Adopteren van een dier

Adoptie: er komt meer bij kijken dan je denkt

Een huisdier is geweldig. Het geeft je heel veel liefde, afleiding, een glimlach op je gezicht als je het zelf even moeilijk hebt. Dat is onbetaalbaar. Zeker in coronatijd. Logisch dus dat we sinds het begin van dit jaar heel veel adoptieaanvragen krijgen.

Maar niet iedereen beseft dat een huisdier ook ontzettend veel van je vraagt. Het heeft ook jouw liefde nodig. Het vraagt heel veel tijd en aandacht van je, vaak meer dan tien jaar lang (!). Een dier kost geld in voeding, training, verzorging. En een dier kan ziek worden, waarbij de kosten van de dierenarts flink kunnen oplopen. Denk dus heel goed na, en praat er met anderen over, voor je een huisdier neemt.

En wat als het misgaat?

Hoe leuk, een dier uit het asiel! Nog nooit gedaan maar we hebben veel liefde te geven. Oei best duur, die medicijnen. Waarom wil-ie nu niet luisteren? Hij maakt steeds vaker ruzie met andere honden! Mijn kinderen vinden het niet leuk meer… Ik kan ‘m niet meer aan :(

Of: hoe leuk, een puppy! Geen verstand van maar die fokker op internet zag er best betrouwbaar uit. En als we op ons gevoel vertrouwen komt het verder vast goed, toch? Oei toch best veel werk. Waarom sloopt-ie alles? En nu blijkt-ie een aangeboren afwijking te hebben… Wat kost dat een tijd! Toch niet echt iets voor ons :(

Op deze manier komen veel dieren in het asiel – of terug in het asiel. Een traumatische ervaring voor de onervaren baasjes én voor het dier.

Houd rekening met een jaar investeren

Of je nu een asieldier kiest of een pup: houd rekening met minstens een jaar investeren en wennen aan elkaar. Voor een pup betekent dat trainen, opvoeden, inenten, begeleiden, ga zo maar door. Het zijn – zonder overdrijven – net kleine kinderen. Maar ook voor asieldieren geldt dat jullie aan elkaar moeten wennen. Aan eigenaardigheden, nukkige buien, speciale verzorging. Soms duurt het zelfs langer dan een jaar voor een ouder dier z’n draai heeft gevonden.

Een goede match voor de lange termijn

Bij DOA vragen we flink door wanneer iemand een dier wil adopteren. Hoe ziet de thuissituatie eruit? Heb je een tuin, zijn er kleine kinderen, is er vaak iemand thuis? Heb je ervaring met dieren? Met het soort hond dat je graag wilt? Wil je veel gaan wandelen, of juist veel op de bank hangen en knuffelen? Vervolgens kunnen we kijken of we een dier in het asiel hebben dat past. En een match maken tussen dier en baasje die op de lange termijn ook goed werkt

Vier algemene tips voor adoptie:

- Je dier heeft tijd, aandacht, liefde en begeleiding nodig. Heb je dat ook na corona?

- Houd rekening met geld en tijd voor de dierenarts. Voor ziekte, maar ook voor inenting, ontworming en andere preventieve zorg.

- Pas op waar je een dier vandaan haalt. Is het gezond, goed gesocialiseerd, heb je een goed beeld van het karakter van je dier?

- Denk goed na over je toekomst: zijn er grote veranderingen op komst zoals een verhuizing of baby? Misschien is het dan beter om even te wachten.

 

 Gelukkige hondentips  Gelukkige kattentips  Gelukkige konijnentips

Doneren of adopteren

Adopteren van een dier

Wil je graag kennismaken met onze dieren? Dat kan! Maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Zo'n gesprek duurt een half uur tot een uur.

Maak een afspraak

Ondersteunen met donatie

Het opvangen, verzorgen, opereren, revalideren en simpelweg zorgen voor onze dieren kost heel veel geld. Wil jij ons werk steunen voor dieren die nergens anders terecht kunnen?

Doneer nu

Een exclusief kijkje

Zorgen voor dieren die gedumpt of verwaarloosd zijn is liefdevol en dankbaar werk. Maar het is ook zwaar en soms hartverscheurend. Met deze nieuwe documentaire krijg je een exclusief kijkje achter de schermen van ons asiel.

Bekijk de documentaire

Wil jij ons steunen?

Het opvangen, verzorgen, opereren, revalideren en simpelweg zorgen voor onze dieren kost heel veel geld. Wil jij ons werk steunen voor dieren die nergens anders terecht kunnen?

Doneer nu