Aanlijnen of loslopen?

Als echte hondenliefhebber geniet je er waarschijnlijk enorm van om een flinke wandeling te maken met je maatje. Ergens waar hij lekker mag hollen. Maar wat doe je als je op zo'n moment een aangelijnde hond tegenkomt?

ls het pad van jouw hollende hond en dat van een andere - aangelijnde - hond elkaar kruisen, loopt dat niet altijd goed af. De aangelijnde hond kan namelijk uit schrik of angst gaan grommen, blaffen, happen of zelfs bijten als een soortgenoot in vliegende vaart op hem af komt. Niet zo gek, hij krijgt immers niet de kans om aan te geven dat hij niet gediend is van vriendelijk contact.

Wat is dan de oplossing? Als jouw hond lekker vrij rondbanjert, heb je waarschijnlijk de neiging om te zeggen dat die aangelijnde hond ook gewoon los moet? Maar dat is niet per definitie de beste weg. Het kan immers dat die hond aan de riem loopt omdat hij niet luistert en weg loopt als z'n baasje hem loslaat? Of misschien is hij nog te jong om los te lopen? Het kan ook zijn dat een hond ziek is en niet eens los mág lopen. En dan is er altijd ook nog de mogelijkheid dat een baasje z'n hond uit voorzorg heeft aangelijnd, omdat die bijvoorbeeld niet houdt van kinderen, verkeer of andere honden.

Mocht jouw hond dus loslopen en kom je een aangelijnde hond tegen, maak je eigen hond dan gewoon even vast; die andere eigenaar zal je dat zeker in dank afnemen!