Educatief Hond

Aanlijnen of loslopen?

Niets leukers dan een wandeling ergens waar je hond lekker mag hollen. Helaas zijn er maar beperkt plekken waar dat ook echt toegestaan is.

En dus gebeurt het regelmatig dat een wél en een niet aangelijnde hond  elkaars pad kruisen. En dat loopt niet altijd goed af! De aangelijnde hond kan namelijk uit schrik of angst gaan grommen, blaffen, happen of zelfs bijten als een soortgenoot in vliegende vaart op hem af komt. De aangelijnde hond krijgt immers niet de kans om aan te geven dat hij niet gediend is van vriendelijk contact. En als klap op de vuurpijl krijgt hij ook nog de schuld als hij de ander op afstand probeert te houden. 

Wat is dan de oplossing? Een aangelijnde hond los laten? Niet per se. Het kan immers dat die hond aan de riem loopt omdat hij niet luistert en weg loopt als je hem los laat. Misschien is hij nog te jong. Het kan ook zijn dat een hond ziek is en niet eens los mág lopen. En dan is er altijd ook nog de mogelijkheid dat een hond niet houdt van kinderen, verkeer of andere honden en iemand die hond uit voorzorg heeft aangelijnd.

Mocht je hond dus los lopen en kom je een aangelijnde hond tegen, maak je eigen hond dan gewoon even vast; die andere eigenaar zal je dat zeker in dank afnemen!