Kom ons helpen als vrijwilliger!

Wat leuk dat je overweegt om als vrijwilliger voor ons te komen werken! Heb je een paar uur per week over en heb je je altijd al voor het welzijn van dieren willen inzetten? Dan lees onze vacatures en solliciteer! Voor al ons vrijwilligerswerk geldt dat je 18 jaar of ouder moet zijn. 
 
Wat kun je van ons verwachten? Allereerst zijn we natuurlijk vooral blij, want zonder mensen zoals jij redden we het niet. Je kunt rekenen op een serieuze aanpak, een gevarieerd takenpakket, goede begeleiding en natuurlijk eeuwige dankbaarheid van onze viervoeters. Vrijwilligerswerk bij DOA Is onbezoldigd, dat wil zeggen dat je geen onkostenvergoeding of reiskostenvergoeding zult ontvangen.


Pleeggezin voor honden

Als pleeggezin voor honden neem je een DOA-hond een aantal weken of maanden op bij jou thuis. Het kan gaan om honden die moeten revalideren na een orthopedische operatie. Deze honden hebben veel rust nodig, mogen maar heel beperkt bewegen en hebben afleiding nodig in de vorm van veel knuffels en (denk)spelletjes. Een andere categorie vormen de honden die het zwaar hebben in het asiel: zij kunnen niet omgaan met het leven in de kennel of zitten al zo lang te wachten op een nieuw baasje dat ze er een beetje depressief van worden. Als pleeggezin zorg je voor begeleiding en een gezellig hondenleven totdat er een baasje gevonden wordt of de hond voldoende vakantie heeft gehad om het weer een tijdje te redden in de kennel. Heel af en toe hebben we pups die socialisatie nodig hebben. Je leert een kleintje op een leuke manier omgaan met het leven in een huishouden, andere honden en bijvoorbeeld kinderen. Dit zijn enorm belangrijke lessen die de hond gaan leren vertrouwen te hebben in zichzelf en de mensen om zich heen. Voor een pleeghond én voor DOA ben jij als pleeggezin enorm waardevol! Het is dankbaar vrijwilligerswerk met als kers op de taart dat je jouw pleeghond helpt zijn gouden mandje te vinden voor een lang en gelukkig hondenleven.
 
Ben je geïnteresseerd? Vul dan het sollicatieformulier in.

 Vrijwilligers schoonmaak hondenkennels

Als vrijwilliger op de hondenverzorging heb je contact met de dieren en dat is natuurlijk hartstikke leuk! Jouw taken bestaan uit het schoonmaken van de kennels en het op orde houden van de speelvelden.  De kennels worden 's morgens schoongemaakt en we zoeken dan ook vrijwilligers die ons 's morgens kunnen komen helpen. Een hele dag kan natuurlijk ook, want na het schoonmaken kun je dan met de honden dingen doen! In principe begint de werkdag om 08.00 uur, in overleg kan het ook om 09.00 uur.
Wie wil er een dag(deel) per week ervoor zorgen dat onze honden een schoon onderkomen hebben?
 
Ben je geïnteresseerd? Vul dan het sollicitatieformulier in.

We zoeken rondleiders! 

Heb je een groot hart voor dieren, een vlotte babbel en af en toe een paar uur beschikbaar op zaterdag? Help dan mee met onze rondleidingen! We hebben een enthousiast, klein team met vrijwilligers dat iedereen die geïnteresseerd is twee keer per maand  een kijkje in de keuken geeft: Hoeveel dieren vangt DOA eigenlijk op? Wat bedoelen we met hersenwerk? Is het waar dat je bij DOA ook terecht kunt als je een 'crèche' zoekt voor je hond, een trimsalon of een fysiotherapeute? Genoeg te vertellen dus.
 
Op het moment hebben we genoeg rondleiders en kun je daarom tijdelijk niet solliciteren op deze functie.

Bestuurslid Dierenwelzijnsraad

De Dierenwelzijnsraad (DWR) is een door de raad van toezicht van DOA ingesteld statutair orgaan dat sinds 2016 tot taak heeft het dierenwelzijn binnen DOA te bewaken en de directie gevraagd en ongevraagd op dit thema te adviseren. De raad is nog in de opbouwfase en heeft op dit moment twee formele leden. Vergaderingen vinden vooralsnog maandelijks plaats.

De DWR zoekt nog 1 nieuw bestuurslid dat mee gaan helpen de raad verder te ontwikkelen. Geschikte kandidaten zijn betrokken bij en hebben ervaring op het gebied van dierenwelzijn. Kennis en/of ervaring op het gebied van beleidsontwikkeling is zeer gewenst, ervaring met vrijwilligerswerk binnen een dierenopvangorganisatie is een pré. Het betreft vrijwillige bestuursfuncties.

Medewerkers en vrijwilligers van DOA kunnen op deze vacature reageren op voorwaarde dat zij volwaardig lid worden van de raad en de daarbij horende taken op zich nemen. Directieleden en leden van de raad van toezicht van DOA zijn uitgesloten van sollicitatie.

Belangstellenden kunnen hun motivatiebrief en CV sturen naar Margot van Neijenhoff, secretaris op margot.van.neijenhoff@gmail.com. Voor vragen kan contact opgenomen worden met waarnemend voorzitter Annet de Waart 06-514 695 58.

 Vrijwilliger nazorg - nazorgbezoeken
Als nazorgvrijwilliger ga je op bezoek bij de de trotse bezitters van voormalige asieldieren die in jouw postcodegebied  wonen. Je praat met de eigenaren en ziet hoe het gaat tussen het dier en zijn nieuwe familie. Als er problemen zijn - bijvoorbeeld dieren die probleemgedrag vertonen -  dan geef je die door aan één van de nazorgcoördinatoren die dit dan verder zullen oppakken.  Elke zes weken komt de nazorgploeg bij elkaar om de nazorgformulieren in te leveren, eventuele problemen die zich voor gedaan hebben te bespreken en de nieuwe nazorgformulieren in ontvangst te nemen.
 
Om dit werk te kunnen doen met je goed met mensen kunnen omgaan en basiskennis hebben van honden, katten en konijnen. We vragen een inzet van minimaal een jaar. Het is de bedoeling dat je minimaal 1 nazorgbezoek per week doet (mits er dieren zijn in je postcodegebied natuurlijk). Je kunt die bezoeken zelf inplannen. Een nazorgbezoek duurt normaal gesproken tussen een kwartier en een half uur. Omdat we ook geregeld dieren plaatsen bij mensen die geen Nederlands spreken is het een pré als je je mondeling goed in het Engels kunt uitdrukken. Tevens is het wenselijk dat je standaard PC-vaardigheden hebt en een smartphone hebt omdat we steeds meer gebruik maken van Whatsapp en andere apps.
 
Mocht je bijvoorbeeld bang zijn voor grote honden en daarom alleen bij katten en kleine hondjes langs willen gaan, of juist niks kunnen beginnen met katten maar veel kennis hebben van honden, geef dit dan aan bij je sollicitatie.
 
We zoeken op het moment nazorgvrijwilligers voor de volgende gebieden: Zaandam/Zaandijk/Zaanstad, Purmerend en Hoofddorp.
 
Ben je geïnteresseerd? Vul dan het sollicitatieformulier in.

Vrijwilliger nazorg -  Bellen van nieuwe baasjes

Nazorg begint met het bellen van eigenaren die een asieldier hebben geadopteerd. Omdat je voor dit werk gebruikt maakt van Docasoft, het computerprogramma waarin alle dieren staan, is het noodzakelijk dit werk vanuit DOA te doen. Je informeert bij de nieuwe baasjes of alles naar wens gaat of er vragen of problemen zijn. Mochten die er zijn dan maak je actiepunten aan voor de nazorgcoördinatoren van DOA die dit verder op zullen pakken. Je maakt korte verslagen van de gesprekken die je hebt gevoerd in Docasoft. Omdat we ook geregeld dieren plaatsen bij mensen die geen Nederlands spreken is het een pré als je je mondeling goed in het Engels kunt uitdrukken. Tevens is het noodzakelijk dat je met een computer kunt omgaan. Het spreekt vanzelf dat je het leuk vindt om te telefoneren en dat je klantvriendelijk bent.
Dit vrijwilligerswerk kan zeven dagen per week tijdens kantooruren gedaan worden. Het heeft de voorkeur dat je dit werk 1 dagdeel per week doet. Een dagdeel per twee weken is ook mogelijk. 

Ben je geïnteresseerd? Vul dan het sollicitatieformulier in.

 Dierverzorgers op de kattenafdeling
We zitten te springen om vrijwilligers die willen helpen bij het schoonmaken van de kattenkennels.  De kennels worden 's morgens schoongemaakt en we zoeken dan ook vrijwilligers die ons 's morgens kunnen komen helpen. Een hele dag kan natuurlijk ook! In principe begint de werkdag om 09.00 uur. Natuurlijk ben je niet alleen maar aan het poetsen, ook aandacht geven aan en knuffelen met de katten hoort erbij. 
 
We kunnen elke dag nieuwe vrijwilligers gebruiken, maar vooral voor de doordeweekse dagen en de zondag zoeken we mensen. Wie wil er wekelijks een dag(deel) tussen de katten vertoeven? 
 
Interesse? Vul dan even dit formulier in en we nemen contact met je op!

Pleeggezin voor een volwassen kat

Sommige katten gedijen niet in het asiel. Waren ze bij hun vorige eigenaar lief en aanhankelijk, in het asiel lijden ze aan chronische stress. Dit kan ertoe leiden dat de katten probleemgedrag gaan vertonen en daardoor wordt het steeds moeilijker om een nieuw thuis voor ze te vinden. Terwijl onder de stress een lieve kat verborgen zit. Deze katten hebben behoefte aan een rustige omgeving, zodat ze weer tot zichzelf kunnen komen. Ook hebben sommige katten een medisch probleem waarvoor ze langdurig moeten worden behandeld. Voor de kat is het veel gezelliger als dit in een pleeggezin kan worden gedaan. 
 
Ben je geïnteresseerd? Vul dan het sollicitatieformulier in

Dierverzorger bij de konijnen

Als vrijwilliger in de dierverzorging heb je veel contact met de dieren en dat is natuurlijk hartstikke leuk! Een groot deel van jouw taken bestaat uit het schoonmaken van de hokken. Een schoon hok is voor het welzijn van de dieren erg belangrijk. Dit werk is fysiek en soms ook emotioneel best zwaar. De kennels worden 's morgens schoongemaakt en we zoeken dan ook vrijwilligers die ons 's morgens kunnen komen helpen. Een hele dag kan natuurlijk ook! In principe begint de werkdag om 08.00 uur, in overleg kan het ook om 09.00 uur.
 
Wij vragen een inzet van minimaal 1 (vast) dagdeel per week en een toezegging van minimaal 1 jaar.  Natuurlijk is enige ervaring met de diersoort die je gaat verzorgen wel noodzakelijk. 
 
Ben je geïnteresseerd? Vul dan het sollicitatieformulier in

 Pleeggezin voor konijnen (volwassen konijnen en babykonijntjes)

Ieder jaar, tijdens de lente en zomermaanden, wordt het asiel overspoeld met konijnen. Het gaat om nestjes en volwassen konijnen. De kleine konijnen worden zoveel mogelijk in pleeggezinnen grootgebracht. Ook volwassen konijnen hebben regelmatig extra zorg en aandacht nodig.  Voor deze functie vragen wij een maximale afstand tot DOA van 30 minuten zodat je  snel naar onze dierenarts kunt bij medische problemen en voldoende tijd en ruimte voor de dieren. Enige ervaring met konijnen is wel gewenst.

Ben je geïnteresseerd? Vul dan het sollicitatieformulier in

Socialiseren van konijnen

Voor deze functie verwachten wij dat je ervaring hebt met konijnen en dat je geduldig bent. Sommige konijnen zijn onzeker en bang en hebben daardoor de neiging zichzelf constant te verdedigen.Het kost veel tijd en geduld om deze konijnen weer vertrouwen in zichzelf en in de mens te geven. Het is een heel proces, maar als het konijn uiteindelijk geadopteerd wordt geeft dat een enorme voldoening! Wij beginnen met socialiseren nadat de hokken zijn schoongemaakt, zo rond 11 uur. 
 
Wij vragen een inzet van minimaal 1 (vast) dagdeel per week en een toezegging van minimaal 1 jaar. 
 
Ben je geïnteresseerd? Vul dan het sollicitatieformulier in

Socialiseren van katten

Socialiseren van katten houdt in dat je katten weer aan mensenhanden laat wennen. Sommige katten zijn na een leven op straat erg bang en gestrest en laten zich niet zomaar aanraken. Voor het socialiseren moet je wel een beetje lef hebben, want de "patiënten" zijn in het begin niet altijd even vriendelijk! De voldoening is echter groot als de kat uiteindelijk ontspant en weer begint te spinnen. Dit kan echter weken en soms wel maanden duren. Geduld is dus een schone zaak. Als socialiseren je een beetje te heftig is, kun je ook katten komen knuffelen. Je geeft katten dan extra aandacht door ze lekker te kammen of te aaien of door met ze te spelen, al naar gelang de behoefte van de kat.

Ervaring met katten is voor dit werk wel gewenst. Dit werk kun je 1 of meerdere dagdelen per week (vanaf 11.00 uur) doen. We vragen een inzet van minimaal een jaar. 

Het is de komende tijd niet mogelijk om je aan te melden als kattensocialiseerder. 


Hondenuitlater

Als hondenuitlater, loop je met honden in allerlei soorten en maten: kleine, middelgrote of grote honden, herders, terriërs, retrievers enzovoorts, en natuurlijk vuilnisbakkenrassen. Elke uitlaatbeurt is weer een bijzondere ervaring voor jou, maar zeker ook voor de hond. Je geeft de hond niet alleen een heel leuk uitje, je werkt samen met de verzorgers en de hondengedragsdeskundige ook aan het gedrag van de hond als dat nodig is. Je helpt dus ook mee de kansen van de honden op een nieuwe baas te vergroten. Het is de bedoeling dat je per keer gaat wandelen met minimaal drie verschillende honden, dat is een tijdsbesteding van ongeveer vier uur. Het uitlaten van de honden vindt overdag plaats, 7 dagen per week tussen 09.00 en 16.00 uur.

 
Het is de komende tijd niet mogelijk om je aan te melden als hondenuitlater. Omdat wij een groot aantal nieuwe hondenuitlaters moeten inwerken kunnen wij nieuwe aanmeldingen helaas voorlopig niet verwerken.

 Pleeggezin voor kittens
Ieder jaar tijdens de zomermaanden belanden er thuisloze kittens in het asiel. Het gaat dan om moederpoezen met een nest, maar ook kittens zonder mama die met de hand gevoerd moeten worden. Ook komen er verwilderde kittens binnen die intensieve socialisatie nodig hebben of zieke kittens die veel medische zorg vragen De kittens worden zoveel mogelijk in pleeggezinnen grootgebracht. Daar leren ze omgaan met het leven in een huishouden, leren kinderen en andere dieren kennen, krijgen te maken met het geluid van de stofzuiger en de deurbel. Als de kittens groot genoeg zijn gaan ze terug naar het asiel voor herplaatsing. 

De socialisatieperiode is een belangrijke, zo niet de belangrijkste, periode in het leven van een kat.  Het socialiseren van kittens is daarom behalve heel erg leuk ook een hele verantwoordelijkheid!  Kennis van de socialisatieperiodes en gedrag van katten is een sterke pré. Als je die kennis niet hebt ben je bereid  je die snel eigen te maken. 
 
Wij zoeken pleeggezinnen die ons jaarlijks willen assisteren bij de opvang van kittens  en die genoeg tijd hebben voor de socialisatie en verzorging van de kittens (en moederpoes indien aanwezig). Voor deze functie vragen wij een maximale afstand tot DOA van 30 minuten zodat je  snel naar onze dierenartsen kunt bij medische problemen. Vanzelfsprekend draagt DOA de kosten van voer, benodigdheden en medische verzorging.
 
We hebben zoveel aanmeldingen binnengekregen van enthousiaste mensen die onze kittens willen opvangen dat het voorlopig niet meer mogelijk is om je aan te melden als pleeggezin.