Konijnen koppelen

Zoekt je konijn een maatje? Neem je konijn dan mee naar DOA en we zoeken een partner voor hem of haar! Hoe dat in z'n werk gaat? Konijnen willen hun partner eerst rustig leren kennen voordat ze gaan samenwonen: dit proces heet koppelen. Bij DOA hebben we hier veel ervaring mee. Komt je konijn bij DOA om te koppelen? Dan houden we je natuurlijk op de hoogte van de voortgang.

De speeddate

Als je konijn op koppelvakantie komt, horen we graag meer over het karakter van jouw konijn. Welk van onze vrijgezelle konijnen zou daar bij passen? Jij kan daarbij één voorkeur aangeven. We laten je konijn eerst wennen aan de nieuwe omgeving en starten daarna met speeddaten. Meestal is dat de dag na aankomst. We zetten jouw konijn in een neutrale ren en dan stellen we de beoogde partner voor door die erbij te zetten. Aan de manier waarop ze op elkaar reageren, kunnen we inschatten of de koppeling kans van slagen heeft. Als het geen goede match lijkt, doen we een nieuwe speeddate met een ander konijn dat aan jouw wensen voldoet. Als er een klik is, gaan we koppelen. De reden dat je maar één voorkeur kan opgeven, is omdat we vaak meerdere koppelingen tegelijk hebben lopen en eventuele andere voorkeuren daardoor niet beschikbaar zijn. 

Een geschikt maatje

Bij het zoeken naar een geschikt maatje hoef je niet perse te kijken naar hetzelfde ras of gewicht. Leeftijd is wel een punt om rekening mee te houden: een heel jong konijn bij een oud konijn kan voor beide frusterend zijn. Het karakter van beide konijnen bepaalt of een koppeling kans van slagen heeft. 

Het koppelen

De twee aspirant-maatjes worden naast elkaar in twee hokken geplaatst met alleen een schot van gaas ertussen. Zij kunnen elkaar zien en ruiken en zo langzaam aan elkaar wennen. Ze wisselen elke dag hok. Op die manier raken ze vertrouwd met elkaars geur. Iedere dag worden ze bij elkaar gezet in een neutrale ren. We kijken goed hoe ze op elkaar reageren. Hoe meer ze aan elkaar gewend raken, hoe langer de tijd dat ze samen in de ren zitten. Tot het moment dat we het zo vertrouwen dat ze hun eerste nachtje samen gaan doorbrengen. Het stelletje blijft dan nog een paar dagen in de neutrale ren om de relatie te bestendigen. Als de koppeling succesvol is, volgt de adoptie en kan het kersverse paartje mee naar huis.  

Succesverhalen geadopteerde konijnen

Koppelen bij jou thuis

Als je ervaring hebt met koppelen en konijnengedrag weet te herkennen, kun je ook zelf koppelen. Dit heeft niet onze voorkeur, omdat het vaak niet goed gaat. Je huis ruikt naar jou en is dus geen neutraal terrein. Zelfs als je een koppelren maakt op een plek waar jouw konijn nooit komt, is jouw aanwezigheid al voldoende om territoriaal gedrag uit te lokken. En omdat de meeste konijnen gestresst zijn van de reis, zullen ze tijdens een speeddate bij DOA niet hun normale gedrag vertonen. Daardoor is het moeilijker om in te schatten of het een goede match is. We raden daarom aan om het koppelen bij DOA te doen. Dan is de kans op een succesvolle koppeling het grootst!

Belangrijk om te weten

Vóór je gaat koppelen, moet je konijn een volledige en geldige enting hebben (Myxomatose, RHD en RHD2). Rammelaars moeten bovendien gecastreerd zijn, anders blijven zij de voedsters bespringen en dat eindigt geheid in ruzie. Ook zou het beter zijn (maar niet verplicht) als voedsters gesteriliseerd zijn: dan gedragen ze zich minder territoriaal. Koppelingen met ongesteriliseerde voedsters kunnen wat langer duren; denk aan 2 of 3 weken.

Is je konijn nog niet geënt of geholpen? Dan bestaat de mogelijkheid om dit bij onze dierenarts te laten doen. Stuur een mailtje voor een afspraak naar dierenarts@doamsterdam.nl.

Is je konijn helemaal klaar om te gaan daten? Stuur ons dan het ingevulde koppelformulier.

Ik zoek een konijn

Tarieven

Een koppelvakantie duurt gemiddeld een week. De hoogseizoendata staan bij de pensiontarieven

Koppelvakantie € 7,50 p/dag
Hoogseizoentoeslag € 2,00 p/dag
Vaccinatie € 55,00