DOA, het asiel van Amsterdam

Alleen maar gelukkige huisdieren!

Een dier is natuurlijk het gelukkigst met een warm thuis en een baasje dat hem begrijpt en respecteert. Als dat niet (meer) tot de mogelijkheden behoort, dan is logeren bij DOA een goede tweede keus. We combineren liefdevolle verzorging met veel ervaring. En we zijn er trots op dat we uiteindelijk voor vrijwel ieder dier – jong, oud, gezond of gehavend – een fijn nieuw thuis vinden. We ontfermen ons namelijk al sinds 1901 (ja echt!) over de dakloze dieren in de regio Amsterdam. En dat blijven we doen, net zo lang tot er alleen nog maar gelukkige huisdieren zijn! Wil je meer over onze missie weten?

Onze missie

Een dier adopteren?

Ben jij op zoek naar een nieuwe huisgenoot? Eentje op vier poten? Hartstikke leuk! Voorwaarde is natuurlijk wel dat hij helemaal bij jou en je levensstijl past. Wij helpen jou daar graag bij. Onze professionele 'matchmakers' kennen onze dieren door en door. Zij gaan met jou op zoek naar de perfecte match. Gelukkige huisdieren en blije baasjes, daar doen we het voor! Wil je onze dieren alvast online leren kennen en meer lezen over hoe adopteren in z'n werk gaat? Allemaal staan ze te popelen om kennis met je te maken. 

Naar de honden Naar de katten Naar de konijnen

Dier kwijt of gevonden?

Als een hond, kat of konijn zwervend op straat loopt, kan hij altijd bij ons terecht. Ook dieren die gewond zijn en waar (nog) niet duidelijk is wie het baasje is, mag je naar ons brengen. Wij vangen ze op en zorgen ook zo nodig ook voor de medische behandeling. En natuurlijk proberen we ook hun baasje te vinden.

Is je eigen huisdier zoek? Kijk dan op onze pagina 'vermist & gevonden'. Daar zie je alle dieren die de afgelopen maand naar ons toe zijn gebracht. Bovendien staan er nuttige tips die je kunnen helpen om je dierbare viervoeter weer terug te vinden.

Naar de vermiste dieren

Afstand doen van je dier?

Als je door omstandigheden niet meer voor je dier kunt zorgen, helpen we je graag om een nieuw baasje voor hem of haar te zoeken. We begrijpen als geen ander dat de beslissing om afstand te doen van je maatje geen gemakkelijke is. Maar soms kan het niet anders. Gelukkig vinden we bijna altijd snel weer een nieuw baasje. Zelfs voor de oude besjes en dieren met een rugzakje is altijd wel ergens een goed thuis te vinden. En tot het zo ver is, zorgen we ervoor dat je oogappel alle zorg en aandacht krijgt die hij verdient. Wil je meer weten over het herplaatsen van je dier?

Naar afstand doen van je dier

Veelgestelde vragen

Zitten in het asiel alleen dieren met een rugzakje?

Zeker niet! In het asiel zitten een heleboel dieren waar niks mee aan de hand is. De meeste dieren vinden dan ook binnen een paar weken een nieuw thuis.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook dieren die het wat moeilijker hebben. Ook zij zijn meer dan de moeite waard! Of een dier een probleemdier is, hangt vaak ook af van je persoonlijke perceptie. Wat de één een probleem vindt, kan een ander helemaal oké vinden. We noemen dieren die extra zorg en aandacht nodig hebben, Buitenbeentjes. Als je overweegt om een Buitenbeentje te adopteren helpen we je graag met de verzorging. Je staat er dus niet alleen voor!

Kan ik met een DOA-dier naar jullie dierenarts?

Als je een dier bij DOA adopteert, kun je de eerste drie maanden na adoptie gratis bij onze dierenarts terecht. Daarna is het nu nog de bedoeling dat je een andere dierenarts zoekt. Alleen Buitenbeentjes kunnen vaak langer dan drie maanden, en soms zelfs levenslang, bij onze dierenarts terecht. We zijn wel bezig om onze dierenartspraktijk toegankelijk te maken voor iedereen die een dier bij DOA heeft geadopteerd, maar zo ver zijn we nog niet.

Staan alle dieren op de website?

We proberen alle dieren die geadopteerd kunnen worden, zo snel mogelijk op de website te zetten. En de site wordt dagelijks geupdated. Maar door de beperkte capaciteit lukt het niet altijd om alle dieren meteen online te hebben.

Ik heb een leuk dier gezien, kan ik dat alvast reserveren?

Het is niet mogelijk om een dier van tevoren te reserveren. We gunnen jullie allebei een lang en gelukkig leven samen. Daarom reserveren we alleen als je kennis hebt gemaakt met een dier en jullie een goede match zijn! Zie je een leuk dier, dan adviseren we je dus om snel een afspraak te maken! Want soms gaat het hard. Daarom kunnen we helaas ook niet garanderen dat het dier van je keuze er nog is op het moment dat je langskomt. De website is wel een goede houvast. Zo lang hij of zij daar nog op staat, zoekt hij ook nog een baasje!

Gisteren stond dier X nog op de site en vandaag niet meer. Hoezo is dat?

Het dier is waarschijnlijk geplaatst of gereserveerd en daarom niet meer zichtbaar op de site.

Maken jullie de dieren dood als ze er te lang zitten?

Nee, de lengte van het verblijf is nooit een argument voor euthanasie. Als een dier lang in het asiel zit, halen we juist van alles uit de kast zoals extra promotie of Facebook of elders. We kijken ook of een ander asiel in een andere regio, met minder 'concurrentie'  het dier misschien kan overnemen. Op die manier vinden alle dieren uiteindelijk toch een nieuw thuis!

Waarom moeten we voor een dier betalen? Ik doe toch juist iets goeds door een asieldier te adopteren?

Mede dankzij de vergoeding die jij bij een adoptie betaalt, kunnen wij de kosten die wij maken om dieren op te vangen, te behandelen, te socialiseren en te trainen, gedeeltelijk terugverdienen. Als wij alle dieren gratis zouden weggeven, waren we binnen de kortste keren failliet. Het is juist dankzij jouw bijdrage dat we ook in de toekomst dakloze dieren kunnen blijven opvangen.

Overigens zijn sommige Buitenbeentjes wel zonder adoptievergoeding te adopteren. Het gaat dan om dieren met een ernstige chronische aandoening of met een korte levensverwachting. Omdat je dan juist een dier dat veel zorg nodig heeft nog een kans geeft, dragen wij bij aan de kosten.

Ik wil een afspraak maken voor kennismaking, hoe werkt dat?

Via de website kun je een account aanmaken en vervolgens kun je een afspraak inplannen.

Ik wil een afspraak wijzigen of annuleren, hoe werkt dat?

Als je een afspraak wilt wijzigen of annuleren, kun je ons bellen of een mailtje sturen. 

Naar de contactpagina
Waar kan ik terecht als ik na aanschaf van een dier bij jullie nog vragen heb?

Je kunt altijd bij ons terecht met vragen. Het beste is om een mail te sturen met je vraag via het contactformulier. We streven ernaar binnen 24 uur te antwoorden. Is het dringend? Is je dier ziek of heb je een ander probleem dat meteen een antwoord vereist? Neem dan even telefonisch contact op.

Hoe werkt de chipregistratie?

Als je een dier adopteert bij DOA, verzorgt DOA de chipregistratie bij Stichting Chip. Stichting Chip stuurt je vervolgens een mail waarin je kunt zien welke gegevens geregistreerd staan. Je contactgegevens kun je zelf via de site van Stichting Chip actueel houden. Vergeet vooral niet dat te doen als je bijvoorbeeld verhuist!

Kan ik zonder afspraak bij de dieren komen kijken?

Helaas is dat niet mogelijk omdat wij niet over voldoende mensen beschikken om dit goed te begeleiden. Wel ben je iedere 1e en 3e zaterdag van de maand van harte welkom om deel te nemen aan onze rondleiding. Tijdens een rondleiding kom je zeker ook in de kennels. Het is tijdens een rondleiding echter niet mogelijk om een dier uit te zoeken. Omdat we een goede match heel erg belangrijk vinden, gaat het kennismaken en uitzoeken alleen op afspraak.

Ik wil een rondleiding
Kan ik een dier een weekend op proef meekrijgen om te kijken of het klikt?

Helaas niet. Indien je niet zeker weet of het klikt met een hond of kat kun je meerdere keren langskomen om het dier beter te leren kennen. In sommige gevallen stellen wij bij Buitenbeentjes met ‘moeilijk gedrag’ wel een proefplaatsing voor. Een dergelijke proefplaatsing duurt minimaal een tot drie maanden en wordt door ons begeleid.