Zo belanden dieren in het asiel

Zo belanden dieren in het asiel

Honden, katten en konijnen zitten niet voor niets bij ons in het asiel. Ze hebben allemaal een eigen verhaal. Sommige zijn gedumpt, van andere dieren is het baasje misschien overleden. Maar wist je dat dieren ook uit huis geplaatst kunnen worden? Zo zijn er flink wat verschillende manieren waarop dieren bij DOA terechtkomen. 

 

Afstand doen van een dier

Mensen die niet meer voor hun dier kunnen zorgen, kunnen aankloppen bij DOA. Iemand zit bijvoorbeeld zelf in de knoop of zit met de handen in het haar over het gedrag van zijn of haar huisdier. Of de eigenaar heeft de verzorging onderschat. Zogeheten coronadieren vormen het laatste anderhalf jaar ook een groot percentage van de nieuwe DOA-bewoners. Bijvoorbeeld Lina; zij is als pup langs de snelweg in Rusland gevonden en in Nederland naar een welwillend gezin gebracht. Lina bleek echter totaal niet bestand tegen het leven in de stad.  

Lees hier het verhaal van Lina

Het baasje overlijdt

In de stad wonen veel mensen alleen. Niet altijd hebben zij familie of vrienden waar hun huisdier terechtkan als zij er niet meer zijn. Maar ze houden zielsveel van hun furry friend en regelen daarom vaak dat hun huisdier na hun overlijden bij DOA komt. Wij zorgen goed voor deze weeskindjes en zoeken naar een nieuw passend baasje. Zoals Daniel en Jos, twee grote rode katers waarvan de eigenaar is overleden. Zij kwamen binnen bij DOA met een vacht vol klitten omdat het baasje de zorg al langere tijd niet meer aankon. 

 

Lees hier het verhaal van Daniël en Jos

Uit huis geplaatste dieren

DOA vangt ook dieren op die zijn weggehaald uit een thuissituatie waarin ze werden mishandeld of verwaarloosd. In situaties waar huiselijk geweld plaatsvindt, zijn ook dieren de dupe. Daarnaast kan bijvoorbeeld een overheidsinstantie iemand dwingen afstand te doen van een dier wanneer het baasje zelf zorg nodig heeft en niet voor het dier kan zorgen. Vaak zijn dit schrijnende verhalen, van mensen met verzamelwoede en een huis vol katten tot een arrestant die geen opvang heeft voor zijn hond.  

Lees hier het verhaal van Sombrero

Wanneer het baasje het niet meer redt

Met dierenartsen in de buurt werken wij ook samen. Geregeld krijgt DOA een bericht dat er een ziek of gewond dier is binnengebracht waar de eigenaar de kosten niet (meer) voor kan betalen. DOA kan deze dieren dan opnemen en weer opknappen. Daarna gaan wij weer op zoek naar een nieuw baasje. Veel mensen verkijken zich op de kosten die een huisdier met zich mee kan brengen, een ongeluk zit in een klein hoekje. Verzeker daarom je viervoeter of zet iedere maand een bedrag opzij om daar de medische kosten van te kunnen betalen.

Lees hier meer over Ceeli

Dieren van andere asielen

Soms herplaatsen wij dieren die wij hebben uitgewisseld met andere asielen in Nederland. Een dier heeft dan bijvoorbeeld meer ruimte nodig waarbij plaatsing via een asiel in de provincie beter is. Ook zijn er opvangen die zelf geen herplaatsfunctie hebben en dieren naar DOA overplaatsen om te laten adopteren.  

En dan zijn er nog de zwerfdieren

Zwerfhonden zijn dumphonden geworden

Omdat alle honden gechipt worden, zijn zwerfhonden een fenomeen dat in Nederland eigenlijk niet meer bestaat. Wanneer een hond zonder baasje op straat loopt, wordt al snel de dierenambulance gebeld. Dan betreft het vaak een weggelopen hond. En je zou denken: een hond dumpen of aan een boom binden is niet meer van deze tijd. Helaas zien wij een enorme stijging in het aantal op straat gedumpte honden. Wij zorgen voor deze bikkels en geven ze een tweede kans. 

Lees hier de verhalen van:

Rembrandt

May 

Jean Pierre

Zwerfkatten: verwilderd of weggelopen

Een zwerfkat kan in twee categorieën vallen: verwilderd of zwerf/weggelopen. Verwilderde katten komen niet bij DOA terecht, daar zijn gespecialiseerde organisaties voor. Maar er komen wel veel verdwaalde en helaas ook veel gedumpte katten bij ons terecht. Als een verdwaalde kat gechipt is (en, niet te vergeten: geregistreerd!) kunnen wij meestal snel de eigenaar terugvinden en worden beestje en baasje herenigd. Helaas worden daarnaast op dit moment veel zwangere katten of kittens op straat gedumpt. 

Lees hier meer over Schavuit en Deugniet

Zwerfkonijnen: dumpslachtoffers

Helaas neemt zelden iemand de moeite een konijn naar het asiel te brengen, maar worden ze bijna altijd gedumpt. Huiskonijnen zijn geen zwerfdieren: zij weten niet hoe ze in het wild moeten overleven en hebben vaak vacht- en nagelverzorging nodig. Ook zijn bonte kleuren een makkelijke prooi voor roofdieren. Naast gevangen konijnen worden er geregeld konijnen binnengebracht die in een kooi of doos bij de vuilnis zijn gezet en gelukkig net op tijd zijn gevonden. Als prooidier zullen zij namelijk geen geluid maken wanneer zij in een doos zitten. Hoeveel konijnen niet op tijd worden ontdekt maar met de vuilnis worden meegenomen... daar willen we niet aan denken. 

Lees hier over Ravi en Ster

Wat kun jij doen?

Tot slot: wat kun jij doen? 

  1. Zorg dat je dier gechipt en geregistreerd is 
  2. Verzeker je dier tegen ongelukken en ziektes, of zet iedere maand een bedrag hiervoor opzij 
  3. Lukt het echt niet meer met je huisdier? Zoek hulp of doe afstand in het asiel. Dumpen doe je niet! 
  4. Steun ons in onze zorg voor dieren die in de steek gelaten zijn 

Help onze bikkels

Elk dier verdient het om gered te worden. Zeker dieren die mishandeld of afgedankt zijn. Elk dier in ons asiel heeft zijn eigen, vaak heftig, verhaal. Ze worden op straat gedumpt of aan hun lot overgelaten. DOA geeft deze bikkels alle zorg, aandacht en liefde die ze nodig hebben. Dat kost veel geld. 

Wil jij ons steunen? Wij zijn het grootste en een-na-oudste asiel van Nederland. Maar we zijn ook een kleine, zelfstandige stichting die afhankelijk is van uw giften om de zorg voor deze dieren waar te kunnen maken.  

Ja, ik help deze bikkels ook! 

Doneer nu