Broodfok en Marktplaats

Tips voor waar op te letten bij de aanschaf van een nieuw huisdier

Het is ontzettend belangrijk dat als je opzoek bent naar een nieuw huisdier, je goed onderzoek doet naar wat jij wilt en of je het dier ook kan voorzien in zijn natuurlijke behoeften. Lees je daarom goed in over de verschillende rassen, wat daarbij komt kijken en hoeveel tijd en geld een huisdier kost. Bij het aanschaffen van een dier is het ontzettend belangrijk om te realiseren waar het dier vandaan komt. Heb vooral geduld en klinkt het te mooi om waar te zijn, dan is dit het vaak ook. In een periode zoals deze (dat er veel vraag is naar huisdieren) bestaat het risico dat je een dier aanschaft met medische en/of gedragsproblemen. Bijvoorbeeld wanneer een dier verkregen is via een broodfokker of via Marktplaats. Maar hoe kun je dit nou voorkomen?

Broodfok

Broodfok is het fokken van honden of katten zonder enig oog voor hun welzijn. De ouderdieren (fokdieren) zien vaak geen daglicht en krijgen geen liefde. De pups en kittens die daaruit voortkomen, zijn vaak ziek en kunnen ernstige gedragsproblemen hebben ontwikkeld. Er heerst een misvatting dat de dieren gekocht bij zo'n bedrijf worden ‘gered’. Maar niets is minder waar, het kopen bij een broodfokker houdt dit proces juist in stand. De ouderdieren worden continue uitgebuit, tot zij vanzelf omvallen. Broodfokkers zijn echter ontzettend slim en zorgen voor schone kennels waar de kleintjes in verblijven. Dan lijkt het net alsof ze wel liefdevol en gezond met dieren omgaan. 

Broodfok

Punten waar je op moet letten om te zorgen dat je niet koopt van een broodfokker: 

  • Vaak wil een broodfokker niet de ouderdieren laten zien van de pups omdat die er slecht uitzien, vraag daarom altijd of je deze mag zien. Foto's tellen niet! 
  • Een goede fokker is gespecialiseerd in 1 ras en heeft niet alle populaire rassen. 
  • Een goede fokker heeft 1 keer in de zoveel tijd een nestje en niet het hele jaar door. Je zult dus op een wachtlijst gezet worden. Ook krijg je het dier vaak niet het eerste bezoekje al meteen mee naar huis. 
  • Een goede fokker zorgt ervoor dat de dieren goed gesocialiseerd zijn, ontwormd zijn en gevaccineerd.  

 

Ben je benieuwd wat broodfok echt betekent voor een dier? 

Marktplaats

Wanneer je bijvoorbeeld op zoek gaat naar een volwassen dier, dan is Marktplaats vaak een plek waar je uitkomt. Maar wanneer je op een dier reageert, kan het zijn dat er een hoop informatie ontbreekt. Dit kan bewust gedaan zijn, of door onwetendheid. Mensen gebruiken soms Marktplaats om hun broodfok dieren te verkopen, of zo veel mogelijk geld te verdienen aan hun dier. Als potentiële adoptant is het lastig om hier doorheen te prikken. Wat zijn de eigenschappen van het dier? Heeft het medische of gedragsproblemen? Wat is de geschiedenis van het dier en zijn of haar gevoeligheden? Je mist eigenlijk de rol van DOA: een partij dat zich hard maakt voor dieren en dat graag wil helpen. Wij herkennen gedragsproblemen, brengen medische zaken in kaart en zijn altijd eerlijk naar een adoptant toe. Wat ons betreft, kan Marktplaats er helemaal tussenuit in dit proces.  

Punten waar je op moet letten bij het kopen via Marktplaats: 

  • Vraag goed na wáárom het dier op Marktplaats staat. Ieder dier verdient een thuis, maar alle partijen moeten er wel mee in kunnen stemmen. 
  • Maak van tevoren een lijstje met punten wat jij belangrijk vindt. Moet het dier in jouw situatie om kunnen gaan met andere huisdieren, kinderen of een druk werkschema? Ga in gesprek met de eigenaar van het dier of dit een match kan zijn. 
  • Vraag om een medisch dossier. Dit kan de vorige eigenaar zo opvragen bij zijn dierenarts. Indien het ontbreekt, mag je zeker vragen of het dier voor een check-up langs de dierenarts kan gaan.  

 

Ben je benieuwd wat op Marktplaats verhandeld worden kan betekenen voor een dier?  

Als je een dier bij DOA adopteert, geef je een dier een tweede kans. Ook hebben wij dan in kaart gebracht wat voor dier je dan precies adopteert. Het medisch dossier is up-to-date en inzichtelijk en alle aandachtspunten in het gedrag zijn bekend. Zo weten wij precies wat voor dier wij aan jou voorstellen en voorkomen wij voor alle partijen een teleurstelling. Daarnaast krijg je van ons nog drie maanden begeleiding na het adopteren van een dier. Super mooi natuurlijk! Maar omdat wij afhankelijk zijn van de dieren die bij ons terecht komen, hebben wij regelmatig niet het (type) dier waar iemand naar op zoek is. Je kunt overwegen om op een wachtlijst gezet te worden of een gesprek aan te gaan met een dierenverzorger om te bespreken of er andere mogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld een dier waar jij niet aan hebt gedacht, maar waarvan wij denken dat deze goed bij jou zou passen. En: je kunt ons natuurlijk altijd op andere manieren steunen! 

Doneer nu

Elk dier verdient het om gered te worden. Zeker dieren die de dupe zijn geworden van de coronacrisis. Wij zien veel meer dieren dan daarvoor met een enorme nare start. Ze zijn ziek, angstig en zelfs mishandeld. DOA geeft ze alle zorg, aandacht en liefde die ze nodig hebben. Dat kost veel geld.

Wil jij ons steunen? Wij zijn het grootste en een-na-oudste asiel van Nederland. Maar we zijn ook een kleine, zelfstandige stichting die afhankelijk is van uw giften om de zorg voor deze dieren waar te kunnen maken.