Mos is de klos

Mos en zijn katervriend Timmy hadden het goed, maar het noodlot sloeg toe. Ze belandden bij DOA omdat hun baasje te dement was geworden om nog voor hen te kunnen zorgen. Wat meteen opviel was dat Mos veel te dik was en Timmy een slanke den. Mos was thuis de baas geweest over de voerbakjes, dat was wel duidelijk. Wat en hoeveel de katten te eten kregen weten we niet, maar wat Mos betreft in ieder geval: teveel. Hij woog 8,2 kilo. Mos Kolos moest op dieet 

Al snel bleek dat afvallen een dringende noodzakelijkheid was: zijn te ronde vormen hebben ertoe geleid dat hij suikerziekte heeft ontwikkeld. Dit is een bekend gezondheidsrisico bij katten met overgewicht. Gelukkig is het nog niet zo erg dat hij insuline nodig heeft, voorlopig redt hij het met dieetvoer. Als hij weer een gezond gewicht heeft, is er zelfs een goede kans dat hij ook van zijn suikerziekte af isVoor een asielkat is dat goed nieuws. Te dikke katten zijn al niet zo gewild, maar voor een kat met suikerziekte is al helemaal moeilijk een nieuw baasje te vinden. 

Persoonlijk fitnessprogramma 

Afvallen bij katten is altijd een dingetje. Ze moeten langzaam afvallen en mogen al helemaal niet vasten. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat ze wel alle benodigde voedingsstoffen krijgen. Mos kreeg van de dierenarts een persoonlijk dieetplan, waarbij hij niet alleen op rantsoen is gezet maar ook voor zijn eten moet werken. Zijn brokjes zitten niet in een bakje, maar moet hij zelf uit een voerspelletje peuteren. Niet alleen weerhoudt hem dat van schrokken, hij is ook lekker bezig en heeft wat omhanden. 

Naast minder eten is het ook belangrijk dat een kat op dieet veel beweegt: lekker calorieën verbranden! Mos’ fitnessprogramma bestaat uit twee keer per dag wandelen aan een tuigje. Hij ziet er de lol wel van in Het zal nog wel even duren voor Mos naar een nieuw baasje mag gaan zoeken, er moeten eerst nog een paar pondjes af. Mos heeft geduld, deze cyperse knapperd is een goedzak en de moeilijkste niet. Hij heeft het bij zijn baasje een beetje té goed gehad waar hij de lichamelijke gevolgen van draagt, maar geestelijk is hij zo stabiel als een huis.