat prima.) Zo kan ik nog wel even doorgaan ;-) De konijntjes zijn allemaal zo verschillend: van een atletische langharige knuffelkont tot een goedzak met hangoren. Het is veel werk, maar nog veel meer genieten. Zorgen dat deze kleine konijntjes gezond groter worden en lieve huisgenootjes worden voor hun toekomstige baasjes; daar word ik supergelukkig van! 

Jouw steun is meer dan welkom

Vooral in de zomermaanden worden bij DOA veel zwangere katten binnengebracht. Dat betekent veel werk en hoge kosten. Al het voer, bakvulling, inenten, sterilisatie, chippen en ontwormen kost meer dan €250 per kitten! Ook deze zomer verwachten we weer 300 à 400 kittens bij DOA. Durf jij de rekensom te maken...? 

Doe een donatie