Ik zoek een kat

Je bent op zoek naar een nieuw maatje, hartstikke leuk! Onze viervoeters staan te popelen om je te ontmoeten. Bekijk ze stuk voor stuk en maak meteen een afspraak voor een date! Door verloop kan het zijn dat niet alle katten op onze pagina staan. Wil je weten wat er nog meer in het asiel zit? Stuur dan een mailtje naar katten@doamsterdam.nl! Je bent welkom bij ons, DOA, het asiel van Amsterdam!

LET OP:

In het asiel zitten heel veel katten. Op de website laten we alleen de dieren zien die moeilijker plaatsbaar zijn.

 Maak een afspraak

5 Voordelen DOA-kat

Als je een DOA-dier adopteert geef je een dakloze kat weer een goed nieuw thuis. Dat is sowieso goed nieuws. Bovendien heeft het adopteren van een kat ook voor jou als eigenaar de nodige voordelen:

1 Professionele en persoonlijke begeleiding zodat je de kat vindt die echt bij jou past

2 Alle katten zijn nagekeken door de dierenarts

3 Voor elk wat wils: we hebben katten in allerlei kleuren, soorten en maten , van jong tot oud en met een veelheid aan persoonlijkheden.

4 Alle katten zijn gevaccineerd, gechipt, ontwormd en ontvlooid en gesteriliseerd/gecastreerd.

5 Je kunt ook na de adoptie bij ons terecht voor zorg en begeleiding op maat*

*bij Buitenbeentjes kun je daar vaak levenslang op rekenen

Hoe werkt adopteren?

Voor het daadwerkelijk adopteren van een kat, lopen we een aantal stappen door om te kijken of jij en de kat een goede match vormen.

1: Maak een afspraak

Wil je graag kennismaken met onze katten? Dat kan! Maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Omdat we graag zorgvuldig te werk willen gaan – je bent immers op zoek naar een huisgenoot die jarenlang bij je blijft – gebeurt zo'n kennismaking alleen op afspraak. Op die manier is er altijd voldoende tijd om jouw wensen goed in kaart te brengen. Maak een afspraak via het afsprakenformulier of mail direct naar katten@doamsterdam.nl

 Maak een afspraak
2: Wat zoek je?

Tijdens het kennismakingsgesprek brengen we in kaart wat voor kat je zoekt. Zoek je een actieveling of juist een couch potato? Wil je een jonge blom of een wijze senior? Wil je een knuffelpoes of is een zelfstandig type meer jouw ding?

Om een goede match te kunnen maken is het ook van belang te weten wat voor thuis je de kat biedt. Moet zij bijvoorbeeld samenleven met honden of kleine kinderen, wordt het een binnen- of een buitenkat? Wil je een kat als gezellige muizenvanger in je bedrijf of in een studentenhuis?

Is er een match tussen u en de kat(ten)? Dan kan in de meeste gevallen de kat meteen mee naar zijn nieuwe huis! 

3: Ontmoet je nieuwe maatje

Op basis van de informatie die je aan ons geeft, stellen we de katten aan je voor die bij je zouden kunnen passen. Wij voorzien je van zo veel mogelijk informatie en natuurlijk kun je ook al je vragen stellen. 

Het kan echter gebeuren dat er op dat moment geen katten zijn die bij jouw situatie passen of dat er geen katten zijn die je leuk vindt. Ook kan het voorkomen dat die leuke kat of dat leuke kitten dat je had gezien op de site net door iemand anders is geadopteerd. Dat is natuurlijk spijtig, maar helaas niet te voorkomen. Je bent natuurlijk van harte welkom om nog een keer terug te komen! 

4: Adopteren!

Als je de kat gevonden hebt waar je helemaal weg van bent, volgt de adoptie. Spannend! Vaak kan een kat meteen met je mee naar huis. Maar als je zelf nog wat bedenktijd nodig hebt, kan dat natuurlijk ook. Om ervoor te zorgen dat je kat zich snel thuis voelt bij je hebben we een paar goede tips voor je! 

 Tips voor een gelukkige kat
5: Nazorg

Onze zorg stopt niet bij de adoptie. Je kunt tot drie maanden na de adoptie nog gratis bij onze dierenarts of gedragstherapeut terecht met vragen of problemen. Afhankelijk van de kat kan deze periode ook langer zijn.

Zo zorgen we samen voor gelukkige huisdieren en blije baasjes!

Handige pagina's:

  1. Hoe kies ik een kat?
  2. Gelukkige katten tips

Levenslange ondersteuning voor Buitenbeentjes

Buitenbeentjes zijn dieren met een rugzakje die extra zorg en aandacht nodig hebben. Hierdoor moeten deze dieren vaak lang wachten op een baasje, terwijl juist zij een eigen plek hard nodig hebben. Daarom biedt DOA baasjes van Buitenbeentjes extra ondersteuning, vaak levenslang.Asiel tarieven

Voor Buitenbeentjes kunnen afwijkende tarieven gelden.

 Lees ook even de Plaatsingvoorwaarden
Kitten (<9 maanden) € 175,00
Kat vanaf 9 maanden tot 12 jaar € 135,00
Kat vanaf 12 jaar € 95,00
Floris met zijn nieuwe baasje

En ze leefden nog lang en gelukkig

Ieder jaar worden honderden katten geadopteerd door liefhebbende baasjes. We ontvangen veel enthousiaste berichten over hoe gelukkig mens en dier met elkaar zijn. Deze hartverwarmende succesverhalen delen we graag met je!Naar de succesverhalen

Veelgestelde vragen

Hoe kies ik een kat?

Om je bij deze keuze te helpen hebben we een speciale pagina met handige tips voor je gemaakt. 

Hoe kies ik een kat? - Tips
Hebben jullie kittens?

Het kittenseizoen loopt van circa mei tot en met september. We zetten alleen moeilijker plaatsbare dieren op de website, vandaar dat er geen kittens op staan.

 Informeer naar de mogelijkheden
Waarom worden kittens met zijn tweeën geplaatst?

Omdat wij mensen drukke levens hebben en katten vaak niet meer of slechts beperkt naar buiten mogen, zitten katten vaak langere tijd alleen thuis. Terwijl katten – en zeker kittens – behoefte hebben aan sociaal contact en aan spel en vermaak. Alleen thuiszitten in een stil huis waar niks gebeurt leidt tot verveling en een verminderd welzijn. Dat kan zelfs leiden tot gedragsproblemen. Met z'n tweetjes kunnen ze lekker spelen en vermaken ze elkaar.

Waarom kunnen niet alle katten op een appartement worden geplaatst?

Katten hebben behoefte aan beweging en aan afleiding in de vorm van spel/jacht. Bij de ene kat is die behoefte groter dan bij de andere. In een (klein) Amsterdams appartement kunnen katten met een hoog energieniveau hun natuurlijke gedrag niet uitleven. Ze raken verveeld. Dit leidt tot een verminderd welzijn en vaak zelfs tot gedragsproblemen als slopen, overmatig miauwen, agressie, zichzelf kaal likken of juist tot apathisch gedrag. Vooral jonge energieke katers zijn vaak niet gelukkig in een appartement. Als een eigenaar dan ook nog eens over niet al te veel tijd beschikt om de kat te vermaken, dan wordt dit probleem nog groter.

Waarom heeft een kat gezelschap nodig? Ze zijn toch solitair?

De kat is een solitaire jager, maar ook een dier dat behoefte heeft aan sociaal contact. De meeste mensen willen een kat die houdt van knuffelen en aandacht: oftewel een kat die behoefte heeft aan sociaal contact. Als je je kat uitsluitend binnen houdt, dan is je kat helemaal van jou afhankelijk wat sociaal contact en entertainment betreft. Een kat slaapt gemiddeld 18 uur per etmaal; dat betekent dat hij 6 uur per dag wat te doen wil hebben. Dit kan spelen, knuffelen, observeren, klimmen of nieuwe dingen onderzoeken zijn. Als je nauwelijks thuis bent, dan is dit niet makkelijk. Als je kat ook niet mee mag naar je slaapkamer, dan wordt het nog moeilijker, dan is je kat echt teveel alleen.

Ik zoek een maatje voor mijn kat – poes of kater?

Het geslacht maakt meestal niet zoveel uit; zoek vooral een kat die qua karakter en temperament goed bij jouw kat past. Zo vindt een rustige bejaarde kat een druk kitten meestal niet leuk, en komt een verlegen kat niet tot zijn recht bij een brutale huisgenoot. Het belangrijkste is dat beide katten over het algemeen goed met andere katten kunnen omgaan. Een kat die zijn hele leven alleen heeft gewoond, kan vaak niet meer met andere katten (leren) samenwonen.

Kan ik via de website een kat kopen of reserveren?

Het is niet mogelijk om een dier van tevoren te reserveren. We gunnen jullie allebei een lang en gelukkig leven samen. Daarom reserveren we alleen als je kennis hebt gemaakt met een dier en jullie een goede match zijn! Zie je een leuk dier, dan adviseren we je dus om snel een afspraak te maken! Want soms gaat het hard. Daarom kunnen we helaas ook niet garanderen dat het dier van je keuze er nog is op het moment dat je langskomt. De website is wel een goede houvast. Zo lang hij of zij daar nog op staat, zoekt hij ook nog een baasje!

Kan ik een kat een week op proef meenemen?

Helaas niet. Indien je niet zeker weet of het klikt met een hond of kat kun je meerdere keren langskomen om het dier beter te leren kennen. In sommige gevallen stellen wij bij Buitenbeentjes met ‘moeilijk gedrag’ wel een proefplaatsing voor. Een dergelijke proefplaatsing duurt minimaal een tot drie maanden en wordt door ons begeleid. 

Kan ik ook zonder afspraak langskomen?

Helaas is dat niet mogelijk omdat wij niet over voldoende mensen beschikken om dit goed te begeleiden. Wel ben je iedere 1e en 3e zaterdag van de maand van harte welkom om deel te nemen aan onze rondleiding. Tijdens een rondleiding kom je zeker ook in de kennels. Het is tijdens een rondleiding echter niet mogelijk om een dier uit te zoeken. Omdat we een goede match heel erg belangrijk vinden, gaat het kennismaken en uitzoeken alleen op afspraak.

Kijkje nemen bij de rondleiding
Waarom moet ik voor een kat betalen?

Mede dankzij de vergoeding die jij bij een adoptie betaalt, kunnen wij de kosten die wij maken om dieren op te vangen, te behandelen, te socialiseren en te trainen, gedeeltelijk terugverdienen. Als wij alle dieren gratis zouden weggeven, waren we binnen de kortste keren failliet. Het is juist dankzij jouw bijdrage dat we ook in de toekomst dakloze dieren kunnen blijven opvangen.  

Overigens zijn sommige Buitenbeentjes wel zonder adoptievergoeding te adopteren. Het gaat dan om dieren met een ernstige chronische aandoening of met een korte levensverwachting. Omdat je dan juist een dier dat veel zorg nodig heeft nog een kans geeft, dragen wij bij aan de kosten.

Op een andere manier helpen

Adopteren is één manier om een asielkat te helpen. Er zijn ook andere dingen die je kunt doen.