Gelukkige Honden Tips

Je houdt zielsveel van je hond. Je wilt er dus ook alles aan doen dat je hond lekker in z'n vel zit. Wat is nodig voor een gelukkige hond?

1. Beweging

Een bezige hond is een blije hond, vooral wanneer het baasje mee doet! De meeste hondenrassen zijn gemaakt om veel te bewegen. Probeer erachter te komen waar je maatje het meest van houdt: zwemmen, wandelen, spelen, naast de fiets lopen of misschien een dagje naar het strand, en zorg ervoor dat hij voldoende in beweging blijft.

Bekijk de video!

2. Aandacht

Voor sommige honden is fysieke beweging niet voldoende. Ze willen ook op andere manieren uitgedaagd worden. Zoek eens uit waardoor jouw hond het meest door gemotiveerd wordt: koekjes, knuffels, brokjes? Wil hij gewoon samen aan een flos trekken, apporteren? Is hij misschien wel geschikt voor een speur- of behendigheidstraining? Heb je een onvermoeibare slimmerik in huis? Doe dan eens een denkspelletje met hem. Kijk hier voor informatie of meld je meteen aan voor een van onze doe- en denkworkshops.

3. Respect

Misschien klinkt dit een beetje raar, maar ook een hond heeft recht op respect. Houd rekening met z'n behoeftes. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je hond zijn eigen, rustige plek heeft om zich terug te trekken. Laat hem met rust als hij wil eten of drinken. Maak ook aan iedereen duidelijk welke speeltjes van hem zijn en waarmee iedereen mag spelen. Als je hond z'n plek en spullen niet hoeft te verdedigen, voelt hij zich een stuk relaxter.

4. Voeding

Investeer in goede voeding. We helpen je graag met het kiezen van het juiste dieet. Afgaand op leeftijd, grootte en activiteiten van je hond, kunnen we samen bepalen wat hij nodig heeft. Geef hem niet te veel tussendoortjes, ook al hij je nog zo vertederend aan. Overgewicht raak je lastig kwijt en elk pondje extra betekent een extra belasting voor spieren en gewrichten. Laat hem ook niet van je bordje eten. Onze gekruide etenswaren zijn niet geschikt voor het verteringsstelsel van een hond. Bovendien kan het zetmeel in bijvoorbeeld pasta leiden tot mond- en tandproblemen. Zorg er ook altijd voor dat je hond schoon drinkwater tot zijn beschikking heeft. Drinken uit de toiletpot ziet er dan wel grappig uit, gezond is het zeker niet!

5. Gezondheid

Borstel je hond zo nodig en zorg ervoor dat de vacht altijd vrij van vlooien, vuil en klitten is. Ook de oren en lange plukken haar bij de poten verdienen extra aandacht. Zorg voor de juiste vaccinaties en laat je maatje in ieder geval twee keer per jaar door een dierenarts nakijken. Vind je het lastig om de vacht goed bij te houden. Kom dan eens langs bij onze trimsters. Moet je hond bijkomen van een operatie of hij wat strammer op de benen? Loop dan eens langs bij onze fysiotherapeute voor een check-up.

6. Opvoeding

In sommige opzichten zijn honden net kinderen. Ze hebben baat bij een liefdevolle, consequente opvoeding. Duidelijke regels betekenen minder conflicten en voorkomen gevaarlijke situaties. Houd de training positief en afwisselend, wees kalm en focus op één ding tegelijk. Overweeg zeker ook een gehoorzaamheidstraining. Behalve dat het leuk is om dit samen te doen, geeft het je ook kans om ervaringen met andere hondenbezitters uit te wisselen. Vertoont je hond gedrag waar je geen raad mee weet, helpt onze gedragstherapeute je graag verder. Dat kan telefonisch of tijdens een consult.