Kittens gevonden: wat nu?

Alles groeit en bloeit en iedereen warmt zich alweer aan de eerste zonnestralen: het voorjaar is goed begonnen. En niet alleen de flora ontwaakt, ook de fauna is druk bezig: overal zie je volop lammetjes, eendjes en.... nestjes met kittens! 

 

Wat doe je als je een nest met kittens tegenkomt en er is geen moederpoes te bekennen? 

In ieder geval niet oppakken en mee naar huis nemen. Hoe zielig het ook lijkt, vaak líjkt het inderdaad maar zo. Katten zijn namelijk heel zorgzame dieren en een moederpoes laat haar kleintjes dan ook niet zomaar alleen achter. Dikke kans dat ze eten aan het zoeken is. Als je op dat moment de kittens bij haar weghaalt, verminder je hun overlevingskansen aanzienlijk. Laat de kleintjes dus zo veel mogelijk met rust. 

Hoe weet je zeker of moeders in de buurt is?

Als de kittens rustig liggen te slapen en niet piepen, als ze droog en warm aanvoelen en volle, ronde buikjes hebben, mag je ervan uitgaan dat er goed voor ze gezorgd wordt. 

Wanneer moet je je wel zorgen maken?

Voelen de kittens nat en koud? Piepen ze continu? Is er misschien zelfs eentje overleden en liggen ze niet bij elkaar? Dan moet je snel actie ondernemen. Ga niet zelf dokteren als je er geen ervaring mee hebt. Jonge katjes hebben heel intensieve en deskundige zorg nodig. Je kunt beter meteen de Dierenambulance bellen: 020 – 626 21 21. Zij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar (https://www.dierenambulance.nl/)Via hen komen de kittens dan bij ons terecht.  
 

Ben je nog opzoek naar een leuke kat? 

Klik hier voor alle adoptiekatten