Educatief hond

Met de fiets naar buiten

Als je je hond naast je fiets mee wilt laten rennen, moet je ervoor zorgen dat het niet alleen leuk is maar ook veilig.  Een hond kan namelijk opeens besluiten om de andere kant op te gaan en dan lig jij naast de fiets. Dus hoe maak je samen fietsen veilig? 

Het is vooral belangrijk om je hond niet alleen aan de lijn vast te houden. Zet hem ook met een speciale haak vast aan het frame van de fiets. Dat geeft stabiliteit tijdens het fietsen en vangt ook eventueel onverwachte bewegingen van je hond op.  

Eerst moet je hond natuurlijk leren dat het leuk is om mee te gaan. Honden mogen pas naast de fiets mee als ze volwassen en uitgegroeid zijn. Bij kleinere rassen zal dit sneller zijn dan bij de grotere rassen. 

De afstand moet langzaam opgebouwd worden om een hond de kans te geven uithoudingsvermogen en spieren op te bouwen. Kijk ook uit met warm weer: als de temperatuur hoog is, is het geen goed idee om samen te gaan fietsen. De hond kan zijn warmte dan niet meer kwijt, en oververhitting is erg gevaarlijk voor honden. Ook kan asfalt gaan smelten en aan de voetzolen kleven; erg pijnlijk!  Bespreek voor alle zekerheid altijd even met je dierenarts waar je op moet letten.  

 

Wist je dat...Als de temperatuur hoog is het geen goed idee is om samen te gaan fietsen. Het asfalt kan zelfs smelten en aan de voetzolen kleven. Pijnlijk!

Stappenplan

Als je wilt dat je hond kwispelstaartend uitkijkt naar een gezamenlijk fietstochtje, is dit een goed stappenplan: 

  1. Zet je fiets stevig neer en strooi in een wijde boog rondom de fiets iets lekkers. 
  2. Kijk wat je hond doet: komt hij tijdens het eten al dichtbij de fiets? Dan kun je door naar de volgende stap; blijft hij aarzelend staan, dan moet je deze eerste stap een aantal keren herhalen.  
  3. Ga met hond én fiets een stukje lopen. Daar heb je even iemand bij nodig: een iemand pakt de fiets en een iemand de hond. Hond loopt nog niet naast de fiets. Geef je hond ondertussen wat lekkere hapjes.  
  4. Laat de hond naast de fiets lopen.  
  5. Een iemand gaat langzaam fietsen terwijl de ander ernaast blijft lopen met de hond.  
  6. Nu kun je met de hond lopend gaan fietsen. Het veiligst is om dat te doen met een springer!  

 

Mocht het toch niet helemaal lukken, kun je altijd contact opnemen met onze expert: gedrag@doamsterdam.nl.