DOA en de gevolgen van een jaar corona

DOA en de gevolgen van een jaar corona

Net als de meeste mensen en ondernemingen begon ook DOA aan 2020 met veel nieuwe plannen. Het werd vooral een jaar van behoud: ondanks alle onzekerheid, dreigingen, steeds veranderende regels en eisen wilden we er 100% blijven zijn voor de dieren. Dat is gelukt, dankzij de niet-aflatende inzet van onze medewerkers en vrijwilligers. En dankzij de steun van onze donateurs, die we hard nodig hadden omdat inkomsten uit dagopvang vrijwel wegvielen. We snakken net als iedereen naar het einde van deze periode, maar we staan er relatief goed voor. Dat geldt helaas niet altijd voor dieren die tijdens corona een nieuw huis hebben gevonden. 

 

De adoptiegolf

De diverse coronagolven veroorzaakten nog een andere golf: die van extra adoptieaanvragen. Dat waren er in 2020 25% meer dan gebruikelijk. Begrijpelijk: in een tijd waarin je meer op jezelf bent teruggeworpen, is een huisdier fantastisch gezelschap. De vraag is natuurlijk: kun je na corona je dier ook nog de tijd, aandacht en zorg geven die het verdient? Deze vraag werd steeds belangrijker bij onze intakegesprekken. Ook op onze website en in onze campagnes besteden we hier aandacht aan. Want een mislukte match is een drama voor alle menselijke en dierlijke betrokkenen. 

Waar moet je op letten bij adoptie? Lees onze adoptie-tips 

Problemen? Kom naar DOA voor hulp

De stijgende vraag naar adoptie deed ons vermoeden dat ook steeds meer mensen een dier zouden kopen bij een fokker of via Marktplaats. Met alle risico’s van dien: wat voor dier is het eigenlijk precies? Is het gezond, heeft het gedragsproblemen? Ben ik hier niet te snel aan begonnen? De laatste tijd gebeurt waar we al bang voor waren: we krijgen steeds meer dieren aangeboden waar het baasje geen raad meer mee weet. Dieren uit broodfok: puur gefokt voor het geld, zonder oog voor dierenwelzijn. Dieren van Marktplaats, waar het volledige verhaal niet van bekend is. En er zijn natuurlijk mensen die een hond kiezen die zij sowieso niet de baas kunnen of niet goed begeleiden. Het resultaat: onhandelbare dieren. Helaas zorgt de onzekerheid en frustratie van corona er ook nog eens voor dat meer dieren worden mishandeld. 

Onze belangrijkste boodschap: wacht niet te lang en kom naar DOA als je hulp nodig hebt. Onze gedragstherapeuten kunnen helpen en gaat het echt niet meer, dan kunnen wij het dier overnemen. Stap over je schaamte heen: wij zijn er om het dier én jou te helpen. 

Waar moet je op letten bij broodfok en Marktplaats

 

Intakes: steeds meer online 

De coronacrisis betekende ook dat we zo min mogelijk mensen wilden ontvangen op de locatie van ons asiel, om zo onze medewerkers te beschermen. Daardoor verplaatsten aanmeldingen voor adoptie zich grotendeels naar online formulieren en telefoongesprekken. Deze nood bracht een deugd: ons werk werd efficiënter en teleurstellingen omdat mensen voor niks naar DOA kwamen werden voorkomen. Deze nieuwe werkwijze zetten we ook na corona voort, waarbij het scannen van de aspirant adoptieouder natuurlijk topprioriteit heeft. 

 

Lager aanbod, legere kennels 

Het aantal dieren in ons asiel was in 2020 hoe dan ook lager dan normaal. Niet alleen omdat er iets meer dieren werden geplaatst, maar ook omdat mensen minder snel afstand van hun dier deden. En er leken minder zwerfdieren te zijn. Totaal kwamen er in 2020 20% minder honden binnen dan in 2019 maar werden er net zo veel geplaatst. De kennels werden dus een stukje leger. 

 

Elk nadeel heeft zijn voordeel 

Corona heeft, zoals elke crisis, ook positieve dingen gebracht. Zoals eerder gezegd, zijn een aantal van onze werkprocessen gestroomlijnd. We kregen heel veel mooie spullen gedoneerd – met een dubbel gevoel, want vaak kwam dit van winkels die zelf helaas moesten sluiten. We hebben veel ook moeilijker plaatsbare dieren een (zorgvuldig geselecteerd) nieuw thuis kunnen geven. En we hebben gezien hoe sterk we zijn, dankzij onze medewerkers en trouwe vrijwilligers. Net als iedereen hopen we dat het eind in zicht is, maar wat er ook gebeurt: we weten dat we onze dieren nooit in de steek hoeven te laten. 

Doneer nu

Elk dier verdient het om gered te worden. Zeker dieren die de dupe zijn geworden van de coronacrisis. Wij zien veel meer dieren dan daarvoor met een enorme nare start. Ze zijn ziek, angstig en zelfs mishandeld. DOA geeft ze alle zorg, aandacht en liefde die ze nodig hebben. Dat kost veel geld.

Wil jij ons steunen? Wij zijn het grootste en een-na-oudste asiel van Nederland. Maar we zijn ook een kleine, zelfstandige stichting die afhankelijk is van uw giften om de zorg voor deze dieren waar te kunnen maken.

Doneer nu