Afstand doen van je dier

Soms zijn er omstandigheden waardoor je niet meer in staat bent om je huisdier de zorg te geven die het nodig heeft. Voor jullie allebei kan herplaatsing van je dier dan de beste oplossing zijn. We helpen je daar graag bij.

Zorg op maat

Bij DOA zorgen we ervoor dat je dier op een professionele en vooral ook liefdevolle manier wordt verzorgd en herplaatst. Wij zijn gespecialiseerd in het opvangen van dieren met medische en/of gedragsproblemen. We lossen bestaande problemen altijd zoveel mogelijk op voordat we een dier gaan herplaatsen. Natuurlijk kan je hond, kat of konijn ook bij ons terecht als er helemaal niks met hem of haar aan de hand is. Onze zorg is altijd op maat, toegesneden op de behoeften van het individuele dier. Deze benadering passen we ook toe bij herplaatsing: we zoeken altijd de optimale match tussen een nieuw baasje en een dier. Ons doel is per slot van rekening gelukkige huisdieren en blije baasjes!

Handig om te weten

Twee weten meer dan één

Als je dier een gedragsprobleem heeft, kan dat je soms tot wanhoop drijven. Zo erg dat je niet meer helemaal objectief naar je dier kunt kijken. Terwijl er misschien best nog wat aan het gedrag te veranderen is.  Misschien is afstand doen wel helemaal niet nodig? Wij kijken graag samen met jou of er een oplossing te bedenken is waardoor jullie misschien toch weer samen gelukkig kunnen worden. Onze gedragstherapeuten helpen je graag. Soms is een probleem veel gemakkelijker op te lossen dan je denkt!

Maak een afspraak met de gedragstherapeut

Wat kost afstand doen? 

Voor het doen van afstand betaal je in ieder geval de gezondheidscheck en indien van toepassing de gedragstest. Medische kosten, trainingskosten die wij maken om je dier zo goed en zo snel mogelijk te kunnen herplaatsen maken we inzichtelijk. We waarderen het zeer wanneer je daaraan naar vermogen bij zou kunnen dragen.


Hond vanaf 4 maanden tot 9 jaar €80,00
Hond vanaf 9 jaar en ouder € 120,00
Kat vanaf 4 maanden tot 12 jaar €60,00
Kat vanaf 12 jaar en ouder €100,00
Pup jonger dan 4 maanden Gratis
Kitten jonger dan 4 maanden Gratis
Konijn jonger dan 4 maanden Gratis
Konijn vanaf 4 maanden en ouder € 35,00

Afhankelijk van de situatie kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht voor entingen, chip, castratie, sterilisatie en/of andere medische kosten.

Veelgestelde vragen

Nemen jullie ook knaagdieren, reptielen of vogels op?

Nee, knaagdieren, reptielen en vogels worden opgevangen door gespecialiseerde opvangorganisaties.

Kan ik contact houden met mijn dier als ik afstand heb gedaan?

We begrijpen dat het een hele moeilijke beslissing is om je dier naar het asiel te brengen en dat je graag contact zou willen houden. Maar omdat het erg verwarrend voor je dier zou zijn wanneer je langskomt en vervolgens weer vertrekt zonder hem, kun je je dier helaas niet meer bezoeken wanneer hij eenmaal in ons asiel zit. Wel mag je ons een berichtje sturen om te vragen hoe het nu met je dier gaat!

Hoe lang duurt het tot mijn dier is herplaatst?

Dat is van tevoren moeilijk te zeggen. Gemiddeld vindt een afstandsdier binnen 60 dagen een nieuw thuis. Dit kan natuurlijk ook langer duren, zeker als je dier training nodig heeft of als er een medisch probleem is dat eerst behandeld moet worden.

Krijg ik bericht als mijn dier is herplaatst?

Als je afstand doet van je dier, kun je aangeven of je een bericht wilt ontvangen als je dier is herplaatst.

Kan ik contact opnemen met de nieuwe eigenaar van mijn dier?

Wij kunnen jouw gegevens doorgeven aan het nieuwe baasje van je dier. Het is dan aan hem of haar of hij wel of niet contact wil opnemen. Houd er wel rekening mee dat niet iedereen daar behoefte aan heeft.

Ik heb spijt dat ik afstand heb gedaan, mag ik mijn dier weer terug?

Als je je bedenkt en spijt hebt van je besluit, kun je altijd contact met ons opnemen. Of het dier weer met je mee naar huis kan, is voor een groot deel afhankelijk van de afstandsreden. Misschien is het – hoe pijnlijk dat ook kan zijn - voor het welzijn van je dier of dat van jezelf niet verstandig om hem of haar weer mee te nemen.

Wat als herplaatsing niet lukt?

Soms kan het lang duren om een nieuw baasje te vinden voor een dier. Een dier is dan, zoals wij het noemen, moeilijk plaatsbaar. Vaak zijn dit dieren met een rugzakje. Speciaal voor deze categorie hebben wij het Buitenbeentjesprogramma ontwikkeld. Wij ondersteunen nieuwe eigenaren dan met de verzorging, waardoor deze dieren aantrekkelijker worden om te adopteren.

Soms kiezen we ervoor om een dier over te plaatsen naar een ander asiel, als we denken dat de kans op een goede match daar groter is. In andere gevallen gaan we op zoek naar een plek bij een permanente opvang, waar een dier de rest van z'n leven in een huiselijke omgeving kan verblijven. Op ieder potje past een dekseltje, daarvan zijn we overtuigd.

Wordt een dier ingeslapen als het te lang duurt?

Een lang asielverblijf is nooit een reden voor euthanasie. Al sinds de jaren tachtig hebben we een streng beleid wat het inslapen van dieren betreft! Alleen als er sprake is van ondraaglijk lijden of als het dier een bedreiging vormt voor zichzelf, onze verzorgers en een potentieel nieuw baasje, is euthanasie aan de orde. Bij een gedragsprobleem buigt zich een aparte commissie over de kwestie.

Ik kan mijn dier niet meer thuis houden. Wat zijn de mogelijkheden?

Neem meteen contact met ons op als er sprake is van een spoedgeval. Dat wil zeggen als een dier dermate agressief is dat jezelf of andere mensen gevaar lopen of niet meer in de buurt van het betreffende dier durven te komen; als de eigenaar plotseling is overleden en er verder geen opvang is voor het dier; als het dier dringend medische hulp nodig heeft en de eigenaar niet in staat is om daarvoor te zorgen of als het dier gevaar loopt door agressie van iemand in je nabije omgeving.

Naar de contactpagina

 

Waarom is er een wachtlijst en hoe lang is die?

Soms besluiten veel mensen tegelijk om afstand te doen van hun dier. Bijvoorbeeld voor de zomervakantie. Als er dan ook nog veel zwerfdieren bijkomen, raken onze kennels vol en is er een opnamestop. Als dat het geval is, vermelden we dat op onze site. Het kan ook gebeuren dat we extra tijd nodig hebben om de overdracht van ieder dier netjes te laten verlopen; dan ontstaat er een wachtlijst. Maar meestal kunnen we je dier(en) binnen enkele weken na aanmelding gewoon opnemen. Tijdens het telefonische intakegesprek zal onze medewerker de eventuele wachttijd met je bespreken.

Contact opnemen

Wil je afstand doen of de opties bespreken? Als je het contactformulier ingevuld naar ons opstuurt nemen we snel contact met je op.