Hoe kies ik een konijn?

Je hebt besloten dat je graag konijnen als huisgenoten wilt. Maar hoe bepaal je welke konijnen bij je passen? Beantwoord eerst deze vijf vragen en lees dan verder!

Eerst 5 vragen:

  1. Waarom wil je eigenlijk graag konijnen?
  2. Wil je jonge of volwassen konijnen?
  3. Hoeveel ruimte heb je beschikbaar en is dat binnen of buiten?
  4. Weet je wat konijnen nodig hebben om gezond en gelukkig te zijn?
  5. Hoeveel tijd ben je bereid vrij te maken voor je konijnen?

Wat zijn je verwachtingen?

Misschien een rare vraag, maar waarom wil je zo graag konijnen? Denk je een knuffeltje in huis te halen? Dat is namelijk niet zo. Doe je het voor de kinderen? Bedenk dan dat niet ieder konijn geschikt is voor kinderen en niet alle kinderen passen bij een konijn. Een konijn houdt namelijk niet van opgetild worden. Het is een prooidier dat graag met beide pootjes op de grond blijft. Een goed verzorgd konijn kan trouwens 12 jaar oud worden. Echt makkelijk zijn konijnen ook niet: ze hebben bijvoorbeeld heel gevoelige darmen. En dan zijn het ook nog eens dieren die een groot deel van de dag slapen: ze zijn vooral actief in schemertijd. En toch – als je goed weet waar je aan begint, zijn konijnen superleuke huisdieren!  

Één konijn is geen konijn

Je denkt misschien: hoezo? Een konijn is een echt groepsdier dat met een soortgenoot wil samen leven. Hou je een konijn alleen, dan wordt het vroeger of later eenzaam of depressief, wat vaak leidt tot gezondheidklachten. Bij DOA kun je een konijnenstelletje adopteren. Of als jouw konijn is komen te zitten, een nieuw maatje uitzoeken. 

Karakter

Soms lijkt het een goed idee om jonge dieren in huis te nemen. Die kun je immers nog kneden zoals je het zelf wil, toch? Dat gaat in het geval van een konijn niet altijd op. Die hebben namelijk best een sterke persoonlijkheid. Ook handig om te weten: konijnen maken net als kinderen twee keer een puberteit door. Een keer met 3 à 4 maanden en dan nog een keer met 6 à 7 maanden. Soms duurt dat dwarse gedrag, zoals overal aan knagen of buiten de bak plassen, wel tot ze een jaar oud zijn.

Behoefte van je konijnen

Laat je niet misleiden door de afmetingen van een konijn. Ook al lijkt het meer op een klein pluchen knuffeltje, toch zijn konijnen volwaardige huisdieren met heel specifieke behoeftes. Zo hebben ze bijvoorbeeld heel wat lichaamsbeweging nodig. Het liefst trekken ze af en toe een sprintje. Als je huis dan de afmeting van een gemiddeld Amsterdams flatje zonder buiten heeft, kan het voor zo'n nijn knap lastig worden om een sprintje van 40 km/h te trekken... Als je konijnen in een ren wilt huisvesten, reken dan op minimaal 5 vierkante meter. Heb je iets minder ruimte voor ze? Laat ze dan dagelijks een paar uur los lopen.

Konijnen hebben vachtverzorging nodig. Kortharige konijnen hoef je alleen te borstelen als ze in de rui zijn. Langharige konijnen hebben dagelijks of wekelijks verzorging nodig en moeten regelmatig naar de kapper. Denk ook goed na of je binnen- of buitenkonijnen wilt. Die twee hebben namelijk heel andere hokken, rennen en spulletjes nodig. En mocht je overwegen om in de winter buitenkonijnen aan te schaffen, kijk dan goed of je beoogde vriendjes al een wintervacht hebben ontwikkeld. Als de konijnen jong zijn of op dat moment binnen leven, dan kunnen ze pas naar buiten in het voorjaar, als het ook 's nachts niet meer koud is.

Wist je dat...

veel konijntje die in de dierenwinkel worden verkocht al heel wat vervelende dingen hebben meegemaakt in hun leven? En een deel daarvan komt uiteindelijk bij ons in het asiel terecht. Meer hierover lees je op de website van bij de Bunny Bunch

Liefde & Aandacht

Konijnen zijn volwaardige huisdieren. Dat betekent dat zij zo zijn eigen behoeftes hebben. Daar hoort goed en gezond eten bij, met elke dag het nodige verse groen, maar ook de mogelijkheid om te rennen, graven en  spelen. En hoewel konijnen liever niet opgetild worden, verlangen ze wel naar aandacht van het baasje. Ook konijnen willen graag geaaid worden of een spelletje met je doen!

 Naar het konijnenoverzicht