Hoe kies ik een kat?

Als je besluit om een kat in huis te nemen, is het soms moeilijk om een keuze te maken. Hoe bepaal je welke kat bij je past? Beantwoord eerst deze vijf vragen en lees dan verder!

Eerst 5 vragen: 

  1. Wat heb ik een kat te bieden?
  2. Hoe vaak ben ik van huis en wat betekent dat voor mijn kat?
  3. Heb ik een balkon of tuin waar de kat veilig naar buiten kan?
  4. Wil ik een schootkat of een 'vrijbuiter'?
  5. Wil ik een kitten, een volwassen kat, een poes of een kater?

 

 

Wat kun je de kat(ten) bieden? 

Als je overweegt om een kat in huis te nemen, kun je natuurlijk kijken of een kat bij jou en je huishouden past, maar het is net zo belangrijk om goed over na te denken wat jíj de kat te bieden hebt? Katten zijn weliswaar onafhankelijk, maar het zijn ook sociale dieren die behoefte hebben aan andere katten of mensen om zich heen. Ze hebben altijd zorg en aandacht nodig, en helemaal als het katten zijn die niet buiten komen. Alleen met knuffelen ben je er niet. Een kat moet ook haar natuurlijke gedrag kunnen vertonen; ze moet kunnen jagen en ontdekken. En dus heeft ze een krabpaal, verstopplekjes, spelletjes, ruimte en een grote kattenbak nodig. Als ze ziek is, moet goede medische zorg binnen bereik zijn. Houd er rekening mee dat een gezonde wel 15 jaar worden of nog veel ouder – ben je in staat om zo'n lange-termijn-relatie aan te gaan? Het is zeker wijs om eerst zorgvuldig naar je leefomgeving, je levensstijl en je toekomstdromen te kijken voor je overgaat tot aanschaf van een kattenmaatje.

Tijdsbesteding

Als je vaak weg bent, kan je kat zich gaan vervelen. Zeker als het om een binnenkat gaat. Overweeg of het mogelijk is om twee katten in huis te nemen? Dan kunnen ze elkaar bezig houden. Zorg er hoe dan ook voor dat je tijd vrij maakt om met je pluizebol te spelen en je huis 'katvriendelijk' te maken. Valt er iets te zien, is er iets te doen, iets nieuws te ontdekken? Veel Amsterdamse katten zitten depressief thuis door een gebrek aan uitdaging! Bedenk ook van tevoren hoe je het aan wilt pakken als je er een keertje niet kunt zijn voor je kat. Wat doe je als je uit huis bent, naar het ziekenhuis moet of een weekendje weg gaat?

Geen tuin of balkon

Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat je geen kattenbaasje kunt zijn. Maar zoals eerder gezegd zal je dan wel voor wat vertier moeten zorgen. Heb je wel een tuin of balkon? Zorg dan dat die veilig is voor je poezenbeest. Zijn er geen gevaarlijke planten en kan ze nergens naar beneden vallen? Heb je een goed werkend kattenluikje waar jouw pluizenbol wel binnen komt maar de buurtkat niet?

Karakter

De keuze voor een bepaald karakter is iets heel persoonlijks. Maar bedenk wel dat die kleine aandachttrekker over een paar jaar vermoedelijk nog steeds vermaakt wil worden. Je keuze is er eentje voor de lange termijn! Veel mensen hebben zo hun twijfels over een asielkat. Haal je dan niet andermans ellende in huis? Zeker niet. Lang niet alle asielkatten zijn immers kneusjes! Veel dieren belanden bij ons omdat hun baasjes overlijden, verhuizen, scheiden of op vakantie gaan. Er zitten hier zat lieve, aanhankelijke of juist pittige en zelfstandige katten die helemaal niets mankeren, maar diep ongelukkig zijn omdat ze niets liever willen dan een fijn plekje bij jou thuis! En mocht het wel een kneusje zijn - gun je niet juist zo'n kat een tweede kans?

Kies je een poes of een kater?

Eigenlijk maakt dat helemaal niet zo veel uit. Als katten gesteriliseerd (of eigenlijk: gecastreerd) zijn, dan is er weinig verschil tussen katers en poezen in hun gedrag. Vaak is het toch meer het karakter dat verschil maakt dan het geslacht. Toch zijn er een aantal dingen handig om te weten: katers hebben meer ruimte nodig dan poezen; buiten is hun territorium vaak drie keer zo groot als dat van een poes. Ze zijn normaal gesproken ook wat groter dan poezen. Gemiddeld weegt een kater 5 tot 7,5kg. Poezen zijn gemiddeld een kilogram lichter. Maar let op, het meest gezonde gewicht is uiteraard ook afhankelijk van andere factoren, zoals het ras.

Soms is het ook niet zo zeer een kwestie van mannetje/vrouwtje maar van leeftijd: oudere katten hebben het over het algemeen niet zo op dat jonge grut. Hun energieniveau ligt simpelweg te ver uit elkaar. En mocht je al een volwassen kat in huis hebben en het is een poes – dan is een poes zeker aan te bevelen. Bij twee kittens uit hetzelfde nest, is de keuze aan jou.

Wil je graag een kitten adopteren?

Er zijn maar weinig mensen die zo'n klein pluizenbolletje kunnen weerstaan. Maar let op: kittens groeien als kool en ondertussen blaken ze ook nog van energie. Zo'n ukkepuk kan je hele huis compleet overhoop halen. Dus als je erg gehecht bent aan je designmeubels of je Manolo Blahniks, dan is een iets oudere kat misschien een beter idee? Het is ook altijd maar afwachten wat voor karakter zo'n kitten zal krijgen – ook wat dat betreft is een volwassen exemplaar een veiligere keuze. Heb je al een kat en wil je er eentje bij, denk je misschien automatisch aan een kitten. Maar in tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt, is dat niet altijd de beste optie. Kittens passen zich weliswaar makkelijker aan een nieuwe situatie aan, maar je oudere kat zit vermoedelijk niet te wachten op een druktemaker in huis. En je wilt niet het risico lopen dat je oudere kat zich van pure ellende nooit meer laat zien. Heb je al een oudere kat, neem dan ofwel twee kittens ofwel een volwassen kat die qua karakter bij je eigen kat past. Zorg in alle gevallen voor een zorgvuldige introductie!

Neem contact op