Gelukkige konijnen tips

Als konijnenbaasje wil je natuurlijk dat jouw maatje het naar zijn zin heeft bij jou. Maar hoe zorg je er eigenlijk voor dat een konijn lekker in zijn vel zit? Hierbij vijf tips voor een lang en gelukkig konijnenleven:

Tip 1:

Eén konijn is geen konijn

Een konijn is een echt groepsdier en wil niks liever dan met een soortgenootje samen leven. Al geef je je konijn nog zoveel aandacht, hij wordt pas echt gelukkig als hij een maatje heeft. Konijnen zijn echter geen allemansvrienden. Het koppelen vraagt om een konijnenexpert!

Dit zijn Pieter & Paella
Tip 2:

Huis met tuin of terras

Konijnen hebben veel lichaamsbeweging nodig om gelukkig én gezond te zijn. Hoeveel, dat hangt ook een beetje af van de grootte van een konijn. Maar bedenk dat een konijn wel 40km/uur kan rennen en dus af en toe een sprintje wil trekken! Zorg dus voor een hok met vrije uitloop naar een ren van in ieder geval een paar vierkante meter zodat rennen en springen mogelijk is. Laat daarnaast je konijnen minimaal een paar uur per dag los in huis of tuin voor optimaal konijnengeluk. In principe kan ieder konijn zowel binnen als buiten gehouden worden. Maar je moet die keuze wel op tijd maken. Als je graag een buitenkonijn wilt, dan moet hij al vanaf augustus permanent buiten zitten om een wintervacht aan te kunnen maken.

Tip 3:

Goed eten en drinken

Je maakt je konijn erg blij met het juiste voer. Op het menu staat vooral hooi, daar zitten veel vezels in. Dat wordt aangevuld met groente zoals andijvie en witlof en een beetje kant-en-klaarvoer. Je kunt konijnen echter niet zomaar van alles geven, want ze hebben een hele kwetsbare spijsvertering!  Lees je dus goed in, bijvoorbeeld op de site van Konijnenbelangen.

Lees meer op Konijnenbelangen
Tip 4:

Graven en spelen

Konijnen zijn slimme en intelligente dieren die erg houden van spelen. Met een WC-rol of een eierdoos kun je leuk konijnenspeelgoed maken. Graven maakt een konijn helemaal gelukkig. Dit kan natuurlijk in de tuin, maar ook in een bak zand op je balkon. Heb je geen buiten? Laat je konijn dan de krant versnipperen, dat vindt hij ook een leuk tijdverdrijf. 

Lees meer over konijnenspeelgoed
Tip 5:

Aandacht

Natuurlijk heeft een tam huiskonijn aandacht nodig. Zo vinden veel konijnen aaien best fijn. Wat ze meestal echt niet op prijs stellen, is opgepakt en vastgehouden worden. Dat vinden ze eng. Ze houden graag hun vier pootjes op de grond. Ga gewoon in de ren zitten en wacht tot je konijn naar je toekomt. Als je dan een spelletje met hem speelt is-ie de koning te rijk!