Geef ze de ruimte!

Wist je dat konijnen wel 40 kilometer per uur kunnen rennen? Ze hebben dus veel ruimte nodig om hun pootjes te kunnen strekken. Zo blijven ze fit, gezond en blij. En of ze nu binnen of buiten zitten, een schuilplekje hoort er altijd bij. We geven graag wat wooninspiratie voor verschillende konijnenverblijven.

Altijd los of in de ren?

Als je het de konijnen zelf vraagt, dan lopen ze natuurlijk het liefst altijd los in huis of in de tuin. 

Schuilplekje

Konijnen willen graag een holletje om te kunnen schuilen. Bijvoorbeeld een doos met twee gaten erin, een stoel met handdoek erover of een sjiek houten huisje. Instintief gaat hun voorkeur uit naar een schuilplekje met twee openingen, zodat ze altijd kunnen ontsnappen als ze ongewenst bezoek krijgen. 

Konijnenziektes

Hieronder een overzicht van veel voorkomende ziektes bij konijnen. Meer ziektes en medische problemen vind je op konijnen.nl.

Gasbuik en verstopping

Gasbuik en verstopping

...... 

E. Cuniculi of EC

E. Cuniculi of EC

Gaat je konijn opeens heel veel drinken, laat hij zijn plas lopen, is de plas heel helder (als water), houdt hij de kop scheef, heeft hij evenwichtsproblemen of verlammingsverschijnselen? Dan kan het zijn dat je konijn EC heeft. Het overgrote deel van de konijnen is drager van de parasiet die deze ziekte veroorzaakt. De parasiet kan zich vermeerderen als de weerstand van je konijn is verlaagd, bijvoorbeeld door stress of door een andere ziekte. Zoek een konijnkundige dierenarts, zodat je een goede diagnose en daarmee de juiste medicatie krijgt. Vaak gaan de klachten snel over met medicijnen. Soms herstelt het konijn niet meer volledig, dan houdt het bijvoorbeeld een scheef kopje. EC is overdraagbaar via de urine, via de moeder en soms door inademen, dus krijgt het maatje doorgaans ook medicatie zodra sprake is van een EC-aanval.

Weet je al dat je konijn EC heeft? Dan kun je uitbraken proberen te voorkomen door preventief een korte kuur te geven, bijvoorbeeld voorafgaand aan de jaarlijkse inenting.

Gebitsproblemen

Gebitsproblemen

Hooi hooi! Een konijn moet onbeperkt hooi kunnen eten. Niet alleen voor een goede darmwerking, maar ook om het gebit te onderhouden. De tanden en kiezen van een konijn groeien continu. Bij het eten van hooi slijten ze netjes af. Tenzij sprake is van een aangeboren afwijkende stand van tanden of kiezen. Dan zal regelmatig af slijpen door de dierenarts noodzakelijk zijn. Indicaties voor gebitsproblemen zijn kwijlen, minder hooi eten, slecht eten, moeizaam kauwen, afvallen of prut bij de oogjes. Maak snel een afspraak met de dierenarts!

Veel konijnen zijn te dik!

Veel konijnen zijn te dik!

Kun je de ribben van je konijn niet makkelijk voelen? Dan is je konijn te dik. Dat kan komen door verkeerde voeding, zoals standaard gemengd konijnenvoer en te veel snoep. Of te veel gezonde voeding: vaak is een derde of de helft van de hoeveelheid die op de verpakking staat genoeg! Of te weinig beweging: geef je konijnen de ruimte en zorg dat ze meer gaan bewegen.

Lees meer over verantwoord afvallen bij de Bunny Bunch

Maden (oftewel Myiasis)

Maden (oftewel Myiasis)

Vooral konijnen met een vies kontje zijn bij warm kwetsbaar voor maden. Blauw-groene vliegen leggen eitjes in de vieze vacht, pootjes of wondjes. De maden die daaruit komen, eten zich een weg door de huis naar de binnenkant van je konijn. Dat gaat heel snel: binnen een dag zie je al schade. Zie je dus deze vliegen bij je konijn of bij het hok, controleer dan of je konijn kale plekken of gaatjes in de huid heeft en of je maden ziet. Lusteloos gedrag kan ook een indicatie zijn. Ga direct naar de dierenarts! Veel konijn sterven aan maden, omdat het te laat ontdekt wordt. Het is dan ook belangrijk om maden te voorkomen: zorg dat hok en konijn niet stinken en dat het kontje van je altijd konijn schoon is. Heeft je konijn vaak (plak)poep aan het kontje, maak dan dagelijks het kontje schoon en overleg dan met de dierenarts hoe je dit kunt voorkomen.

Blaaszand

Blaaszand

Door verkeerde voeding kan het konijn blaaszand krijgen. De urine van het konijn is dan stroperig. Je ziet het terug in de plasbak in de vorm van een witte aanslag. Dit is een overschot aan calcium dat in de blaas terecht is gekomen en uitgeplast moet worden. Bij aanhoudend blaaszand kan urinebrand ontstaan: het konijn krijgt stinkende klitterige plukken vacht bij het kontje en aan de binnenkant van de achterpoten. Blaaszand kan de blaas irriteren waardoor allerlei blaasproblemen kunnen ontstaan. In ernstige gevallen moet de dierenarts de blaas schoon spoelen. Door het geven van speciale brokjes, timothee hooi en calciumarme groente kan blaaszand over gaan. Voor een konijn dat gevoelig is voor blaaszand, is het extra belangrijk dat hij altijd genoeg vers water kan drinken.

Snot of een vieze neus

Snot of een vieze neus

Snot wordt veroorzaakt door Pasteurellabacteriën. Het konijn heeft een vieze snotneus, vieze voorpootjes en niest. Vaak krijgt hij ook ontstoken ogen en valt af. Het is heel besmettelijk. Antibiotica kan effectief zijn, maar soms is snot chronisch. Snot is doorgaans het gevolg van slechte leefomstandigheden. Bij de meeste tamme konijnen al een vieze neus dan ook een andere oorzaak hebben, zoals ontstekingen in het gebit, allergie voor stof of een andere bacterie.

Megacolon

Megacolon

Heeft je konijn ovale keutels, poepvegen, iets dat lijkt op diarree, symptomen van pijn of een uitpuilende buik? Dan heeft hij misschien megacolon. Dit is een pijnlijke erfelijke darmziekte, die ontdekt kan worden met een röntgenfoto. Omdat voedsel zich ophoopt in de darmen, ontstaat ook vaak gas in de buik. Dat is heel pijnlijk. Het konijn kan een goed leven hebben als ze dagelijks medicijnen krijgen. Liefst gecombineerd met beperking van de brokjes en van suikers (als in wortel en fruit) ten gunste van vezelrijk voedsel (hooi en groente). Zo wordt de darmwerking weer normaal en de keutels weer rond. Zij sommige konijnen is deze aandoening erfelijk (zogenaamde Charlie-konijnen). Deze konijnen worden doorgaans niet ouder dan zes jaar.

Baarmoederkanker

Baarmoederkanker

Een konijnenvrouwtje dat niet is gesteriliseerd krijgt vaak baarmoederkanker. De belangrijkste symptomen zijn bloed bij de urine en soms pijn. Ook hier is voorkomen beter (en goedkoper) dan genezen. Het advies is daarom om een vrouwtje te steriliseren. Doe dat liefst al op jonge leeftijd (tussen de 6 maanden en een jaar): de operatie is dan minder ingrijpend en het konijn herstelt sneller. Adopteer je een konijn van DOA, dan is ze al gesteriliseerd. Tenzij ze jonger is dan 6 maanden, in dat geval krijg je een afspraak voor sterilisatie mee.