Ik zoek een konijn

Je bent op zoek naar een nieuw konijnenmaatje, hartstikke leuk! Onze bunnies staan te popelen om je te ontmoeten. Het kan zijn dat niet al onze konijnen op de pagina staan of het konijn dat je zo ontzettend leuk lijkt, momenteel wordt gematcht aan zijn of haar nieuwe partner dus maak snel een afspraak en bekijk wie hier allemaal rondhuppelen!

5 Voordelen van een DOA-konijn

Wat fijn dat je overweegt om een dakloos konijn een tweede kans te geven! Wist je dat het adopteren van een konijn bij DOA ook voor jou als baasje-in-spé een aantal aantrekkelijke voordelen heeft?

1 Je krijgt professionele en persoonlijke begeleiding zodat je een konijn vindt dat goed bij jou past.

2 Wij kunnen het koppelen van konijnen voor je doen, zodat je daar zelf geen omkijken naar hebt.

3 Al onze konijnen zijn nagekeken door de dierenarts.

4 Alle konijnen zijn gevaccineerd, gechipt en gesteriliseerd of gecastreerd.

5 Je kunt ook na de adoptie bij ons terecht voor zorg en begeleiding op maat.*

*Bij Buitenbeentjes kun je vaak zelfs levenslang op onze ondersteuning rekenen.

Hoe werkt adopteren?

Voor het daadwerkelijk adopteren van een konijn, doorlopen we altijd eerst samen een aantal stappen door om te kijken of jij en het konijn van je keuze een goede match vormen.

1: Maak een afspraak

Wil je graag kennismaken met onze konijnen? Dat kan! Maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. 

 Maak een afspraak

 

Omdat we graag zorgvuldig te werk willen gaan - je bent immers op zoek naar een huisgenoot voor lange tijd - gebeurt zo'n kennismakingsgesprek alleen op afspraak. Op die manier is er altijd voldoende tijd om jouw wensen goed in kaart te brengen.

Als je al een konijn hebt waarvoor je een maatje zoekt, neem dan je konijn mee. Je konijn moet wel goed gevaccineerd zijn en rammen gecastreerd. Lees hier meer over op de pagina speeddaten en koppelen.

 Naar speeddaten en koppelen

 

2: Wat zoek je?

Tijdens het kennismakingsgesprek brengen we in kaart wat voor konijn je zoekt. Wil je een binnen- of buitenkonijn? Een ondernemende avonturier of een wat rustiger type? Een fluffy Angorakonijntje of een gezellige hangoor? Zoek je een maatje voor het konijn dat je al hebt of is dit je eerste konijn?

Mocht je thuis nog geen konijnen thuis hebben dan is het de bedoeling dat er uiteindelijk twee konijnen met jou mee naar huis gaan. Omdat konijnen groepsdieren zijn, plaatsen wij een konijn namelijk nooit in zijn eentje.

 Tips voor het kiezen van een konijn
3: Ontmoet je nieuwe maatje

Op basis van jouw informatie stellen we de konijnen aan je voor, die bij jou zouden kunnen passen. Als je thuis al een konijn hebt, is het natuurlijk ook belangrijk om te weten waar zijn of haar voorkeuren liggen. 

Het kan echter gebeuren dat er op dat moment geen konijnen zijn die bij jouw situatie passen of dat er geen konijnen zijn  die je leuk vindt. Ook kan het voorkomen dat dat leuke konijn dat je had gezien op de site net door iemand anders is geadopteerd of dat jouw konijn en het asielkonijn elkaar niet leuk vinden. Dat is natuurlijk spijtig, maar helaas niet te voorkomen. Je bent natuurlijk van harte welkom om nog een keer terug te komen! 

4: Koppelen

Twee konijnen die elkaar niet kennen kun je niet zomaar bij elkaar zetten, dat leidt tot ruzie en gekift. Konijnen willen hun partner eerst rustig leren kennen voordat ze gaan samenwonen: dit proces heet koppelen. Bij DOA hebben we daar veel ervaring mee en we doen het graag voor je. Lees meer op de pagina speeddaten en koppelen. Als je twee konijnen hebt uitgezocht die al gekoppeld zijn, dan kun je dit punt natuurlijk overslaan.  

5: Adopteren!

Als het koppelen goed gelukt is en de konijnen helemaal verliefd op elkaar zijn, volgt de adoptie. En om ervoor te zorgen dat de konijnen ook echt een lang en gelukkig huwelijk tegemoet gaan, hebben we nog een paar goede tips voor je!

 Tips voor gelukkige konijnen
6: Nazorg

Onze zorg stopt niet bij de adoptie. Je kunt nog tot drie maanden na de adoptie gratis bij onze dierenarts of gedragsadviseur terecht met vragen of problemen. 

Zo zorgen we samen voor gelukkige huisdieren en blije baasjes!

Adoptietarieven

Voor Buitenbeentjes kunnen afwijkende tarieven gelden.

 Lees ook nog even de plaatsingvoorwaarden
Konijn € 75,00
Een koppel konijnen € 120,00
Konijn na geslaagde koppeling met eigen konijn € 60,00
Cavia € 35,00
Cavia (per cavia) bij meer dan 1 cavia € 25,00
Hamster € 12,50
Muis € 5,00
Maartje (DOA) & Pip

En ze leefden nog lang en gelukkig

Ieder jaar worden tientallen konijnen geadopteerd door liefhebbende baasjes. We horen graag hoe het jullie is vergaan! En vervolgens delen we je succesverhaal natuurlijk graag met andere baasjes-in-spé!

Naar de succesverhalen

Veelgestelde vragen

Een konijn dat alleen woont kan toch ook gelukkig zijn, ze hoeven toch niet altijd samen?

Konijnen zijn echte groepsdieren en hebben behoefte aan een soortgenoot. Natuurlijk genieten veel konijnen ook van menselijke aandacht. Een konijn dat veel aandacht krijgt, veel vrij rond kan lopen en lekker kan spelen, heeft het zeker niet slecht. Maar als puntje bij paaltje komt, is zo'n konijn toch nog heel wat uren alleen en zal het zich vervelen. Een soortgenoot voegt dan toe wat jij hem nooit kunt geven. Konijnen wassen elkaar, liggen tegen elkaar aan en spelen en rennen samen. Een soortgenoot is dan ook vaak het verschil tussen een 'niet ontevreden' konijn en een gelukkig konijn.

Ik heb geen ander konijn, maar wel een kat/cavia/hond. Is dat ook goed?

Omdat een konijn een prooidier is en een kat of hond een roofdier, vormen ze samen over het algemeen geen optimale combinatie. Een kat of hond kan een soortgenoot niet vervangen. Een konijn en een cavia kunnen onderling niet communiceren, ze hebben een verschillend dag/nachtritme en ook verschillende voedingsbehoeftes. Daar komt nog eens bij dat een konijn veel sterker is dan een cavia; als er een gevecht uitbreekt, zal de cavia het moeten ontgelden.

Kan een binnen-konijn ook buiten of andersom?

Van ongeveer mei tot en met augustus kunnen konijnen van binnen naar buiten en andersom. Als je konijnen ook in de winter buiten wilt houden, moeten ze vanaf september buiten blijven zodat ze een wintervacht kunnen ontwikkelen. Konijnen voor een uurtje even naar binnen of naar buiten brengen kan, mits het temperatuurverschil niet meer is dan 10 graden.

Ik wil mijn konijn laten koppelen, wat is de procedure?

Kijk hiervoor op de pagina speeddaten en koppelen.

Kan ik mijn ongecastreerde ram bij jullie laten castreren zodat-ie gekoppeld kan worden?

Ja, dat kan. Je leest hier meer over op de pagina speeddaten en koppelen.

Kan ik mijn ongevaccineerde konijn bij jullie laten enten zodat-ie gekoppeld kan worden?

Ja dat kan, je kunt daarvoor met je konijn langskomen op het inloopspreekuur van de dierenarts: maandag tot en met zaterdag van 10.00-10.30 uur. Er moet wel een week zitten tussen de vaccinatie van jouw konijn en het speeddaten en koppelen met asielkonijnen.

Waarom moet ik voor een konijn betalen?

Mede dankzij de vergoeding die jij bij een adoptie betaalt, kunnen wij de kosten die wij maken om dieren op te vangen, te behandelen, te socialiseren en te trainen, gedeeltelijk terugverdienen. Als wij alle dieren gratis zouden weggeven, waren we binnen de kortste keren failliet. Het is juist dankzij jouw bijdrage dat we ook in de toekomst dakloze dieren kunnen blijven opvangen.

Overigens zijn sommige Buitenbeentjes wel zonder adoptievergoeding te adopteren. Het gaat dan om dieren met een ernstige chronische aandoening of met een korte levensverwachting. Omdat je dan juist een dier dat veel zorg nodig heeft nog een kans geeft, dragen wij bij aan de kosten.

Kan ik ook zonder afspraak langskomen?

Helaas is dat niet mogelijk omdat wij niet over voldoende mensen beschikken om dit goed te begeleiden. Wel ben je iedere 1e en 3e zaterdag van de maand van harte welkom om deel te nemen aan onze rondleiding. Tijdens een rondleiding kom je zeker ook in de kennels. Het is tijdens een rondleiding echter niet mogelijk om een dier uit te zoeken. Omdat we een goede match heel erg belangrijk vinden, gaat het kennismaken en uitzoeken alleen op afspraak.

Ik wil een kijkje komen nemen
Kan ik via de site een konijn kopen of reserveren?

Het is niet mogelijk om een dier van tevoren te reserveren. We gunnen jullie allebei een lang en gelukkig leven samen. Daarom reserveren we alleen als je kennis hebt gemaakt met een dier en jullie een goede match zijn! Zie je een leuk dier, dan adviseren we je dus om snel een afspraak te maken! Want soms gaat het hard. Daarom kunnen we helaas ook niet garanderen dat het dier van je keuze er nog is op het moment dat je langskomt. De website is wel een goede houvast. Zo lang hij of zij daar nog op staat, zoekt hij ook nog een baasje!

Op een andere manier helpen

Adopteren is één manier om een dakloos konijn te helpen. Wist je dat er ook nog andere manieren zijn?