Gelukkige katten

Waar wordt jouw kat nou echt blij van? Het is best simpel: je kat is het gelukkigst als ze gewoon kat mag zijn! Maar wat betekent dat dan precies? Hier zeven tips waar je viervoeter geheid van gaat spinnen!

1. Atletisch

Katten zijn atleten: Klimmen, springen en rennen zit in hun DNA. Het is dus belangrijk dat je kat lekker kan 'rausen', zeker als er niet veel ruimte is om naar buiten te gaan. Ook krabben hoort bij hun natuurlijke gedrag – als je niet wilt dat ze je meubels slopen, is het dus zaak om een goede krabpaal neer te zetten!

 

2. View point 

Katten zitten graag op hoge plekken zoals een kast of een hoge krabpaal. Zo kunnen ze hun koninkrijk overzien terwijl ze tegelijkertijd kinderen, honden en andere zaken waar ze even geen zin in hebben ontlopen. Ook een vensterbank of  balkon met uitzicht naar buiten zijn  favoriet plekken om vogels te spotten of de buren in de gaten te houden. Heb je meerdere katten? Zorg dan voor voldoende plekken voor iedereen!

3. Jagen

Onze huiskatten zijn nog steeds roofdieren in hart en nieren. Ook jouw luiwammes is een echte jager, al heeft-ie misschien nog nooit een muis gezien. Katten die naar buiten kunnen, komen wel aan hun trekken wat jagen betreft. Maar ook binnenkatten worden blij van een 'jaagspelletje' met een hengeltje. En serveer voor nog meer uitdaging de brokjes een keer in een voerbal in plaats van een bakje.

4. Gezelschap

Katten kunnen goed alleen zijn, maar iedere kat heeft óók behoefte aan gezelschap. Wát voor gezelschap is afhankelijk van de kat. Sommige katten worden blij van een soortgenoot om mee te ravotten, andere willen vooral veel aandacht van hun baasje. Weer andere katten hoeven niet zo nodig de hele dag geknuffeld te worden, maar zijn al tevreden als ze naast je kunnen liggen.

5. Een fijne kattenbak (of twee)

Mensen houden van katten, maar meestal niet zo van de kattenbak. Jouw kat daarentegen wordt echt superblij van een fijne plee! En hoe meer katten, hoe meer bakken! De stelregel voor het aantal kattenbakken = aantal katten + 1. Zorg voor een bak die lekker groot is (1,5 keer de grootte van je kat), zodat ze zich goed om kunnen draaien. Doe er 5 cm grit in voor het nodige graafplezier. Zet de bak op een rustige, toegankelijke en droge/windvrije plek. En last but not least: maak de bak dagelijks schoon!

6. Privacy

Ook een sociale kat wil van tijd tot tijd graag alleen kunnen zijn. Geef je kat daarom voldoende mogelijkheden om zich terug te kunnen trekken. Als je meerdere katten hebt is het belangrijk dat ze niet tot elkaars gezelschap veroordeeld zijn. Katten willen graag afstand tot elkaar kunnen houden, zeker als het geen vriendjes van elkaar zijn.

7. Lekker in z'n vel

Een gezonde geest in een gezond lichaam zeggen ze weleens en dat is zeker ook voor katten zo. Voldoende bewegen en gezond eten dus. Zorg dat je kat niet te dik wordt; dat is een aanslag op zijn gewrichten en geeft meer kans op bijvoorbeeld suikerziekte. Katten zijn overigens meesters in het verbergen van pijn. Ze lijden in stilte en laten pas iets merken als de pijn echt niet meer te harden is. Daarom is het verstandig om je kat 1x per jaar door een dierenarts te laten nakijken op ‘ verborgen gebreken’, zeker als je maatje al wat ouder is.