Kinderen en konijnen

Kinderen vinden konijnen vaak hele leuke dieren. Ze zien er schattig en lief uit, net knuffels, en ze zijn grappig om naar te kijken. Maar konijnen houden niet altijd van kinderen. Dus hoe zorg je nou dat de liefde wel wederzijds is? Natuurlijk gewoon door te snappen hoe een konijn in elkaar zit en daar rekening mee te houden! En dan zijn het heerlijke, lieve, speelse, schattige, ondeugende, gekke, gezellige huisdieren.

Kinderen die konijnen snappen en zich daar ook echt naar gedragen, zijn geweldige baasjes voor konijnen. Meestal zijn dit kinderen die al wat ouder zijn, bijvoorbeeld ouder dan twaalf. Maar we zien ook regelmatig jongere kinderen die heel goed met konijnen overweg kunnen. Die benaderen de konijnen heel rustig en wachten geduldig af tot de konijnen op ze af komen. De meeste konijnen vinden het dan heerlijk om aandacht (en lekkere hapjes!) te krijgen. Zo ontstaat een goede band: dat is genieten voor iedereen!

Soms nemen kinderen ook de verzorging van de konijnen op zich. Hartstikke goed! Natuurlijk blijven de ouders eindverantwoordelijk: bij adoptie staan zij er voor in dat er goed voor de konijnen wordt gezorgd. Als de kinderen jonger zijn dan 12, dan betekent dat dus samen de konijnen voeren. We gaan ervan uit dat de ouders weten wat konijnen nodig hebben en wat er allemaal bij de verzorging komt kijken. Het is ook belangrijk dat ouders vooraf nadenken over wat er gebeurt als de kinderen er niet meer voor zorgen. Zeker omdat konijnen wel meer dan 10 jaar oud kunnen worden.

Wat een konijn fijn vindt

Dan de vraag hoe je de beste vrienden kan worden met je konijnen. Daarvoor is een beetje konijnenkennis nodig. Wat vindt een konijn fijn, hoe wil een konijn graag geaaid worden, en hoe kun je met een konijn spelen?

Op eigen pootjes

Op eigen pootjes

Een konijn blijft graag op zijn eigen vier pootjes staan. Het is namelijk een prooidier, dus zijn instinct zegt dat oppakken betekent dat je opgegeten gaat worden. Sommige konijnen worden slap als je ze optilt. Dat betekent niet dat-ie het fijn vindt, dat betekent dat-ie denkt dat hij toch niet meer kan ontsnappen. Dus als je een konijn wilt aaien, ga dan bij hem op de grond zitten. 

Lekker aaien

Lekker aaien

Een konijn vindt het fijn om over het hoofd geaaid te worden. Van het neusje tot de oren, met de haren mee. In het begin is het meer zachtjes strelen. Als-ie dat fijn vindt, kun je wat harder aaien. Als hij je wat beter kent, dan vindt-ie het ook prettig om vanaf het neusje tot óver de oren geaaid te worden. En soms ook om achter de oren wat te masseren (heel zachtjes!) of over de wangetjes. De meeste konijnen vinden het niet prettig om over de rug geaaid te worden. Dat is de plek waar roofdieren een konijn grijpen, dus dat associëren ze met gepakt worden.

Ze komen naar je toe

Ze komen naar je toe

Konijnen zijn heel nieuwsgierig en komen dus naar je toe als je rustig blijft zitten. Zeker als je iets lekkers voor ze bij je hebt. Je moet vaak wel een beetje geduld hebben. Sommige konijnen klimmen dan zelfs even op je schoot. Veel konijnen kun je leren om naar je toe te komen als je ze roept. Wel zo handig! Als konijnen van je weg hoppen, laat ze dan gaan. Ze vinden het niet fijn om achterna gezeten te worden, dus als je achter ze aan gaat rennen, maak je geen vrienden. 

Spelen met je konijnen

Spelen met je konijnen

Konijnen zijn heel slim en dol op spelletjes. Eigenlijk zijn konijnen veel meer speelkameraadjes dan knuffelbeesten. Op internet kun je veel verschillende trucjes en spelletjes vinden. Wat ze het leukst vinden, hangt af van het konijn. Er zijn verschillende soorten spelletjes:

Voerspelletjes: daarbij verstop je het voer en moeten je konijnen puzzelen om bij het voer te komen. Je kan bijvoorbeeld een brokje onderin een doos met kranten verstoppen, of in een wc-rolletje gevuld met hooi, of - als je bij ze zit - ergens op je bovenbeen leggen zodat ze op je moeten springen.

Duwen en trekken: zet een stel lege plastic flessen neer, en je konijnen gaan ze omduwen. Zet je ze weer overeind, dan begint het opnieuw. Of je stopt een handdoek in een doos of tunnel: sommige konijnen vinden het leuk om de handdoek er dan uit te halen. Als je hem dan terug stopt, gaan ze meteen weer aan de slag.

Springen en rennen: je kunt je konijnen leren springen op verzoek, bijvoorbeeld over je been. Of je leert ze om op je rug te springen. Je kan ze ook leren naar je toe te komen rennen of achtjes tussen je benen te maken. 

Ontdekkingstocht: door af en toe nieuwe spullen in de ren te zetten, hebben je konijnen iets nieuws te ontdekken. Je kan tunnels maken van bijvoorbeeld dozen. Of je maakt een flat van dozen, met gaten op verschillende plekken, zodat ze ook binnendoor omhoog of naar buiten kunnen. 

Konijnen zijn niet zo geschikt voor wilde spelletjes. Ze schrikken van hard geluid, zoals gillen, schreeuwen, of lawaai maken met de renhekjes. En als ze het niet vertrouwen, dan zoeken ze dekking.

Konijnentaal

Konijnentaal

Konijnen maken bijna geen geluid, maar ze communiceren met hun lichaam. Dit is wat ze bedoelen:

  • Stampen met de achterpoten = ik ben het er niet mee eens óf er is gevaar
  • Zachtjes tandenknarsen terwijl je aait = heerlijk, ga door!
  • Met de voorpoten slaan, grommen of bijten = ik vind dit eng, ga weg!
  • Je likjes geven = ik vind jou heel lief!
  • Hard tandenknarsen of niet eten = ik heb pijn
  • Duwen met de neus = ga eens opzij of geef mij eens wat aandacht
  • Heel snel met het neusje op en neer gaan = ik ben gestresst!

Sommige signalen kunnen meerdere dingen betekenen, dan kun je uit de context meestal wel opmaken wat het konijn bedoelt.

Tips voor het bezoek aan DOA

Praat zachtjes in de kennels en loop rustig langs de konijnen. Als je ze op hun gemak wilt stellen, kun je zacht en lief tegen ze praten, zo van: Hallo, hier ben ik, ik kom met jullie kennis maken, wat een mooie konijnen zijn jullie, enzovoort. 

Als je een konijn van dichtbij wilt zien, ga dan op je hurken bij het hekje zitten. Wil je een konijn aaien, vraag dan aan de DOA-medewerker of dat mag. Je kan het hekje open doen en in het gangpad op de grond gaan zitten bij het hekje. Je kan het konijn lokken met wat lekkers. Als je langzaam je hand op en neer beweegt, komen ze meestal wel naar je toe om te kijken wat er aan de hand is. Stap pas in de ren als het konijn je heeft leren kennen. De ren is hun veilige plek, dus ze vinden het niet prettig als je daar zomaar binnen komt vallen.

Wil je een kadootje voor ze meenemen, pluk dan thuis wat paardebloemblaadjes. Of neem wat witlof mee, dan kan je de konijnen een klein stukje daarvan geven.

Wist je dat...

sommige konijnen helemaal niet van mensen houden. Misschien hebben ze een wild konijn als voorouder, of ze hebben erg slechte ervaringen met mensen. Bij het asiel weten we welke konijnen dat zijn. Zij zijn het gelukkigst als ze vrij in een deel van de tuin mogen wonen. Ook hele leuke huisdieren, maar dan vooral om naar te kijken.

* beelden op deze pagina van Shutterstock