Zo zorg je dat jouw kanjer geen makeover nodig heeft

Vijf verzorgingstips voor viervoeters

Honden, katten, konijnen: ze hebben allemaal andere verzorging nodig. Hoe houd je je furry friend gezond? We hebben vijf tips voor je op een rij gezet. Kom je er even niet uit, stel je vraag gerust aan een dierenarts of professionele dierverzorger. 

Verzorg de vacht

Elke vacht heeft een andere verzorging nodig. Zorg dat het haar niet in de klit raakt of dreadlocks vormt die aan de huid trekken. Was daarom je hond (maar alleen wanneer het echt nodig is) met een speciale hondenshampoo. Katten en konijnen was je eigenlijk nooit. Dieren met een complexe, dikke of lange vacht moeten regelmatig naar de trimsalon . Een trimster kan wellicht nog extra tips geven over de vacht van jouw hond of kat. En borstel een dier met lang haar regelmatig: zo voorkom je ook dat je dier te veel haren binnenkrijgt.  

Poets de tanden

Een slecht gebit kan voor pijn en eetproblemen zorgen. Soms zelfs nog ernstigere aandoeningen wanneer de ontsteking het lijf in gaat. Poets dus als het lukt geregeld de tanden van je huisdier. En laat je dierenarts regelmatig het gebit checken en indien nodig behandelen. Harde brokjes, speciale kauwsnacks en speelgoed kunnen helpen het gebit gezond te houden.  

Check pootjes en nagels

Pootjes kunnen beschadigd raken en nagels te ver doorgroeien. Check daarom regelmatig de pootjes van je dier. Groeit er te veel haar? Zijn de nagels te lang? Trim deze zelf, desnoods met de hulp van een vriend of vriendin, of maak een afspraak bij een trimsalon. Blije voetjes zorgen voor blije dieren die beter kunnen bewegen.  

Let op overgewicht

Een simpele check: kost het moeite de ribben te voelen? Dan kan het zijn dat je dier overgewicht heeft. Dat kan leiden tot gewrichtsproblemen, diabetes of andere kwalen. Geef dus gezonde voeding, houd het gewicht in de gaten en ga bij vragen naar je dierenarts. Hoeveel voer je moet geven hangt af van leeftijd, lichamelijke activiteit, grootte en gewicht. Regelmatig voldoende beweging is natuurlijk heel belangrijk.  

Controleer op beestjes

Elke hond of kat kan last krijgen van vlooien. Het is belangrijk dat je regelmatig behandelt, want vlooien komen in de zomer, najaar en winter voor. Je ziet ze nauwelijks, maar de zwarte vlooienpoepjes zijn wel te zien. Let ook op als je dier gaat krabben. Controleer daarnaast op teken wanneer je dier buiten is geweest. Verwijder een teek heel voorzichtig en volgens de gebruiksaanwijzingen met een tekentang. Als laatste is regelmatig ontwormen belangrijk.  

Help mee aan nog meer makeovers

DOA heeft als enige asiel alles en iedereen in huis om honden, katten en konijnen er weer helemaal bovenop te helpen. Van dierenartsen tot verzorgers, van fysiotherapeuten tot gedragsdeskundigen.. Dat kost veel geld, wat we deels betalen uit de opbrengsten van ons pension en Doggy Day Care. Maar dat is helaas lang niet genoeg. Help jij mee aan nog meer makeovers 

Help onze bikkels