Tips voor gelukkige konijnen

Als konijnenbaasje wil je natuurlijk dat jouw nijntjes het naar hun zin hebben bij jou. Maar hoe zorg je er eigenlijk voor dat een konijn lekker in zijn vel zit? Hierbij vijf tips voor een lang en gelukkig konijnenleven.

Tip 1

Eén konijn is geen konijn

Een konijn is een echt groepsdier en wil niks liever dan met een soortgenootje samen leven. Al geef je je konijn nog zoveel aandacht, hij wordt pas echt gelukkig als hij een maatje heeft. Konijnen zijn echter geen allemansvrienden. Het koppelen vraagt om een konijnenexpert!

 Lees meer over het koppelen

Tip 2

Geef ze veel ruimte

Konijnen hebben veel lichaamsbeweging nodig om gelukkig én gezond te zijn. Hoeveel ruimte ze daarvoor nodig hebben, hangt ook een beetje af van de grootte van een konijn. Maar bedenk dat een konijn wel 40km per uur kan rennen en af en toe een sprintje wil trekken! Zorg dus voor een hok met vrije uitloop naar een ren van minstens vijf vierkante meter zodat springen mogelijk is. Zitten ze iets kleiner, laat je konijnen dan minimaal een paar uur per dag los in huis of tuin rennen voor optimaal konijnengeluk. In principe kan ieder konijn zowel binnen als buiten gehouden worden. Maar je moet die keuze wel op tijd maken. Als je graag buitenkonijnen wilt, dan moeten zij al vanaf augustus permanent buiten zitten om een wintervacht aan te kunnen maken.

Succesverhalen over geadopteerde konijnen
Tip 3

Goed eten en drinken

Je houdt je konijnen gezond en blij met het juiste voer. Op het menu staat vooral hooi, daar zitten veel vezels in. Dat wordt aangevuld met groente zoals andijvie en witlof en een beetje brokjes. Koop goede brokjes waar de juiste verhouding aan vitaminen en mineralen in zitten, bijvoorbeeld Science Selective. Geef ze een stuk minder dan op de verpakking staat, anders worden ze snel te dik. Laat je konijnen liefst drinken uit een bakje. Zo kunnen ze gulzig drinken en krijgen ze voldoende vocht binnen. Zet er twee neer, voor het geval ze er eentje omstoten en ververs minimaal een keer per dag het water. Je kunt konijnen niet zomaar van alle groente voeren, want ze hebben een hele kwetsbare spijsvertering! Lees je dus goed in.

Lees over voeding op konijnen.nl
Tip 4

Graven en spelen

Konijnen zijn slimme en intelligente dieren die erg houden van spelen. Met een WC-rol of een eierdoos kun je leuk konijnenspeelgoed maken. Graven maakt konijnen helemaal gelukkig. Dit kan natuurlijk in de tuin, maar ook in een bak zand op je balkon. Heb je geen buiten? Laat je konijnen dan de krant versnipperen, dat vinden ze ook een leuk tijdverdrijf. 

Lees meer over konijnenspeelgoed
Tip 5

Aandacht

Natuurlijk hebben tamme huiskonijnen aandacht nodig. Zo vinden veel konijnen aaien best fijn. Wat ze meestal echt niet op prijs stellen, is opgepakt en vastgehouden worden. Dat vinden ze eng. Als een prooidier in de natuur wordt opgepakt, betekent dat immers niet veel goeds! Dit zit nog in hun instinct. Ze houden graag hun vier pootjes op de grond. Ga gewoon bij ze zitten en wacht tot je konijnen naar je toekomen. Als je dan een spelletje met ze speelt zijn ze dolblij! Best handig ook als je een beetje konijns kan verstaan.

Lees meer over konijnentaal

Niet gelukkig?

Is je konijn niet gelukkig? Gedraagt een van je konijnen zich anders dan normaal? Dan is hij misschien ziek.

 Lees meer over de gezondheid van je konijnen