U heeft een kat gevonden. Wat nu?

In Nederland mogen heel veel katten van hun baasjes een straatje om. Lang niet iedere kat op straat is dan ook een zwerfkat. Vaak woont de kat gewoon ergens bij u in de buurt. Katten zijn meesters in bedelen om eten of aandacht, maar dit betekent niet dat een kat geen baasje heeft. 
 
Als de kat heel mager, ziek of gewond is dan kunt u de kat altijd naar het asiel brengen. Zieke en gewonde katten kunt u ook door de Dierenambulance laten ophalen. Indien een kat er echter gezond uitziet, volgt u dan onderstaande tips.
 

Probeer de eigenaar te vinden

Probeer bij een aanloopkat of gevonden kat eerst te achterhalen of de kat een baasje heeft. Dit kunt u op de volgende manieren doen:
  • maak indien mogelijk een foto van de kat en maak een "dier gevonden"-poster via de website van Amivedi en verspreid deze in de buurt.
  • laat bij een dierenarts in de buurt controleren of de kat is gechipt (dit kost meestal niets)
  • als het lukt kunt u de kat een halsbandje omdoen. Schrijf op de halsband "ben ik een zwerfkat?" en uw telefoonnummer. De eigenaar kan dan contact met u opnemen.
  • kijk op www.amivedi.nl en www.mijndieriszoek.nl of de kat als vermist staat geregistreerd.

Meld de kat als gevonden

Meld de kat in ieder geval altijd ook (het liefst met foto) aan als gevonden bij www.amivedi.nl en www.mijndieriszoek.nl. Aanvullend kunt u voor de social media de kat nog aanmelden bij De Hereniging.
 

Ga een gezonde kat niet meteen voeren

Als de kat er gezond en verzorgd uitziet, ga dan in ieder geval de kat niet voeren. Als u een kat gaat voeren zal de kat steeds terugkomen - u beloont de kat tenslotte met eten - en kan het zijn dat u juist een zwerfkat van de kat maakt, omdat de kat minder reden heeft om terug naar huis te gaan.  Als u de kat niet voert, uw pogingen de eigenaar te vinden zijn op niets uitgelopen en de kat hangt na een week nog continu in uw buurt rond, dan kunt u de kat naar het asiel brengen. Krijgt u de kat niet zelf te pakken, dan kunt u contact opnemen met de Stichting Amsterdamse Zwerfkatten.
 
Breng een zwerfdier altijd naar het asiel in de regio waar u het dier heeft gevonden.