Hondenrassen

Er zijn heel veel redenen om een hond aan te schaffen: voor de gezelligheid, omdat je meer wilt bewegen, om je boerderij te bewaken, om mee op behendigheid te gaan of omdat het zo leuk is voor de kinderen. Als je zo'n doel voor ogen hebt, is het fijn als de hond die je kiest, voldoet aan je verwachtingen. Je kunt natuurlijk kiezen op grootte, op kleur, op kortharig, ruwharig of op een bepaald soort oren. Handiger is om te proberen ook iets te weten te komen over z'n karakter. Uiteraard ligt dat iets eenvoudiger bij een rashond dan bij een kruising. Als je voor een rashond kiest, kun je veel informatie vinden over achtergrond en typische karaktereigenschappen van de hond die je op het oog hebt. Een goede bron is daarom bijvoorbeeld het boek van Sacha Gaus en Nicky Gootjes: 'Karakterhonden, karakterbazen'; of bekijk het hier online.

Komaf, opvoeding, omgeving en socialisatie hebben allemaal invloed op het karakter van een hond. Omdat er zo'n 400 erkende rassen zijn, kan onze informatie hier niet volledig zijn. Je kunt hier wel wat algemene eigenschappen per rasgroep terugvinden.

 

Indeling op rasgroep

Al die 400 erkende rassen stammen oorspronkelijk af van de wolf. En dan hebben we het over zo'n 14.000 jaar geleden! Honden werden toen gehouden voor de jacht, voor bewaking, als schapenhonden en om mensen gezelschap te houden. Die vroegere gedragskenmerken zijn in de loop der jaren natuurlijk wel veranderd, toch blijft het handig om te weten waar een bepaald ras oorspronkelijk voor gefokt is. Klik op de rasgroep voor meer informatie.

De FCI (Fédération Cynologique Internationale) onderscheidt tien rasgroepen: