Bekijk de video!
Educatief hond

Gras eten bij de hond

Die malse groene sprietjes zijn voor een hond (en overigens ook voor katten) een ware lekkernij. Groen en groeiend gras bevat in het voorjaar namelijk een hoog suikergehalte en honden houden, net als wij, van zoet. 

Soms richten honden zich bij het eten van gras niet op de malse topjes, maar juist op de langere, ruwe stengels. Die kunnen ze daarna weer uitbraken, vaak in combinatie met wat wit of geel schuim. De grassprieten kunnen ook weer mee naar buiten komen met de ontlasting. Dan zie dat je hond met z'n achterwerk over de grond schuurt of rare bokkensprongen maakt, omdat hij de lange slierten niet zo makkelijk uitgepoept krijgt. 

Als een hond na het gras eten spuugt, leggen we vaak de link met misselijkheid of buikpijn. Maar uit onderzoek blijkt dat niet zo te zijn. Minder dan 10% van alle honden oogt vooraf ziek; slechts een kwart van alle honden spuugt het gras achteraf weer uit. Als een hond buikpijn heeft, zal hij eerder onverteerbare dingen als stokjes of stenen eten. 

Er is ook niets bekend over een link tussen gras eten en een mogelijk voedingstekort. Gras eten is gewoon redelijk normaal hondengedrag. Alleen als een dier extreem veel gras eet en daarbij ook regelmatig spuugt, is er mogelijk meer aan de hand. Dan is het goed om naar zijn voeding te kijken, én naar zijn leefstijl. We ontdekken namelijk steeds meer over het verband tussen hersenen en darmflora, oftewel tussen hoe je je voelt (bijvoorbeeld angstig of gestrest) en wat je eet. 

Het is wel handig om er op te letten dat je hond geen gras eet op plekken waar veel en mogelijk met wormeitjes besmette uitwerpselen liggen, waar veel verkeer passeert en uitlaatgassen hangen,  
waar giftige planten staan, waar bestrijdingsmiddelen of kunstmest zijn gebruikt of waar gestrooid is tegen gladheid. 

Als je hond ineens gras gaat eten terwijl hij er nooit eerder naar heeft omgekeken, dan is een bezoekje aan de dierenarts zeker aan te raden!