Katten- en konijnenafdeling weer (gedeeltelijk) open!

17.11.2017

UPDAT 17 NOVEMBER: Alle konijnen hebben groen licht gekregen van de dierenarts! Ze willen graag zo snel mogelijk naar een goed nieuw thuis. Ook komen er steeds meer katten die schimmelvrij zijn en mogen verhuizen!
---------------------------------------------
UPDATE 13 NOVEMBER: Goed nieuws! Ondertussen durven we voorzichtig te stellen dat de schimmelinfectie onder controle lijkt te zijn. Verreweg de meeste katten en konijnen zitten nog in quarantaine, maar de eerste twee kennels zijn schimmelvrij verklaard en deze katten mogen geadopteerd worden! Op onze kattenpagina staan nu alleen de katten die alweer geplaatst mogen worden.

Het adopteren van konijnen is helaas nog niet mogelijk. Ook nemen we nog geen nieuwe katten en konijnen op.
---------------------------------------------------------------
BERICHT VAN 25 OKTOBER:
Net toen iedereen opgelucht ademhaalde omdat de drukke zomerweken weer achter de rug zijn, wordt duidelijk dat er iets heel vervelends aan de hand is: een aantal van onze kennels is namelijk getroffen door een heftige schimmelinfectie. Zó heftig dat we ons genoodzaakt zien om vooralsnog geen katten of konijnen meer aan te nemen of te plaatsen. 

Schimmel, ook wel ringworm genoemd, is een geregeld voorkomende huidinfectie bij katten. Je kunt de infectie herkennen aan kale plekken rondom het hoofd; soms zijn er schilfertjes en korstjes. Een schimmel hoeft niet altijd te jeuken; het is ook niet zo dat iedere kat die drager is van een schimmel  daadwerkelijk plekjes krijgt, maar ze kan andere katten wel besmetten. Al met al is het een heel hardnekkig en vervelend verschijnsel. Lees hier de meestgestelde vragen over schimmel.

Op dit moment zijn in ieder geval 23 katten besmet met schimmel. Het is vrij lastig om met zekerheid vast te stellen dat een kat geïnfecteerd is. Alleen een kweek geeft echt duidelijkheid en de uitslag ervan duurt maar liefst twaalf dagen. 

Voorkomen is beter dan genezen
Omdat het besmettingsgevaar zo groot is, hebben we vandaag (25 oktober) besloten om de kattenafdeling af te sluiten voor de buitenwereld. Dat betekent dat er vooralsnog geen nieuwe katten worden aangenomen of geplaatst. Geen fijne maatregel - alle katten in de besmette kennels moeten zich aan een streng protocol onderwerpen zoals 2x per week gewassen worden, medicatie en opsluiting - maar ook bij de kennels waar nog geen besmetting is vastgesteld nemen we preventieve maatregelen zoals het isoleren (ophokken) van alle katten, het dragen van hygiënische kleding voor de verzorgers en zo min mogelijk contact met de 'buitenwereld'. Allemaal heel vervelend, zeker als je vindt dat een kat eigenlijk niet in een asiel hoort te zitten maar bij een fijn baasje! We hopen dan ook dat we de infectie snel een halt kunnen toeroepen, maar het duurt zeker een aantal weken voor het achter de rug is. Gelukkig gaat het weliswaar om een vervelende, maar niet om een levensbedreigende aandoening! Om het zekere voor het onzekere te nemen, worden er op dit moment ook geen konijnen aangenomen of geplaatst. 

Hoe nu verder?
Terwijl er bij ons met man en macht gewerkt wordt om deze uitbraak te stoppen, hebben we collega-organisaties bereid gevonden om de katten en konijnen die bij ons niet terecht kunnen op te nemen. De katten kunnen terecht bij het dierenasiel Noord/Oostzaan en dierenasiel Zaandam en de konijnen bij konijnenopvang De Werf. 

Hulp nodig!
Omdat de komende weken best stressvol zullen zijn voor onze katten, is alle hulp welkom. Houd onze website en facebookpagina in de gaten. We zullen de komende dagen verschillende oproepen doen om deze vervelende periode zo goed mogelijk door te komen. 

In totaal moeten er 26 (!) kennels worden voorzien van schone inboedel: denk aan krabpalen, kattenhuisjes, hangmatten, mandjes, speeltjes, maar ook opbergmeubels en stoelen, etc. Als je dit allemaal bij elkaar optelt, is de schade zo'n € 2950 per kennel.

Als je ons direct wil steunen, kan dat hier.