Hoe kies ik een hond?

Als je besluit om je gezin uit te breiden met een hond, is het soms moeilijk om een keuze te maken. Hoe bepaal je of een hond echt bij je past? Beantwoord eerst deze vijf vragen en lees dan verder!

Eerst 5 vragen:

 

  1. Hoe vaak ben ik uit huis en wat betekent dat voor een hond?
  2. Wil ik een rustige hond of juist een actieveling? Kies ik voor uiterlijk of innerlijk?
  3. Wil ik een pup, een volwassen hond of misschien wel een ouder besje?
  4. Wil ik een hond die alles al kan of is het oké als hij nog wat moet leren?
  5. Ben ik sterk genoeg voor een grote hond?

Aandacht & tijd

De allerbelangrijkste vraag is misschien wel deze: weet je zeker dat je voldoende tijd en aandacht hebt voor een hond? Want hoe gezellig ook – zo'n viervoeter is ook een handenbinder. Reken erop dat iedere hond - ongeacht ras en grootte – toch echt minimaal 3x per dag naar buiten moet. En dan liefst niet alleen voor een plasje op de stoep, maar voor een paar behoorlijke wandelingen van minimaal een half uur. En dat iedere dag; ongeacht ook als het buiten pijpenstelen regent. Als je veel buitenshuis werkt, is het belangrijk om erover na te denken of je je werktijden een beetje om je hond heen kunt organiseren. Want je haalt natuurlijk niet een hond in huis om hem vervolgens urenlang alleen te laten. Misschien is het ook handig om er over na te denken hoe het zit met vakanties en weekendjes weg? Heb je vrienden of familie die voor je hond kunnen zorgen? Of vind je het oké als je nieuwe huisgenoot af en toe in een pension logeert. Hoewel niemand in de toekomst kan kijken, is het toch van belang om even stil te staan bij je plannen: komt er binnenkort gezinsuitbreiding? Ben je van plan om te verhuizen, misschien zelfs naar het buitenland? Zo'n gezelligerd in huis nemen betekent namelijk ook een grote verantwoordelijkheid. Als het goed is, teken je immers voor een lang leven samen met je nieuwe vriend.  

Karakter

Als je kiest voor een actieveling betekent dat niet alleen dat hij goed gezelschap is als je een keer een strandwandeling maakt. Nee, dan mag je ervan uitgaan dat hij die energie dagelijks ergens kwijt moet. Je kunt bijvoorbeeld samen naar een hondenschool of op behendigheidscursus. Probeer ook iets verder te kijken dan het uiterlijk: daar bedoelen we niet zo zeer dat hij een goede inborst heeft – al is dat ook niet verkeerd – maar meer: val ik alleen voor die mooie, dikke vacht of snap ik ook dat hij gefokt is als sledehond en niet meteen een allemansvriend is?  

DOA Puppy Evie

Wil je een puppy adopteren? 

Een pup in huis nemen is een feestje! Al die aandoenlijke bewegingen, de ongebreidelde blijdschap en energie! Maar het betekent ook dat er misschien wat dingen sneuvelen in huis; dat je parketvloer flink te lijden heeft van al die per-ongeluk-plasjes en dat je Manolo Blahnik-pumps het moeten ontgelden als kleine schat z'n tandjes er in zet. Een cursus volgen is dus geen overbodige luxe. En dan hebben we het nog niet over gehad dat je echt dag en nacht bezig bent om die lieverd zindelijk te krijgen – een paar keer midden in de nacht eruit is dus niet uitzonderlijk. Een pup is eigenlijk net een kind – superschattig, superlief en héél, héél bewerkelijk. In ieder geval tijdens het eerste jaar. Kies je daarentegen voor een wat ouder besje, betekent dat misschien dat je je moet beperken tot kleinere afstanden, dat je hem af en toen moet dragen als hij het niet meer redt en dat de kans op kleinere en grotere fysieke ongemakjes toeneemt.

Iedere hond is anders

Stel je hebt je hart verloren aan een super leuke, maar wellicht niet bijster goed opgevoede asielhond. Dan is er wel werk aan de winkel. Zo'n hond leert niet vanzelf dat hij niet aan de lijn mag trekken en als hij niet langer dan 1 uur alleen thuis kan zijn, zal je dat langzaam moeten opbouwen. De ene hond pakt al die nieuwe regels binnen een mum van tijd op, een ander heeft wat langer nodig. Dat weet je niet altijd van tevoren.

Als laatste tip: Houd er rekening mee dat een middelgrote hond met gemak 30 kg kan wegen. Als die even flink aan de riem trekt, moet je wel enig tegenwicht kunnen bieden.

Naar het hondenoverzicht