Speeddaten & koppelen

Zoekt je konijn een maatje? Neem je konijn dan mee naar DOA en we zoeken een partner voor hem of haar! Hoe dat in z'n werk gaat? Konijnen willen hun partner eerst rustig leren kennen voordat ze gaan samenwonen: dit proces heet koppelen. Bij DOA hebben we hier veel ervaring mee. De koppeling begint met een speeddate.

De speeddate

Als je konijn komt speeddaten, kijken we eerst naar het karakter van jouw konijn. Welk van onze vrijgezelle konijnen zou daar bij passen? Daar kom je achter door ze telkens één voor één bij jouw konijn in een neutrale ren te zetten en te kijken hoe ze op elkaar reageren. Met de beste match gaan we koppelen. Bij het zoeken naar een geschikt maatje hoef je trouwens niet perse te kijken naar hetzelfde ras of gewicht. Het karakter van beide konijnen bepaalt of een koppeling kans van slagen heeft.

Het koppelen

De twee aspirant-maatjes worden naast elkaar in twee hokken geplaatst met alleen een schot van gaas ertussen. Zij kunnen elkaar alleen zien en ruiken. Zo kunnen ze langzaam aan elkaar wennen. Iedere dag worden ze even bij elkaar gezet. We kijken goed hoe ze op elkaar reageren. Elke dag wisselen ze ook van hok. Op die manier raken ze vertrouwd met elkaars geur. Het koppelen duurt gemiddeld een week. Als de koppeling succesvol is, volgt de adoptie en kan het verliefde paartje mee naar huis.  

Koppelen bij jouw thuis

Als je ervaring hebt met koppelen, kun je het ook zelf doen. Je adopteert het konijn dat het beste uit de speeddate kwam en je begint thuis met koppelen. Om dit goed te doen, moet je wel echt iets van konijnen af weten. Als je twijfelt, raden we aan om het koppelen door ons te laten doen of je in ieder geval te laten ondersteunen door onze gedragsadviseur. Dan is de kans op een succesvolle koppeling het grootst!

Belangrijk om te weten

Vóór je gaat koppelen, moet je konijn een volledige en geldige enting hebben (Myxomatose, RHD en RHD2). Rammelaars moeten bovendien gecastreerd zijn; anders blijven zij de voedsters bespringen en dat eindigt geheid in ruzie. Ook zou het beter zijn (maar niet verplicht) als voedsters gesteriliseerd zijn; dan gedragen ze zich minder territoriaal. Is je konijn nog niet geënt of geholpen? Dan bestaat de mogelijkheid om dit bij onze dierenarts te laten doen.

Is je konijn helemaal klaar om te gaan daten? Maak dan een afspraak!

Ik zoek een konijn!

Tarieven

Koppelvakantie duurt gemiddeld een week. 

Koppelvakantie € 7,50 p/dag
Hoogseizoentoeslag € 2,00 p/dag
Vaccinatie € 35,00