Hydrotherapie

Wist je dat hydrotherapie zowel voor kleine als grote honden een zeer effectieve krachttraining is?

Dierfysiotherapie en Hydrotherapie Centrum Amsterdam

Hydrotherapie is een waardevolle aanvulling op de behandelingen bij de fysiotherapeut. Maar wat is het eigenlijk?

Neem ook een kijkje bij fysiotherapie

Bekijk de video!

Wat is hydrotherapie?

Bij hydrotherapie wordt een speciaal voor honden ontworpen bad gebruikt. Dat is uitgerust met een lopende band die onder water komt te staan. Het waterniveau, de watertemperatuur en de snelheid van de lopende band zijn instelbaar. Zo kan voor ieder dier een behandel- of trainingsplan op maat worden samengesteld. Hydrotherapie is dus eigenlijk gewoon therapie in warm water. Door de weerstand van het water worden stabiliteit en coördinatie vergroot en de spieren getraind. En door de opwaartse druk van het water worden ondertussen de gewrichten wel ontzien. Het warme water van de aquatraining is niet alleen aangenaam voor jee hond, het stimuleert ook de bloedsomloop, vergroot de gewrichtsbeweging en verlicht pijn in de gewrichten. Zo'n training is best vermoeiend en duurt daarom maximaal 20 minuten.

Wanneer helpt hydrotherapie?

Hydrotherapie oftewel Aquatraining wordt voornamelijk gebruikt voor behandeling van aandoeningen aan het bewegingsapparaat, maar zeker ook voor afslanken en fitnessdoeleinden.

Revalidatie

De aquatrainer kan worden gebruikt bij orthopedische problemen zoals heup- of elleboogdysplasie of een hernia, bij blessures aan het bewegingsapparaat of na een operatie of fractuur.

Fitness 

Als je hond last heeft van een verminderde lichamelijke conditie en spieratrofie, is aquatraining zeer geschikt. Ook sporthonden en pups kunnen met de aquatrainer worden getraind. 

Afslanken

Samen met voedingsadviezen en meer beweging kan de aquatrainer ook helpen om je dier te laten afslanken.  

Bewegen voor senioren

Oudere honden kunnen vaak minder lang lopen en minder goed springen; ze krijgen pijn of andere klachten doordat hun kracht en conditie afneemt. Met aquatraining kun je heel gericht werken aan hun mobiliteit.

Hoe gaat het in zijn werk? 

Alleen honden met ernstige hart- of longklachten, met wonden of hechtingen of een besmettelijke huidaandoening en loopse teven kunnen geen gebruik maken van de aquatrainer. In alle andere gevallen is je hond welkom. Hij moet wel schoon en gewassen zijn, hij mag 2 uur voor de training niet meer hebben gegeten en hij moet van tevoren goed uitgelaten zijn. Bij het begin van de behandeling gaat je hond in de bak staan. Als hij eenmaal gewend is, begint de band heel langzaam te lopen. Hij oefent dus eerst 'op het droge'. Zodra je hond door heeft dat hij moet lopen (en niet zwemmen) wordt er geleidelijk aan water toegevoegd tot maximaal schouderhoogte. En dan lopen maar... Uiteraard wordt hij uitbundig geprezen en beloond voor elke keer dat hij veilig de andere kant bereikt!

Wat zijn de voordelen van onze aquatraining? 

  1. De complete training vindt onder begeleiding van een professionele fysiotherapeute plaats
  2. Aquatraining is stressvrij en weinig belastend voor je hond
  3. Je hond wordt door de lopende band gestimuleerd om te bewegen
  4. Anders bij zwemmen wordt vooral de loopbeweging gestimuleerd
  5. De bewegingen van de hond kunnen goed worden geobserveerd
  6. De training is goed te doseren waardoor je hond snel vooruitgaat

Afspraak maken?

Je kunt met je hond bij onze fysiotherapeutes terecht op verwijzing van je dierenarts of dierenarts-specialist. Maar ook zonder verwijzing kun je contact met hen opnemen. Ze zullen wel altijd met je dierenarts overleggen voor ze je dier in behandeling nemen. Je kunt ze telefonisch of per mail bereiken op 020 7402225 of dierfysiotherapieamsterdam@gmail.com.

Tarieven

Hydrotherapie maakt onderdeel uit van fysiotherapie. Je kunt je hiervoor verzekeren met een zorgverzekering voor dieren (via een aanvullend pakket). De dierenfysiotherapeutes bij het DHCA voldoen aan alle eisen van de zorgverzekeraar.

Lees ook nog even de voorwaarden door
Intake + verslaglegging € 75,00
Hydrotherapie (kort) € 32,50
Hydrotherapie (lang) € 47,50
Hydrotherapie (10 rittenkaart) €295,00