Hoe kies ik een konijn?

Je hebt besloten dat je graag een konijn als huisgenoot wilt. Maar hoe bepaal je wat voor konijn bij je past? Beantwoord eerst deze vijf vragen en lees dan verder!

Eerst 5 vragen:

  1. Waarom wil je eigenlijk graag een konijn?
  2. Wil je een jong of een volwassen konijn?
  3. Hoeveel ruimte heb je beschikbaar en is dat binnen of buiten?
  4. Wil je een of twee konijnen?
  5. Hoeveel tijd ben je bereid vrij te maken voor je konijn?

Wat zijn je verwachtingen?

Misschien een rare vraag, maar waarom wil je zo graag een konijn? Denk je een knuffeltje in huis te halen? Dat is namelijk niet zo. Doe je het voor de kinderen? Bedenk dan dat niet ieder konijn geschikt is voor kinderen en niet alle kinderen passen bij een konijn. Een konijn houdt namelijk niet van opgetild worden; het is een prooidier dat graag met beide pootjes op de grond blijft. Echt makkelijk zijn konijnen ook niet en dan zijn het ook nog eens dieren die het liefst 's nachts in actie komen... en toch – als je goed weet waar je aan begint, zijn konijnen super leuke huisdieren!  

Karakter

Soms lijkt het een goed idee om een jong diertje in huis te nemen; dat kun je immers nog 'kneden' zoals je hem zelf wilt, toch? Dat gaat in het geval van een konijn niet altijd op. Die hebben namelijk best een sterke persoonlijkheid. Ook handig om te weten: konijnen maken net als kinderen twee keer een puberteit door. Een keer met 3 à 4 maanden en dan nog een keer met 6 à 7 maanden; en soms duurt dat dwarse gedrag dan wel tot ze een jaar oud zijn.

Behoefte van je konijn

Laat je niet misleiden door de afmetingen van een konijn. Ook al lijkt het meer op een klein pluchen knuffeltje, toch zijn konijnen volwaardige huisdieren met heel specifieke behoeftes. Zo hebben ze bijvoorbeeld heel wat lichaamsbeweging nodig. Het liefst trekken ze ook af en toe een sprintje.  Als je huis dan de afmeting van een gemiddeld Amsterdams flatje zonder buiten heeft, kan het voor zo'n nijn knap lastig worden om een sprintje van 40 km/h te trekken... Je moet ook goed over nadenken of je een binnen- of een buitenkonijn wilt. Die twee hebben namelijk heel andere hokken, rennen en spulletjes nodig. En mocht je overwegen om in de winter een buitenkonijn aan te schaffen, kijk dan goed of je beoogde vriendje al een wintervacht heeft ontwikkeld.

Één konijn is geen konijn

Je denkt misschien: hoezo een of twee konijnen? Een konijn is een echt groepsdier dat graag met een soortgenoot wil samen leven. Dus tenzij je al zo'n vrolijk nijntje thuis hebt zitten, doe je er goed aan om niet één, maar twee konijnen aan te schaffen!  

Liefde & Aandacht

Zoals eerder gezegd: een konijn is een volwaardig huisdier. Dat betekent dat hij zo zijn eigen behoeftes heeft. Daar hoort goed en gezond eten bij, met elke dag het nodige verse groen; maar ook de mogelijkheid om te graven en te spelen. En hoewel een konijn liever niet opgetild wordt, verlangt het wel naar aandacht van het baasje. Ook een konijn wil graag geaaid worden of een spelletje met je doen!

Naar het konijnenoverzicht