Ik zoek een konijn

Je bent op zoek naar een nieuw konijnenmaatje of een konijnenstelletje, hartstikke leuk! Verdiep je je wel eerst even in wat konijnen van baasjes nodig hebben? Wist je bijvoorbeeld dat konijnen niet opgepakt willen worden en dat wortel eigenlijk helemaal niet goed voor ze is? Heb je inmiddels je kennis over konijnen opgevijzeld, dan staan onze bunnies te popelen om je te ontmoeten. We hebben vaak meer konijnen in het asiel dan op deze pagina staan. En soms is het konijn dat je leuk lijkt net gestart met daten met een ander konijn. Maar er zitten hier dan vast nog wel andere leukerds voor je. Dus bekijk wie hier allemaal rondhuppelen en maak snel een afspraak!

Hoe kies ik een konijn?

5 Voordelen van een DOA-konijn

Wat fijn dat je overweegt om een dakloos konijn een tweede kans te geven! Wist je dat het adopteren van een konijn bij DOA ook voor jou als baasje-in-spé een aantal aantrekkelijke voordelen heeft?

1 Je krijgt professionele en persoonlijke begeleiding zodat je toekomstige maatje(s) goed bij je passen. 

2 Wij kunnen het koppelen van konijnen voor je doen, zodat je daar zelf geen omkijken naar hebt.

3 Al onze konijnen zijn nagekeken door de dierenarts.

4 Alle konijnen zijn gevaccineerd, gechipt en gesteriliseerd of gecastreerd.

5 Je kunt ook na de adoptie bij ons terecht voor zorg en begeleiding op maat. Bij Buitenbeentjes kun je vaak zelfs levenslang op onze ondersteuning rekenen.

Hoe werkt adopteren?

Voor het daadwerkelijk adopteren van konijnen, doorlopen we altijd eerst samen een aantal stappen door om te kijken of jullie een goede match vormen.

1: Wat zoek je?

Wil je kennismaken met onze konijnen? Dat kan! Omdat we graag zorgvuldig te werk gaan - je bent immers op zoek naar een huisgenoot voor lange tijd - willen we vooraf weten wat je zoekt en wat je te bieden hebt. Handig dus om daar eerst over na te denken.  

Wat je moet weten voor het adopteren van konijnen →

Wil je binnen- of buitenkonijnen? Ondernemende avonturiers of wat rustiger types? Fluffy Angorakonijntjes of gezellige hangoren? Zoek je een maatje voor het konijn dat je al hebt of zijn dit je eerste konijnen? Mocht je nog geen konijnen hebben dan, is het de bedoeling dat er twee konijnen met jou mee naar huis gaan. Omdat konijnen groepsdieren zijn, plaatsen wij een konijn namelijk nooit in zijn eentje.

Tips voor het kiezen van konijnen

Als je al een konijn hebt waarvoor je een maatje zoekt, zorg dan dat je konijn goed gevaccineerd is (minstens een week voor aankomst bij DOA). Heb je een ram, dan moet hij gecastreerd zijn. We koppelen geen ongecastreerde rammen, want die blijven het vrouwtje lastig vallen. We zien ook graag dat het vrouwtje is gesteriliseerd. Niet alleen omdat 70% van de ongesteriliseerde vrouwtjes vroegtijdig overlijdt aan baarmoederkanker, maar ook omdat dit de relatie tussen de konijnen stabieler maakt. Anders heb je meer kans op ruzie door haar hormoonschommelingen. Koppeingen met ongesteriliseerde voedsters duren soms langer (reken op drie weken). Laat je je konijn eerst opereren, dan is hij of zij na een week voldoende hersteld om op koppelvakantie gaan. 

Meer lezen over koppelen bij DOA 

2: Beantwoord onze vragen

Wil je een stel adopteren, download dan het intakeformulier adoptie konijnenstel. Zoek je een maatje voor je konijn, dan download je het koppelformulier. Stuur je ingevulde formulier aan katten@doamsterdam, dan nemen wij contact met je op voor het maken van een afspraak. Als je al een konijn hebt waarvoor je een maatje zoekt, dan maken we na ontvangst van het formulier een afspraak voor een koppelvakantie. Je neemt dan dus jouw konijn mee. 

3: Ontmoet je nieuwe maatje

Tijd om je nieuwe maatje(s) te ontmoeten! Op basis van jouw informatie stellen we de konijnen aan je voor die bij jou zouden kunnen passen. Als je thuis al een konijn hebt, dan kun je kiezen welk konijn we als eerste mee gaan daten. 

Kom je met kinderen, bereid ze dan voor op het bezoek aan DOA.

Hier vind je tips voor kinderen →

Het kan gebeuren dat er op dat moment geen konijnen zijn die bij jouw situatie passen of dat er geen konijnen zijn die je leuk vindt. Ook kan het voorkomen dat het leuke konijn(enstelletje) dat je had gezien op de site net door iemand anders is geadopteerd of dat jouw konijn en de asielkonijnen elkaar niet leuk vinden. Dat is natuurlijk spijtig, maar helaas niet te voorkomen. Je bent natuurlijk van harte welkom om nog een keer terug te komen!  

4: Koppelen

Twee konijnen die elkaar niet kennen kun je niet zomaar bij elkaar zetten, dat leidt tot ruzie. Konijnen willen hun partner eerst rustig leren kennen voordat ze gaan samenwonen: dit proces heet koppelen. Bij DOA hebben we daar veel ervaring mee en we doen het graag voor je. Als je twee konijnen hebt uitgezocht die al gekoppeld zijn, dan kun je dit punt natuurlijk overslaan.  

Meer informatie over koppelen →

5: Adopteren!

Als je thuis alles in orde hebt voor je nieuwe huisgenoten, is het tijd voor adoptie. Bij adoptie van een stelletje, betekent dit bijvoorbeeld dat je een lekker ruim konijnenverblijf hebt ingericht van meerdere vierkante meters zodat ze altijd kunnen rennen en springen, met voldoende schuilplekjes en altijd vers hooi en water. Adopteer je een nieuw maatje voor je konijn, dan gaan ze natuurlijk pas naar huis als het koppelen goed gelukt is en de konijnen genoeg aan elkaar gewend of zelfs helemaal verliefd op elkaar zijn. En om ervoor te zorgen dat de konijnen ook echt een lang en gelukkig huwelijk tegemoet gaan, hebben we nog een paar goede tips voor je, mocht je die nog niet gelezen hebben!

Tips voor gelukkige konijnen →

6: Nazorg

Onze zorg stopt niet bij de adoptie. Je kunt nog tot drie maanden na de adoptie gratis bij onze dierenarts of konijnendeskundigen terecht met vragen of problemen. Is er is iets loos, trek dan direct aan de bel! Wist je bijvoorbeeld dat een konijn dat 24 uur niets eet dood kan gaan? 

Zo zorgen we samen voor gelukkige gezonde huisdieren en blije baasjes!

Lees meer over de gezondheid van konijnen →

Levenslange ondersteuning voor Buitenbeentjes 

Buitenbeentjes zijn konijnen, honden en katten met een rugzakje waardoor ze extra zorg en aandacht nodig hebben. Hierdoor moeten deze dieren vaak lang wachten op een baasje, terwijl juist zij behoefte zouden hebben aan een fijn thuis. Heb jij een groot dierenhart en tijd en energie voor een van onze Buitenbeentjes? Dan kun je van ons veel extra ondersteuning verwachten, vaak levenslang.Adoptietarieven

Voor Buitenbeentjes kunnen afwijkende tarieven gelden. Op de pagina over koppelen vind je informatie over een koppelvakantie en bijbehorende tarieven.

 Lees ook nog even de plaatsingvoorwaarden


We willen natuurlijk het beste voor onze asielkonijnen. Daarom stellen we eisen aan de ruimte die de konijnen op hun nieuwe plekje krijgen. Bijvoorbeeld een ren van minimaal 5 vierkante meter. Heb je iets minder ruimte, laat ze dan liefst dagelijks een paar uur los lopen. Sommige baasje geven hun konijnen een eigen grote kamer binnen of laten ze los lopen door het huis. Of natuurlijk lekker vrij buiten in de tuin, met een goed schuilplekje. Op internet en Instagram kun je veel leuke voorbeelden vinden.

Een koppel konijnen € 120,00
Konijn na koppelvakantie € 60,00
Cavia € 35,00
Cavia (per cavia) bij meer dan 1 cavia € 25,00
Hamster € 12,50
Muis € 5,00

Wist je dat....

de meeste mensen die konijnen kort na adoptie terugbrengen, dit doen omdat ze vooraf toch niet goed hebben nagedacht over de impact van een huisdier op hun eigen leven, hun huis of hun tuin?

Maartje (DOA) & Pip

En ze leefden nog lang en gelukkig

Ieder jaar worden tientallen konijnen geadopteerd door liefhebbende baasjes. We horen graag hoe het jullie is vergaan! En vervolgens delen we je succesverhaal natuurlijk graag met andere baasjes-in-spé!

Succesverhalen geadopteerde konijnen

Veelgestelde vragen

Een konijn dat alleen woont kan toch ook gelukkig zijn, ze hoeven toch niet altijd samen?

Konijnen zijn echte groepsdieren en hebben behoefte aan een soortgenoot. Natuurlijk genieten veel konijnen ook van menselijke aandacht. Een konijn dat veel aandacht krijgt, veel vrij rond kan lopen en lekker kan spelen, heeft het zeker niet slecht. Maar als puntje bij paaltje komt, is zo'n konijn toch nog heel wat uren alleen en zal het zich vervelen. Vaak worden konijnen depressief en daardoor zelfs ziek. Een soortgenoot voegt toe wat jij hem nooit kunt geven. Konijnen wassen elkaar, liggen tegen elkaar aan en spelen en rennen samen. Zelfs als je konijn niet ontevreden lijkt, dan zal een soortgenoot het verschil maken tussen een redelijk okee of een gelukkig konijnenleven. 

Ik heb geen ander konijn, maar wel een kat/cavia/hond. Is dat ook goed?

Omdat een konijn een prooidier is en een kat of hond een roofdier, vormen ze samen over het algemeen geen optimale combinatie. Zelfs als het goed gaat, dan kan een kat of hond een soortgenoot natuurlijk niet vervangen. Ook een konijn en cavia samen houden werkt niet. Een kat of hond kan een soortgenoot niet vervangen. Een konijn en een cavia kunnen onderling niet communiceren, ze hebben een verschillend dag/nachtritme en ook verschillende voedingsbehoeftes. Daar komt nog eens bij dat een konijn veel sterker is dan een cavia; als er een gevecht uitbreekt, zal de cavia het moeten ontgelden.

Kan een binnen-konijn ook buiten of andersom?

Van ongeveer mei tot en met augustus kunnen konijnen van binnen naar buiten en andersom. Als je konijnen ook in de winter buiten wilt houden, moeten ze vanaf september buiten blijven zodat ze een wintervacht kunnen ontwikkelen. Konijnen voor een uurtje even naar binnen of naar buiten brengen kan, mits het temperatuurverschil niet meer is dan 10 graden.

Ik wil mijn konijn laten koppelen, wat is de procedure?

Kijk hiervoor op de pagina speeddaten en koppelen.

Kan ik mijn ongecastreerde ram bij jullie laten castreren zodat-ie gekoppeld kan worden?

Ja, dat kan. Je leest hier meer over op de pagina speeddaten en koppelen.

Kan ik mijn ongevaccineerde konijn bij jullie laten enten zodat-ie gekoppeld kan worden?

Ja dat kan, je kunt daarvoor een afspraak maken bij onze dierenarts via het algemene telefoonnummer. Er moet wel een week zitten tussen de vaccinatie van jouw konijn en het speeddaten en koppelen met asielkonijnen.

Waarom moet ik voor een konijn betalen?

Mede dankzij de vergoeding die jij bij een adoptie betaalt, kunnen wij de kosten die wij maken om dieren op te vangen, te behandelen, te socialiseren en te trainen, gedeeltelijk terugverdienen. Als wij alle dieren gratis zouden weggeven, waren we binnen de kortste keren failliet. Het is juist dankzij jouw bijdrage dat we ook in de toekomst dakloze dieren kunnen blijven opvangen.

Overigens zijn sommige Buitenbeentjes wel zonder adoptievergoeding te adopteren. Het gaat dan om dieren met een ernstige chronische aandoening of met een korte levensverwachting. Omdat je dan juist een dier dat veel zorg nodig heeft nog een kans geeft, dragen wij bij aan de kosten.

Kan ik ook zonder afspraak langskomen?

Helaas is dat niet mogelijk omdat wij niet over voldoende mensen beschikken om dit goed te begeleiden. Wel ben je iedere 1e en 3e zaterdag van de maand van harte welkom om deel te nemen aan onze rondleiding. Tijdens een rondleiding kom je zeker ook in de kennels. Het is tijdens een rondleiding echter niet mogelijk om een dier uit te zoeken. Omdat we een goede match heel erg belangrijk vinden, gaat het kennismaken en uitzoeken alleen op afspraak.

Ik wil een kijkje komen nemen
Kan ik via de site een konijn kopen of reserveren?

Het is niet mogelijk om een dier van tevoren te reserveren. We gunnen jullie allebei een lang en gelukkig leven samen. Daarom reserveren we alleen als je kennis hebt gemaakt met een dier en jullie een goede match zijn! Zie je een leuk dier, dan adviseren we je dus om snel een afspraak te maken! Want soms gaat het hard. Daarom kunnen we helaas ook niet garanderen dat het dier van je keuze er nog is op het moment dat je langskomt. 

Op een andere manier helpen

Adopteren is één manier om een dakloos konijn te helpen. Wist je dat er ook nog andere manieren zijn?