Help, ik ben mijn dier kwijt!

Voor iedere huisdierbezitter een nachtmerrie: de kat komt ineens niet meer thuis of de hond ontsnapt tijdens de wandeling. Wat te doen? Hierbij onze tips:
 

Licht uw buurtgenoten in

Het is heel effectief om postertjes met daarop een foto, het signalement van uw dier en uw contactgegevens in uw buurt te verspreiden. Uw buurtgenoten zijn dan op de hoogte van de vermissing. U kunt via de websites van Amivedi en mijndieriszoek.nl heel makkelijk postertjes maken. Indien een buurtgenoot uw kat heeft binnengehaald in de veronderstelling dat het een zwerfdier betreft, geeft het postertje ook meteen duidelijkheid over de herkomst van het dier.


Meld uw dier als vermist

Meld uw dier als vermist  bij asielen en bij de websites Amivedi en mijndieriszoek.nl. Daar kunt u ook kijken of iemand uw dier  heeft gevonden. Veel mensen zetten vermiste en gevonden dieren ook op Marktplaats (rubriek vermiste en gevonden huisdieren).  Meld op de social media dat uw dier is vermist en vraag mensen uw oproep te delen. Op twitter en facebook kunt u uw dier ook nog aanmelden bij @de_hereniging.  Als het vermiste dier een hond is kunt u deze ook nog melden bij de Dierenambulance en de politie (katten niet, want teveel vermiste katten).
 

Kijk ook op onze website

Het Dierenopvangcentrum Amsterdam zet alle dieren die als vondeling binnenkomen dezelfde dag nog op de website. Hou onze website dus in de gaten! Alle dieren die bij ons binnenkomen worden ook aangemeld bij Amivedi.
 

Zoek in schuren en garages

Katten zitten nogal eens in schuren, kelders of garages in de buurt opgesloten. Vraag aan uw buurtgenoten of u in hun schuur ed. mag zoeken naar uw kat. Katten kunnen zich heel goed verstoppen, dus wees grondig!

 

Controleer de chipregistratie

Indien uw dier een chip heeft, controleer dan of de chip wel goed staat geregistreerd en meld bij de betreffende databank dat uw dier is vermist. De barcodesticker met het chipnummer zit normaal gesproken in het dierenpaspoortje of u heeft een registratiebewijs van de chipdatabank gekregen. Heeft u dit niet, dan heeft uw dierenarts, het asiel of de fokker waar u uw dier vandaan heeft misschien het chipnummer in hun bestand staan. Als u het chipnummer ingeeft op de site www.chipnummer.nl  kunt u zien bij welke chipdatabank uw dier is geregistreerd. Is de chip nog niet geregistreerd, regel dit dan zo snel mogelijk! Zonder registratie kunt u als eigenaar niet gevonden worden! Is uw dier bij een buitenlandse databank geregistreerd, meld uw dier dan ook bij een Nederlandse databank aan.
 

Ga buiten zoeken

Honden die tijdens het wandelen zoek raken gaan vaak terug naar de plaats waar ze hun baasje voor het laatst hebben gezien. Ga naar die plaats terug en laat daar iets achter met uw geur eraan.
Als uw kat gecastreerd is bevindt deze zich meestal niet ver van uw huis. Is uw kat(er) ongecastreerd dan kan deze helaas veel verder van huis lopen. Ga buiten uw kat zoeken als het buiten stil is ('s avonds en in de ochtendschemering) en neem lekker geurend katteneten mee. Loop niet op schoenen met hakken die veel geluid maken. Mocht u een vangkooi nodig hebben om uw kat te pakken te krijgen dan kunt u die lenen bij de Stichting Amsterdamse Zwerfkatten of de Dierenambulance om hulp vragen.
 

Zoek ook buiten uw eigen regio

Vooral bij katten moet u er echter ook rekening mee houden dat ze per ongeluk mee kunnen rijden met busjes van leveranciers en dergelijke. Katten worden regelmatig kilometers van hun woonplaats teruggevonden. Kijk op Amivedi, mijndieriszoek.nl en andere websites daarom niet alleen in uw eigen regio maar ook daarbuiten en meld de vermissing ook bij asielen buiten uw regio.
 

Geef niet op!

Dieren worden soms pas na weken of zelfs maanden of jaren (!) teruggevonden. Geef daarom niet te snel op! Blijf onze en de vermist/gevonden websites bekijken en ga regelmatig ook bij andere asielen langs.